Comisia Europeana - Comisia Barroso

Extras din proiect Cum descarc?

la Luxembourg. 
Prin articolul 9 din Tratatul de fuziune de la Bruxelles, a fost instituita o Comisie unica a Comunitatilor europene, care s-a substituit Inaltei Autoritati a CECA precum si celor doua Comisii ale CEE si CEEA.
O serie de dificultati au trebuit surmontate inainte de a se ajunge la semnarea tratatului care a realizat unificarea executivelor. Primul privea puterile viitoarei Comisii executive unificate: vor fi ele aliniate la cele ale Inaltei Autoritati a CECA, executivul cel mai independent de sate, dupa textul tratatelor, sau la cele ale Comisiilor Pietei Comune sau Euroatomului?
De fapt, dezbaterea era pur teoretica: practica a aratat ca cel mai important dintre executivele comunitare era Comisia Pietei Comune; atentia orientata catre consideratii juridice formale sublinia cel putin persistenta reticentelor politice. Alte probleme, ridicate de unele delegatii, reprezentau semnul aparitiei mocnite a egoismelor nationale: cea a numarului comisarilor, Olanda tinand sa aiba doi reprezentanti in viitoarea comisie unica; cea a sediului institutiilor, Luxemburgul dovedindu-se putin dornic sa renunte la rangul sau de capitala a CECA... O data semnat si ratificat Tratatul de la Bruxelles, apare o ultima dificultate: mai multe guverne hotarasc sa subordoneze depunerea instrumentelor de ratificare unui acord privind numirea membrilor Comisiei unice. De fapt, guvernele Germaniei Federale si Olandei sustin candidatura profesorului Hallstein, fost presedinte al Comisiei CEE la presedintia Executivului unificat; guvernul francez, dimpotriva preconizeaza instituirea unei ,,rotatii" la presedintie - care i-ar permite sa indeparteze una din partile cele mai indraznete ale Europei supranationale. In final, un fals compromis este, inca o data, realiza aici, care nu incredinteaza domnului Hallstein decat un mandat de 6 luni - mandat pe are presedintele Comisiei il va declina, acest scurt termen nepermitandu-i instalarea unei administratii unice .
Tratatul de fuziune stipuleaza independenta Comisiei fata de guvernele statelor membre, dar stabileste raspunderea politica a acestea fata de Parlamentul European, care poate adopta o motiune de cenzura impotriva ei.
Prin AUE anumite puteri de decizie au fost transferate de la Consiliu catre Comisie.
Prin Tratatul de la Maastricht, articolul P, paragraf 1, au fost abrogate articolele de la 10 la 19 din ratatul de fuziune de la Bruxelles referitoare la compunerea si organizarea Comisie, in locul acestora fiind inserate in cele trei tratate comunitare dispozitii avand un continut identic .
Principalele inovatii aduse de Tratatul de la Maastricht poarta asupra desemnarii si duratei mandatului Comisiei, respectiv de la 4 la 5 ani, situand-o astfel intr-o anumita dependenta fata de Parlamentul european .
Prin Tratatul de la Amsterdam, Comisia a ramas cu aceleasi atributii, modificarile aduse de tratat nefiind esentiale, astfel :
- in privinta cooperarii in domeniul justitiei si al afacerilor interne, prerogativa unor initiative, care la momentul respectiv erau exercitate impreuna cu statele membre, ii raman in exclusivitate;
- in domeniul ,,cooperarii intensificate", in cadrul CE, Comisia detine monopolul initiativei, pe care nu o imparte cu statele membre;
- s-a intarit pozitia presedintelui Comisiei.

ORGANIZARE

Modul in care este ales Presedintele Comisiei si membrii ei, conform reglementarilor Tratatului de la Nisa, este urmatorul:
,,Art. 214(2). Consiliul, reunit in prezenta sefilor de stat si de guvern, hotarand printr-o majoritate calificata, va numi persoana pe care intentioneaza sa o numeasca Presedinte al Comisiei Europene; nominalizarea trebuie sa fie aprobata de Parlamentul European.
Consiliul, hotarand prin majoritate calificata si prin acordul comun cu Presedintele nominalizat, va adopta lista cu celelalte persoane pe care intentioneaza sa le numeasca ca membrii ai Comisiei, in concordanta cu propunerile facute de catre fiecare stat membru.
Presedintele si ceilalti membrii ai Comisei astfel nominalizati, in bloc, vor fi supusi votului de aprobare al Parlamentului European. Dupa aprobarea de catre Parlamentul European, Presedintele si ceilalti membrii ai Comisiei vor fi investiti de catre Consiliu care va hotari prin majoritate calificata."
Tot referitor la Comisie se arata ca actualul art. 215 TCE va fi inlocuit cu:
,,Art. 215. Cu exceptia reinnoirilor obisnuite sau din cauza de deces, functia membrilor Comisiei inceteaza in mod individual prin demisie voluntara sau din oficiu.
Membrul demisionar sau decedat este inlocuit pentru perioada ramasa din mandat de catre un nou membru numit de Consiliu, care hotaraste cu majoritate calificata.
Consiliul poate, hotarand prin vot unanim, sa decida sa nu se mai produca inlocuirea. In eventualitatea unei demisii voluntare sau din oficiu, Presedintele este inlocuit pentru durata ramasa din mandat. Procedura prezentata la 214(2)este aplicabila pentru inlocuirea Presedintelui.
In afara cazului demisiei din oficiu reglementata de art. 216 membrii Comisiei vor ramane in functie pana cand vor fi inlocuiti, sau pana cand Consiliul va decide ca nu este cazul ca inlocuirea sa aiba loc."
Articolul 217 din TCE va fi inlocuit de noul articol 217, care prevede urmatoarele:
,,1. Comisia va lucra respectand orientarile politice definite de Presedintele ei, care va decide asupra organizarii sale interne, pentru a asigura functionarea ei coerenta, eficienta si pe baza de colegialitate.
2. Responsabilitatile care incumba asupra Comisiei vor trebui structurate si alocate intre membrii Comisiei de catre Presedintele ei. Acesta poate realoca aceste responsabilitati in timpul mandatului comisiei. Membrii Comisiei trebuie sa duca la indeplinire responsabilitatile care le-au fost insarcinate de catre Presedinte, sub autoritatea acestuia.
3. Dupa obtinerea aprobarii Colegiului, Presedintele va numi vicepresedinti din randul membrilor Comisiei
4. Un membru al Comisiei trebuie sa demisioneze la cererea Presedintelui, dupa obtinerea de catre acesta a aprobarii Colegiului".


Fisiere in arhiva (1):

  • Comisia Europeana - Comisia Barroso.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!