Comunicarea în cadrul organizației

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 2
CAPITOLUL I -TEORIE 2
CAPITOLUL II-STUDIU DE CAZ 5
Importanta implicarii profesorilor in procesul comunicarii 6
Importanta implicarii elevilor in comunicare 6
Particularitati ale comunicarii didactice: 7
Regulile comunicarii didactice eficiente sunt: 7
TIPOLOGIA COMUNICARII 8
COMUNICAREA IN CADRUL ORGANIZATIEI 8
SCOPUL COMUNICARII ORGANIZATIONALE 9
FINALITATILE COMUNICARII MANAGERIALE 10
FACTORII CARE INFLUENTEAZA COMUNICAREA 11
BARIERELE COMUNICARII 11
PERTURBAREA COMUNICARII 13
FUNCTIILE COMUNICARII MANAGERIALE 13
CAPITOLUL IV -CONCLUZII 14
Bibliografie 15


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Scoala este o organizatie care invata si produce invatare (learning organization). Specificul ei decurge, in esenta, din faptul ca ea este investita cu functia de a produce invatare si isi structureaza toate celelalte aspecte organizationale si functionale in aceasta directie. Scoala este o institutie delegata de comunitate sa transmita un anumit set de valori. Sub aspect axiologic, actul pedagogic nu se limiteaza la o simpla reproducere a valorilor morale, stiintifice, artistice in corpusul de expectante si de norme pedagogice sau in continuturile transmise: el opereaza o selectie, o decantare, o ierarhizare dupa criterii ce au in vedere relevantele pedagogice ale unor seturi de valori. Analiza scolii ca organizatie sociala presupune valorificarea modelului de rationalitate manageriala care corespunde istoric unei societati postindustriale de tip informational.
CAPITOLUL I -TEORIE
Managerul are misiunea de a alcatui sistemul comunicational al organizatiei, iar comunicarea nu trebuie sa fie una rigida,o buna comunicare este o garantie a eficientei organizatiei.
Managerii ar trebui sa impartaseasca cunostintele si perceptiile lor cu angajatii care pot fi afectati de schimbari. Acest lucru poate implica atat un program major de consilieri fata-n fata, raporturi, situatii, intalniri in grup, cat si discutii. 
Comunicarea este transmiterea unui mesaj pentru a primi o reactie si trebuie sa fie in functie de calitatea colectivului.
Modele de comunicare;
1. Cibernetic (circuit inchis) sau Wiener
2. Johari (programare neurolingvistica)
Comunicarea reprezinta un proces de interactiune intre persoane, grupuri, ca relatie mijlocita prin cuvant, imagine, gest, simbol sau semn. Prin intermediul ei, indivizii isi impartasesc cunostinte, experiente, interese, atitudini, simtaminte, opinii, idei. Privita ca proces, comunicare consta in transmiterea si schimbul de informatii (mesaje) intre persoane. Comunicarea, inseamna a spune celor din jur cine esti, ce vrei, pentru ce doresti un anumit lucru si care sunt mijloacele pe care le vei folosi pentru a-ti atinge telurile. In acest sens, a comunica inseamna si a tacea, a astepta raspunsul, reactia celui caruia ai vrut sa-l anunti ca existi si chiar vrei sa-i spui ceva. Comunicarea, este definita -  de catre majoritatea specialistilor - ca un proces prin care un emitator transmite o informatie receptorului prin intermediul unui canal, cu scopul de a produce asupra receptorului anumite efecte. 
Managerul competent nu comunica la intamplare si dupa bunul plac, ci conform unei strategii in ceea ce priveste actul de comunicare in sine si, la nivel de organizatie, el adopta anumite strategii de comunicare care sa sprijine implementarea strategiei organizatiei. 
Incercand sa confere comunicarii o nuanta de rigoare, Scoala de la Palo Alto, a formulat principii (axiome) ale comunicarii. 
Acestea sunt:
- ,,comunicarea este inevitabila" sau ,,non-comunicarea este imposibila"; conform acestui principiu tot omul comunica, orice comportament are valoare comunicationala, indiferent daca exista sau nu indici, semne sau semnale.
- ,,comunicarea se dezvolta pe doua planuri: planul continutului si planul relatiei. Primul ofera informatii, iar al doilea ofera informatii despre informatii"
- ,,comunicarea este un proces continuu ce nu poate fi abordat in termeni cauza efect sau stimul-raspuns"; aceasta se datoreaza faptului ca, omul, comunica in fiecare moment cu intreg trecutul sau si cu toate experientele acumulate.
- ,,comunicarea se bazeaza atat pe informatie in forma digitala (procesata de sistemul nervos central), cat si pe informatie analogica(procesata de sistemul neurovegetativ)"
- comunicarea implica raporturi de putere intre parteneri, iar schimburile care au simetrice loc intre ei pot fi simetrice sau complementare"; in schimburile parteneri comunica de pe pozitii de egalitate, iar in schimburile complementare, adopta comportamente compatibile sau joaca roluri distincte, au putere diferita, statut social sau ierarhic diferit.
- comunicarea implica procese de acomodare si ajustare a comportamentelor"; oameni sunt diferiti, percep diferit realitatea si au interese obiective diferite.
Comunicarea didactica
Omul a dezvoltat un sistem propriu de comunicare prin intermediul caruia indivizii isi pun in comun experienta proprie pentru a construi tezaurul experientei umanitatii. Putem spune ca omul este, prin natura sa, o fiinta comunicationala, iar comunicarea este procesul esential prin care fiecare devine ceea ce este si intra in relatie cu altii. Una dintre cele mai importante probleme de integrare interna este limbajul obisnuit si principalele categorii conceptuale, identificarea metodelor de comunicare , definirea semnificatiei jargonului si a conceptelor utilizate. 
Conform Enciclopediei Britannica se evidentiaza ca termenul comunicarii deriva din latinescul communicare ce trimite la intelesul de ,,a pune in comun", ,,a transmite", si considera ca este de preferat sa fie realizata intre cateva persoane sau in grupuri.
Asadar, comunicarea reprezinta ansamblul proceselor prin care se efectueaza schimburi de informatii si de semnificatii intre persoane aflate intr-o situatie sociala data. 
In opinia lui Shannon, comunicarea poate fi definita ca transmitere a unui mesaj dintr-un loc in altul astfel, procesul poate fi enuntat foarte simplu si poate fi reprezentat grafic intr-un mod clar.
Feedback
Procesul comunicarii se bazeaza pe stabilirea unei relatii intre un emitator si un destinatar. Emitatorul, care doreste sa ofere o informatie, va trebui sa o traduca intr-un limbaj accesibil destinatarului si compatibil cu mijloacele de comunicare utilizate: acesta este codarea. Astfel elaborat, mesajul este emis si vehiculat gratie unui suport material: canalul de comunicare. El ajunge apoi la destinatar -  receptorul -, care, printr-o activitate de decodare, si-l va insusi si il va intelege. Pentru a fi cu adevarat eficient, sistemul presupune o modalitate de control, de reglare si de corectare a greselilor: acesta este feedback-ul, cu alte cuvinte, bucla de retroactiune de la receptor spre emitator.
-  Doua neajunsuri importante ii pot fi reprosate modelului descris. In primul rand, el ignora total faptul ca in comunicare sunt implicati indivizi (sau grupuri), care nu sunt altceva decat operatori supusi unei influente masive din partea factorilor psihologici, a constrangerilor de natura sociala, a sistemelor de norme si valori. In al doilea rand, el priveste comunicarea ca pe un proces linear (chiar daca feedback-ul asigura inchiderea buclei sistemului) si secvential.


Fisiere în arhivă (1):

  • Comunicarea in cadrul organizatiei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Carti, manuale:
1. Albu E. , (2002), Prevenirea si combaterea devierilor de comportament la preadolescenti. - Editura MarLink Bucuresti
2. Caderea D., Caderea R., (1996), comunicarea manageriala, editura Expert Bucuresti
3. Militaru G. , (2005) , Comportament organizational , editura Economica Bucuresti 
4. Moldoveanu D., (2005), Analiza si comportament organizational , editura Economica Bucuresti
Legislatie, norme si rapoarte:
5. Art.12 din ORDIN Nr. 5090/2019 din 30 august 2019 pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar de stat,
6. A se vedea Legea Educatiei Nationale, sectiunea a 2-a, Conducerea unitatilor de invatamant, art. 96
Resurse internet:
7. https://forexepublic.mfinante.gov.ro/
8. http://www.sant.ro/informatii-utile/documente-eliberate-de-d.s.p.-neamt/avize-si-autorizatii/avizare-autorizare-inregistrare-alte-unitati


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!