Circulatia Baneasca si Spalarea Banilor

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Circulatia baneasca 3
Componente 4
Functii 5
2. Spalarea banilor 8
Scurt istoric al spalarii banilor 8
Definirea fenomenului de spalare a banilor 9
Etapele procesului de spalare a banilor 9
Spalarea banilor fenomen international 12
Situatia Romaniei cu privire la fenomenul de spalare a banilor 14
2.1.Fazele parcurse de grupurile infractionale cu privire la reciclarea 
fondurilor in Romania 14
Tranzactii suspecte din domeniul bancar 15
Masuri de protectie impotriva fenomenului de spalare a banilor 18
3. Bibliografie 19


Extras din proiect Cum descarc?

1. CIRCULATIA BANEASCA
Circulatia baneasca.
Miscarea masei banilor in circulatie, indiferent de forma banilor, ca urmare a operatiilor de incasari si plati determinate de curentele de marfuri, de prestarile de servicii etc. in cadrul economiei nationale In cazul monedelor principale si divizionarea, bancnotelor si biletelor de tezaur, circulatia baneasca se efectueaza prin viramente sau transferuri intre conturi. In general in procesul circulatiei, titularii conturilor pot transforma disponibilitatile lor din conturi in numerar. De asemenea numeralul poate fi transformat in bani de cont prin depunerea lui in cont la banca. Largirea circulatiei banesti provoaca cresterea preturilor, ceea ce atrage dupa sine marirea profiturilor, stimularea initiativei intreprinderilor, dindu se un impuls inviorarii si avintului economic. Dimpotriva, restringerea circulatiei banesti este apreciata ca o masura care duce la scaderea preturilor si la declinul activitatii economice.
In general, miscarea monedei (in timp si spatiu) este determinata de miscarea marfurilor, in acelasi timp existand, insa, si o conexiune inversa in sensul ca circulatia monetara influenteaza uneori , la randul sau, cu destula intensitate, circulatia marfurilor.
Principala acceptiune atribuita circulatiei monetare consta in aceea ca ea constituie procesul de miscare a banilor in cadrul sferei circulatiei marfurilor si serviciilor. Este, deci, necesar ca o cantitate determinata de moneda sa ramana in mod obiectiv, in permanenta, in circulatie de unde rezulta ca marfurile si serviciile care se gasesc intr o perioada de timp determinata in circulatie, nu se pot comensura decat cu ajutorul monedei; de aceea, pentru ca procesul sa se poata desfasura apare necesitatea asigurarii a doua conditii: in primul rand , sa existe in circulatie cantitatea de marfuri si servicii care urmeaza sa se schimbe pe bani, iar in al doilea rand, sa existe o cantitate de moneda suficienta pentru a mijloci schimbul de marfuri.
Dedublarea actelor de schimb in marfuri si in moneda justifica existenta a doua faze complementare si opuse aceluiasi proces, in sensul ca moneda se gaseste alternativ cand in mana cumparatorului, cand in mana vanzatorului, in acest context intrand in actiune functia monedei ca mijloc de circulatie; moneda necesara satisfacerii miscarii marfurilor si serviciilor a patruns in circulatie pe calea emisiunii.
Ea nu poate sa ramana in totalitate in circulatie intrucat ar perturba prin capacitatea permanent sporita, circulatia normala a marfurilor, aparand deci, necesitate asigurarii unui circuit invers, justificat intre altele, prin aceea ca pe masura ce are loc schimbul de marfuri, o parte importanta din moneda respectiva, fie ca revine la banca, fie este pastrata la casele de economii sau la populatie; in circulatie va trebui sa ramana constant o cantitate de bani numerar si moneda de cont care sa permita realizarea marfurilor si serviciilor pe o perioada de timp determinata si in conditii normale ale circuitului.
Cea mai mare parte a schimburilor care au loc imbraca forma monedei de cont, in aceste conditii intrand in actiune si functia banilor ca mijloc de plata, care amplifica intregul proces. Moneda de cont influenteaza, de regula, numerarul, in sensul scaderii relative a volumului acestuia, amplificandu se astfel tendintele si factorii care genereaza circulatia monetara, unii dintre acestia putand conditiona sporirea monedei in circulatie, in timp ce altii contribuie la diminuarea volumului lor; de exemplu calitatea marfurilor si a serviciilor , perioadele de inflatie, preturile, raportul cerere oferta, starile conjucturale, puterea de cumparare, concurenta pot influenta cantitatea de moneda in circulatie.
1.1.Circulatia monetara cuprinde in structura ei doua componente de baza:
a) sfera numerarului;
b) sfera banilor de cont (scripturali), aceasta din urma realizandu se cu ajutorul viramentelor, adica al acelor operatiuni bancare prin care un beneficiar nu plateste cu numerar marfurile si serviciile pe care le a cumparat, ci dispune virarea contravalorii lor din contul sau in contul furnizorului. Ceea ce este caracteristic, specific si esential in cadrul intregului proces este faptul ca schimbul are loc in timp si presupune scindarea actului vanzarii de cel al cumpararii; totodata, vanzatorul accepta sa i se plateasca marfa de catre cumparator dupa o perioada oarecare de timp ( luna, trimestru, an), plata, conform intelegerii sau contractului devenind exigibila la un termen convenit intre cele doua parti, termen care a intrat in literatura si in uzanta sub denumirea de scadenta.


Fisiere in arhiva (2):

  • Circulatia baneasca. spalarea banilor.ppt
  • CIRCULATIA BANILOR.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!