Chestiunea Capitalului Strain - Confruntarea Prin Noi Insine - Porti Deschise

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Problematizare.pag 3
2. Studierea capitalului strain din Romania din Perioada Interbelica.pag 4
3. Caile de infaptuire a programelor:"porti deschise" si ,, prin noi insine".pag 6
4. Chestiunea capitalului strain in ziua de azi.pag 13
5. Concluzii .pag 15
6. Bibliografie.pag 17


Extras din proiect Cum descarc?

PROBLEMATIZARE
o De ce in societatearomaneasca a perioadeiinterbelice se contureazaaceastaconfruntarealegata de chestiuneacapitalucrilorstraine?
o De ceprinnoiinsine?
o De ceportideschise?
o Celegisimasuri se fac?
o Care esteopticaactuala?
STUDIEREA CAPITALULUI STRAIN DIN ROMANIA
Romania a constituit un teren fertil de penetratie a capitalului strain si, totodata un generator de caontradictii si de disputa intre grupurile monopoliste internationale.In perioada interbelica ea intrunea - la o scara largita fata de deceniile anterioare conditiile clasice de atragere a ,,surplusului" de capital aparut in tarile capitaliste dezvoltate, fapt pentru care plasamentele de capital in economia tarii noastre erau atat de rentabile incat,de regula, suma absoluta a profiturilor depasea- in numai cativa ani - volmul capitalului investit.In consecinta , de cele mai multe ori capitalul initial de exploatare era rambursat , gratie rentabilitatii lui, in Romania ramanand sa lucreze capital numai cu numele strain , in realitate el fiind creat din avutia si prin exploatarea poporului nostru.In acest cadru , capitalul strain desi a contribuit la dezvoltarea mai rapida a relatiilor capitaliste in economia tarii noatre , insusindu-si o importanta parte a venitului national , a incetinit ,in buna masura , mersul inainte deteminand,totodata, adancirea decalajelor economice dintre Romania si tarile capitaliste avansate. 
Prin dezvoltarea de ansamblu a economiei, dar mai ales prin slaba dezvoltare a industriei, Romania se afla la inceputurile capitalismului monopolist. In cadrul economiei romanesti preponderant agrare, cateva sectoare industriale vor cunoaste unele forme specifice stadiului monopolist, dar si acestea erau forme inferioare, incipiente, ceea ce inseamna ca economia romaneasca in ansamblul ei nu poate fi apreciata ca o economie de tip monopolist, asa cum s-au straduit sa demonstreze unii istorici si economisti. Asemenea aprecieri exagerate porneau de la insuficienta cunoastere a realitatilor social-economice din Romania, de la nerespectarea, in ultima instanta, a adevarului. Din punct de vedere al structurii profesionale a populatiei, a structurii productiei sociale, a productivitatii muncii nationale, a venitului national pe locuitor si a structurii comertului exterior, Romania continua sa fie intr-o stare de subdezvoltare, comparative cu tarile capitaliste, occidentale, clasele conducatoare de atunci nefiind in stare sa valorifice conditile existente, bogatiile nationale in favoarea intregului popor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Chestiunea Capitalului Strain - Confruntarea Prin Noi Insine - Porti Deschise.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Keith Hitchins - "Romania 1866-1947", Editura Humanitas, Bucuresti 1996;
N.N. Constantinescu - "Istoria gandirii economice romanesti. Studii", Editura Economica, Bucuresti 1999
I.Puia - "Relatiile economice externe ale Romaniei in perioada interbelica" , Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti 1982.
Constanta Bogdan si Adrian Platon - ,,Capitalul strain in societatile anonime din Romania in perioada interbelica" ,Editura Academiei Republicii Socialiste Romania,Bucuresti 1981
IoanSaizu - "Politicaeconomica a Romanieiintre 1922-1928" , EdituraAcademeieRepubliciiSocialiste Romania,Bucuresti,1981
Constantin C. Giurescu, Dinu C. Giurescu - "Scurta istorie a romanilor", Editura Stiintifica si Enciclopedica , Bucuresti, 1977


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!