China - Putere Mondiala

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. China in economia mondiala.3
1.1 Inceputurile erei Chinei.3
1.2 Resurse si capabilitati.4
1.3 Sinergiile Marii Chine.6
1.4 Economia in plin avant a Chinei.6
1.5 Investitiile straine directe.11
Capitolul 2. Republica Populara China-o putere economica incontestabila.16
2.1 Afirmarea Chinei ca putere economica pe plan mondial.17
2.2 Comertul exterior al Chinei.18
2.2.1 Evolutia comertului.18
2.2.2 Exporturile si importurile Chinei.20
2.2.3 Dificultati intampinate in activitatile de comert.27
2.3 Zonele economice libere.29
Capitolul 3. China unica.35
3.1 Dragonii mari si mici.36
3.1.1 Coreea de Sud.38
3.1.2 Taiwan.40
3.1.3 Singapore.41
3.2 China si Uniunea Europeana.42
3.3 China versus Japonia.44
3.4 China versus Statele Unite ale Americii.47
Capitolul 4. Prezentarea performantelor economice care au sustinut ideea "miracolului chinez" dupa al doilea razboi mondial.52
4.1 Stadiile reformei economice - schimbari indraznete de orientare.54
4.2 Reforma intreprinderilor - un resort puternic al dezvoltarii economice.59
4.3 Reforma sistemului fiscal si a sistemului financiar.63
4.4 Dezvoltarea regionala - adancirea disparitatilor si noi provocari.65
4.5 China si Organizatia Mondiala a Comertului.69
Capitolul 5. Hong Kong (Studiu de caz).73
5.1 Istoric.74
5.2 Politica si guvernul.76
5.3 Sisteul legal.77
5.4 Economia.77
Scenarii pentru viitorul Republicii Populare China.91
Abrevieri.94
Anexe.95
Bibliografie.100


Extras din proiect Cum descarc?

Capitoulul 1
CHINA IN ECONOMIA GLOBALA
1.1 Inceputurile erei Chinei.
Economistii si editorialistii deseori descriu ascensiunea Chinei ca pe un caz al unei economii infloritoare care urmeaza un drum ascendent, precedata de Japonia si de ,, tigrii" Asiatici (Coreea de Sud, Singapore, Taiwan si Hong Kong) si carora li se va alatura in curand si India. Insa nu este chiar asa: evolutia Chinei are mai mult in comun cu evolutia SUA cu un secol in urma decat cu progresul predecesorilor si urmasilor sai din perioada moderna actuala.
Suntem martorii unei cresteri dramatice si mentinute a unei viitoare puteri mondiale, cu o vastitate de neegalata de resurse, cu aspiratii marete, cu o pozitie puternica de negociere si tot necesarul financiar si tehnologic pentru o Diaspora specializata in domeniul afacerilor. Impactul unei Chine in continua ascensiune asupra tarilor lumii-atat asupra celor dezvoltate cat si celor in curs de dezvoltare - va fi enorm, si la fel va fi si nevoia de a gasi noi strategii si reactii la provocarile create de China.
Daca se ia in considerare puterea de cumparare diferentiata, China este deja a doua mare economie a lumii. Avansand intr-un ritm mai mare decat al oricarei alte mari natiuni, este pe fagasul care ar putea duce la surclasarea SUA ca economia cea mai mare a lumii in decursul a doua decenii. Unii observatori considera cifrele ce indica cresterea economiei Chinei ca fiind exagerate, dar asa cum afirma chiar si ei, o rata a cresterii PIB de 6-8 procente ar face ca aceasta tara sa fie tara cu rata de crestere cea mai mare din tarile dezvoltate si in dezvoltare pe o perioada de timp mare. Bazandu-se pe datele referitoare la consumul de energie, alti observatori sustin ca rata de crestere a Chinei este in realitate mai mare decat cea pe care o sugereaza datele oficiale. In timp ce economia Chinei se confrunta cu cateva obstacole serioase ca sistemul bancar care se destrama, un sector falimentar al serviciilor, aceste obstacole vor incetini, insa, nu vor stopa marsul economiei Chinei.
In multe industrii, in special cele bazate pe munca fizica, China este jucatorul dominant global. Fabricile din aceasta tara produc 70% din jucariile aflate in lume, 60% din bicicletele de pe piata, 50% din incaltaminte si o treime din gentile de voiaj. In aceasta categorie de produse, este deseori imposibil sa gasesti un produs care nu este produs in China pe rafturi. In alte categorii de produse, ca textilele si activitatea industriei textilelor, participarea Chinei a fost mai mica datorita barierelor tarifare care totusi se preconizeaza ca vor scade cu timpul datorita apartenentei Chinei la OMC si a expirarii regimurilor de comert international. Totusi China nu se multumeste sa ramana un producator dotat cu tehnica slaba si bazata intens pe utilizarea fortei de munca. Este deja activa in domeniile unde tehnologia joaca un rol important si forta de munca nu este factorul dominant in costul de productie. Aceasta tara produce jumatate din cuptoarele cu microunde vandute in lume, o treime din televizoarele si aparatele de aer conditionat, un sfert din masinile de spalat, o cincime din frigidere; aceste produse fac parte din segmentul de export al sau care au o rata mai mare de crestere. Producatorii din alte tari se bazeaza tot mai mult pe componentele produse in China pentru a ramane competitivi.
Spre deosebire de Japonia si Coreea, China nu va renunta la folosirea fortei de munca in timp ce urca in clasamente. In schimb se va folosi de dominanta sa in industriile bazate pe forta de munca si nivelul mediu de tehnologie pentru a consolida o intrare puternica in domeniile bazate pe tehnologie care vor influenta viitoarea economie mondiala. Aceasta combinare va catapulta China in pozitiile de lider si va face din China un adversar important in competitivitatea mondiala. Cu o politica externa din ce in ce mai impunatoare, China poate transpune puterea economica din ce in ce mai mare, in pozitie geo-strategica si sa contrabalanseze hegemonia globala a SUA. In acelasi timp, ca si alte natiuni, China se foloseste de puterea sa politica pentru a interesele economice.
1.2.Resurse si capabilitati
Resursele cu care China vine in lupta economica sunt de multe ori minimizate si intelese gresit. A spune ca este o tara cu peste 1,3 miliarde de locuitori a devenit un fel de cliseu, pana cand se iau in considerare implicatiile acestei cifre imense. China este deja cea mai mare piata de desfacere pentru avioanele Boeing si utilajele americane ce produc unelte, iar piata pentru automobile este una dintre cele mai promitatoare, China fiind deja piata externa cea mai mare pentru Volkswagen, inaintea SUA.
Caracterul atragator al pietei asigura Chinei o putere de negociere imensa, un atu care nu era disponibil Japoniei si Coreei de Sud inainte. Piata sa atractiva face ca ea sa necesite un transfer de tehnologie, aceasta fiind conditia pentru ca un investitor sa intre pe piata, facandu-i sa accepte concesiuni fara precedent. In industria automobilelor, firme straine ca General Motors au acceptat sa infiinteze centre de cercetare si dezvoltare pe domenii de aplicare care nu fusesera niciodata studiate intr-o piata in dezvoltare. Nu numai ca acesti producatori au acceptat sa transfere tehnologie care cu siguranta apartine capacitatii de baza, dar au facut acest lucru intr-un mediu unde practic nu exista protectia drepturilor de proprietate intelectuala si au constituit aliante nemaiintalnite: China este singura tara unde producatorii nationali de automobile detin actiuni cu parteneri straini care sunt in competitie ceea ce face posibil sa se invete practicile de la ambii parteneri si detin astfel cunostinte mai multe si mai bune decat fiecare dintre parteneri. Scopul este sa se infiinteze companii multinationale chinezesti care sa fie competitive pe piata mondiala si sa reproduca succesele companiilor ca Toyota, Sony, Samsung, dar intr-o perioada mai scurta.
Dimensiunea Chinei implica de asemenea un vast parc de resurse uman. Aceasta nu include numai o sursa practic nelimitata de muncitori necalificati, dar si un numar in crestere de ingineri, oameni de stiinta, tehnicieni, multi dintre care sunt angajati in centre de cercetare si dezvoltare finantate de guvern, sau in centre tehnologice din ce in ce mai des intalnite fondate de companii multinationale straine.
Coexistenta fortei de munca ieftina cu numarul tot mai mare de personal calificat nu tine cont de supozitiile comune despre competitivitatea nationala, si sta la baza strategiei Chinei de a-si mentine dominatia in industriile bazate pe forta de munca chiar si cand intra in domeniile intensive in tehnologie.


Fisiere in arhiva (1):

  • China - Putere Mondiala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!