Caracteristici ale Economiei de Piata in Diferite Regiuni ale Lumii

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I: Definirea conceptului de economie de piata 3
Capitolul II: Trasaturi ale economiei de piata 4
Capitolul III:Caracteristici ale economiei de piata 
in diferite regiuni ale lumii 7
III.1.Europa de Vest
III.2.S.U.A
III.3.Japonia
III.4.Romania
Bibliografie 17


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I
Definirea conceptului de economie de piata
Economia de schimb sau de piata reprezinta o forma moderna a vietii economice in care oamenii isi desfasoara activitatea in mod liber, in concordanta cu avantajele pietei si pe baza respectului legilor juridice adoptate democratic. In cadrul economiei de schimb agentul economic are calitatea de producator-vanzator a unor bunuri destinate schimbului si cea de consumator al unor bunuri produse de alti agenti economici pentru satisfacerea nevoilor sale.
Economia de piata se intemeiaza pe proprietatea privata si raportul dintre resurse si trebuinte, dintre productie si consum Ea se autoregleaza prin corelatia cerere-oferta-pret producand concurenta intre agentii economici.In genere piata este locul de intalnire dintre oferta producatorilor si cererea cumparatorilor. Piata insumeaza toate actele de vanzare-cumparare.
Privita din punct de vedere istoric, piata a precedat cu mult ceea ce numim economie de piata. Din cele mai vechi timpuri, s-a practicat trocul, apoi s-a dezvoltat schimbul de marfuri mijlocit de bani, comertul devenind astfel o meserie. In decursul a sute de ani s-au constituit si functionat adevarate organizatii comerciale (de pilda, liga hanseatica), targuri (cele din evul mediu, mai ales din bazinul mediteranean, se caracterizau printr-o animatie deosebita), in fine, a luat o amploare mare comertul intre state, cu deosebire acolo unde beneficiau de iesire la mare. Fiind un produs al dezvoltarii productiei de marfuri, piata s-a largit continuu, la inceput prin contopirea treptata a pietelor locale, izolate unele de altele, apoi extinzandu-se la nivel national si international.
Cu toate acestea, nu orice economie in care are loc schimb de produse sub forma de marfa este o economie de piata. Timp de multe secole, economiile agrare ale antichitatii si mestesugaresti ale evului mediu au cunoscut schimbul de marfuri doar ca o componenta secundara a lor. O perioada destul de indelungata ele au mentinut in cadrul lor, in forme aproape nealterate, tipul de economie naturala in care se consuma aproape tot ceea ce se producea. Treptat, treptat, pe masura amplificarii schimbului de marfuri, a conturarii agentilor economici (producatori si consumatori) participanti la actele de schimb, precum si a operatiunilor efectuate de ei, a inceput sa se contureze tot mai clar continutul si trasaturile de baza a ceea ce numim astazi economie de piata.
Capitolul II. 
Trasaturi ale economiei de piata 
Piata reprezinta unul dintre conceptele cele mai importante ale teoriei economice. De regula, ea este definita ca locul unde isi gasesc expresia, totalitatea actelor de vanzare-cumparare.
Principalele caracteristici ale economiei de piata:
-pluralismul formelor de proprietate in care ponderea principala revine proprietatii private;
-profitul reprezinta obiectivul pentru care se asuma riscul concurential;
-este o economie de intreprindere unde spatial economic de decizie si actiune se realizeaza in unitatea economica;
-majoritatea preturilor se formeaza liber influentand si pe cele din administratie;
-predomina structurile tehnico-economice moderne;
-interventia directa si indirecta a statului se rezuma la respectarea regulilor de functionare a pietei si a institutiilor juridice si economice;
-este centrul vital al economiei;
-libertatea de decizie si de actiune a agentilor economici, dar ei isi asuma responsabilitatea deciziei lor;
-este o economie concurentiala.
In economia de piata factorii de productie si bunurile economice realizate se afla in proprietatea agentilor economici. Proprietatea exprima raporturile ce se stabilesc intre oameni fata de bunurile materiale si de alta natura, raporturi reglementate de normele sociale si juridice corespunzatoare. Proprietatea confera detinatorului urmatoarele drepturi :
- Posesiunea;
- Dispozitia;
- Utilizarea;
- Uzufructul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristici ale Economiei de Piata in Diferite Regiuni ale Lumii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!