China - Disparitati si Politici de Dezvoltare Regionala

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
China este un fenomen care a captat atentia observatorilor occidentali, ea bucurandu-se de o crestere economica fara precedent in ultimele trei decenii. Evolutia recenta a Chinei este privita din doua perspective: cea optimista, entuziasta, deoarece piata chineza ofera foarte multe oportunitati, si cea sceptica, retinuta si chiar inspaimantata de acest avant. Multi dintre specialisti se tem ca economia mondiala poate fi inghitita de valul chinez. Cu o forta de munca atat de ieftina si cu un suflu antreprenorial formidabil care a dus la asimilarea in fabricatie (cu sau fara licenta) a multor produse cu mare cautare pe piata mondiala, China are o concurenta occidentala fara vigoare. Aceasta crestere a fost insa o crestere dezechilibrata si a condus la unele consecinte grave, pe care factorii de decizie din China incearca acum sa le rectifice Una dintre aceste consecinte este deteriorarea disparitatilor regionale, fapt care ameninta stabilitatea societatii chineze si, prin urmare, durabilitatea cresterii economice curente. De asemenea China este deficitara in ceea ce priveste drepturile omului, existand o tot mai adanca prapastie intre paturile instarite si cele sarace si efectele catastrofale asupra mediului inconjurator. Individul este exploatat, in China fiind executati mai multi oameni decat in oricare alta tara din lume. 
I. Aspecte generale
In 1978, Deng Xiaoping preia conducerea Chinei, dupa Mao Zedong, renuntand la dogmele si principiile vechi, declansand o reforma economica, "orientata spre liberalizarea multilaterala interna si externa". Incepand cu initierea reformelor structurale, China a trecut de la o planificare centralizata la o economie de piata, experimentand o dezvoltarea economica si sociala rapida. Cresterea PIB-ului in medie cu aproximativ 10% pe an, a ridicat mai mult de 500 de milioane de oameni din saracie, fiind atinse aproape jumatate din "Obiectivele de dezvoltare ale mileniului". 
Cu o populatie de 1,3 miliarde, China a devenit recent cea de a doua cea mai mare economie mondiala si joaca un rol tot mai important si influent in economia globala. Cu toate acestea, China ramane o tara in curs de dezvoltare a caror reforme de piata sunt incomplete. In 2012, venitul national brut pe cap de locuitor al Chinei era de 6.091 USD clasat pe locul 90 in lume, aproximativ 99 de milioane de oameni traiesc inca sub pragul national de saracie de RMB 2.300/an (aproximativ 1,8 UDS pe zi ). Cu al doilea cel mai mare numar de saraci din lume, dupa India , reducerea saraciei ramane o provocare fundamentala. 
Ascensiune economica rapida a adus multe provocari: inegalitatea mare, urbanizarea rapida, probleme pentru durabilitatea mediului si a dezechilibrelor externe. De asemenea, China se confrunta cu presiunile demografice legate de imbatranirea populatiei si de migratia interna a fortei de munca.
Al 12-lea plan cincinal al Chinei (2011-2015) abordeaza cu forta aceste probleme. Acesta subliniaza dezvoltarea de servicii si masuri de combatere a dezechilibrelor sociale si de mediu, stabilirea de obiective pentru a reduce poluarea, de a creste eficienta energetica, imbunatatirea accesului la educatie si sanatate, precum si extinderea protectiei sociale. Obiectivul anual de crestere de 7% semnaleaza intentia guvernului chinez de a se concentra asupra calitatii vietii, mai mult decat pe ritmul de crestere. 
II. Economiile regionale ale Chinei
Conform clasificarii administrative, China continentala este impartita in 31 de regiuni: 22 de provincii, 5 regiuni autonome si 4 municipalitati. Nivelul de dezvoltare economica intre regiuni este foarte diversificat. In general, regiunile de pe coasta sunt mai bine dezvoltate decat cele interioare. Acest model se observa in multe tari ale lumii, in mare parte datorita avantajul de a fi aproape de mari si oceane bucurandu-se de costuri reduse de transport. In cazul chinez, politicile economice joaca de asemenea un rol important in dezvoltarea si cresterea regionala, avand in vedere initiativa de reforma economica de la sfarsitul anilor 1970, care oferea regiunilor de coasta concesii speciale in ceea ce priveste comertul international si investitiile straine. In mod traditional, zonele de coasta au fost mai bine dotate cu capital uman si spirit antreprenorial. Astfel, factorii geografici si politicile partinitoare au schimbat peisajul economiilor regionale in China in ultimele trei decenii. Exista in mod clar invingatori si invinsi de-a lungul timpului in topul regiunilor chineze, regiunile costale fiind evident avantajate. Regiunile au jucat un rol important in promovarea dezvoltarii economice a tarii, politicile de dezvoltare regionala a Chinei fiind centrate pe trei zone: est, centru si vest.


Fisiere in arhiva (1):

  • China - Disparitati si Politici de Dezvoltare Regionala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!