Concedierea pentru Motive ce Tin si ce nu Tin de Persoana Salariatului

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1 CONSIDERATII INTRODUCTIVE PRIVIND NOTIUNEA SI CAZURILE INCETARII CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA 4
1.1. Notiunea incetarii contractului individual de munca 4
1.2. Clasificarea cazurilor de incetare a contractului individual de munca 6
1.3. Incetarea de drept a contractului de munca 9
1.4. Incetarea contractului individual de munca ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea 14
1.5. Incetarea contractului individual de munca ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti 18
1.5.1. Incetarea contractului individual de munca din initiativa salariatului 18
1.5.2. Incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului 23
CAPITOLUL 2
CONCEDIERE PENTRU MOTIVE CARE TIN DE PERSOANA SALARIATULUI 27
2.1. Concedierea in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara 27
2.2. Concedierea in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala 40
2.3. Concedierea in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa-si indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat 45
2.4. Concedierea, in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat 50
2.5. Concedierea in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiul de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii 60
CAPITOLUL 3
CONCEDIEREA PENTRU MOTIVE CARE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI 66
3.1. Concedierea individuala 66
3.2 Concedierea colectiva 72
3.3. Efectele incetarii contractului individual de munca 77
CONCLUZII 83
BIBLIOGRAFIE 84


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1
CONSIDERATII INTRODUCTIVE PRIVIND NOTIUNEA SI CAZURILE INCETARII CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA
1.1. Notiunea incetarii contractului individual de munca
Contractul individual de munca este considerat, in general, legislatia muncii din Romania, ca fiind sursa unica a raportului juridic de munca in baza caruia o persoana dobandeste calitatea de angajat. 
Prin incheierea contractului individual de munca, persoana fizica incadrata in munca (angajatul) se obliga sa puna forta sa de munca la dispozitia celeilalte parti contractante (angajatorul), pentru a desfasura o activitate in cadrul unui anumit post (functie) si a indeplini celelalte obligatii prevazute de contractul de munca incheiat (respectarea disciplinei muncii, indeplinirea sarcinilor de serviciu etc.). 
La randul sau, angajatorul se obliga, prin contractul de munca incheiat sa ia toate masurile necesare pentru asigurarea conditiilor corespunzatoare desfasurarii normale a procesului de productie, indeplinind toate conditiile legale si contractuale. Deci, prin incheierea contractului de munca, se concretizeaza drepturile si obligatiile partilor prevazute in Constitutie (dreptul la munca, dreptul la ocrotire sociala, dreptul de asociere - art. 41).
Referitor la contractul de munca, legislatia muncii din Romania, reglementeaza doua categorii importante de contracte: contractul colectiv de munca si contractul individual de munca. Spre deosebire de contractul colectiv de munca, incheiat intre patroni si salariati (reprezentati de regula de sindicate), contractul individual de munca se incheie intre o persoana fizica si cel ce o angajeaza in munca (societate comerciala, regie autonoma, alta persoana fizica sau persoana juridica - art. 236 alin.1 din Codul muncii al Romaniei). 
De altfel, art. 10 din Codul muncii al Romaniei defineste contractul individual de munca ca fiind contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze o munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumita salariu. 
In legislatia muncii din Romania regula generala este incheierea contractului de munca pe durata nedeterminata, exceptia fiind incheierea acestui contract pe durata determinata, in conditiile expres prevazute de lege. Insa, incheierea contractului de munca pe durata nedeterminata nu poate duce la concluzia ca aceasta leaga partile pana la decesul persoanei incadrate in munca, adica pana la disparitia sa fizica, ci pana intervine un eveniment, fapt etc. care va conduce la incetarea sa.
Incadrarea in munca se face prin incheierea contractului de munca, care exprima acordul liber si concordant de vointe al partilor. De aceea este normal ca acordul partilor sa constituie una din cauzele de incetare a contractului de munca. Dar, contractul de munca poate fi desfacut si din initiativa uneia din parti, cu obligarea de a da un preaviz celeilalte parti contractante. Asadar, incetarea contractului de munca este posibila, dar numai in cazurile prevazute de Codul muncii sau de legi speciale. Prin incetarea contractului de munca are loc stingerea tuturor efectelor contractului respectiv, desfiintarea tuturor relatiilor contractuale stabilite anterior intre angajat si angajator.
Literatura juridica de specialitate din Romania foloseste diversi termeni care desemneaza modalitatile prin care i-a sfarsit contractul de munca. Codul muncii din Romania foloseste termenul de "incetarea" contractului individual de munca. Aceasta notiune are un inteles cuprinzator, care desemneaza sfarsitul legal al existentei contractului de munca, ruperea raportului juridic de munca dintre salariat si angajator, indiferent de temeiurilor si modalitatile acestui sfarsit. 
In notiunea de "incetare" a contractului de munca pot fi cuprinse si alte temeiuri care, insa, au ca rezultat final sfarsitul (ruperea, stingerea) acestui raport juridic de munca intre parti. Astfel, in situatia functiilor publice pentru care legea prevede, in vederea incheierii contractului individual de munca, alegerea sau numirea in functie (cum este cazul senatorilor, deputatilor, primarilor, viceprimarilor etc.), stingerea raporturilor juridice de munca este consecinta revocarii, eliberarii, demisiei etc., inaintea expirarii mandatului pentru care a fost investit. In cazul unor categorii de personal, indeosebi din unitatile bugetare, este folosita frecvent notiunea de "eliberare din functie" pentru judecatori si procurori (Legea Romaniei nr. 247/2005), secretarii primariilor comunale, oraselor si sectoarelor, secretarii consiliilor judetene, prefectii, subprefectii si secretarii generali ai prefecturii (H.G. nr. 9/2001; Legea nr. 215/2001), iar in privinta personalului didactic, se utilizeaza sintagma "eliberare din invatamant". 
Concedierea presupune masura luata de angajator (patron), motivata prin lipsa de interes fata de continuarea raportului juridic de munca cu salariatul in cauza si care poate duce la scoaterea din munca a persoanei angajate. Insa, temeiurile de concediere (de incetare a contractului de munca) sunt prevazute prin norme imperative, nefiind posibila modificarea acestora sau stabilirea altora de catre partile raportului juridic de munca. Reglementarea prin norme imperative a temeiurilor si a conditiilor de incetare a contractului de munca asigura respectarea intereselor ambelor parti ale raportului juridic de munca.


Fisiere in arhiva (2):

  • Concedierea pentru Motive ce Tin si ce nu Tin de Persoana Salariatului.doc
  • cuprins.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

I. Tratate, cursuri, studii, monografii, dictionare 
S. Beligradeanu, I.T. Stefanescu - "Dictionar de drept al muncii", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2002. 
Gh. Brehoi, A. Popescu - "Conflictul colectiv de munca si greva", Editura Forum, Bucuresti, 2000. 
C. Calinoiu - "Jurisdictia muncii. Aspecte teoretice si practice", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003. 
D.V. Firoiu - "Dreptul muncii si securitatii sociale", Editura Junimea, Iasi, 2002.
C. Flitan - "Dreptul muncii (lucrare aparuta sub ingrijirea lui I.T. Stefanescu)", Editura Omnia - S.A.S.T., Brasov, 2000. 
S. Ghimpu, A. Ticlea - "Dreptul muncii, vol. I-II", Casa de editura si presa ,,SANSA" - S.R.L., Bucuresti, 2000. 
S. Ghimpu, A. Ticlea - "Dreptul muncii, Editia a II-a, revazuta si adaugita", Editura All Beck, Bucuresti, 2001.
C. Hamangiu, Codul general al Romaniei. 
V. Popa, O. Pana - "Dreptul muncii, comparat", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003.
V. Popa, O. Pana - "Noua dimensiune a dreptului muncii. Prezentarea doctrinala a Codului muncii" - Legea nr. 53/2003, Editura Presa universitara romana, Timisoara, 2003.
I.T. Stefanescu - "Tratat de dreptul muncii, vol. I-II", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003; 
I.T. Stefanescu - "Tratat elementar de dreptul muncii", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004. 
I.T. Stefanescu - "Dreptul colectiv al muncii", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003.
I.T. Stefanescu - "Dreptul muncii", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2000.
A. Ticlea, A. Popescu, M. Tichindelean, C. Tufan, O. Tinca - "Dreptul muncii", Editura Rosetti, Bucuresti, 2004. 
A. Ticlea, C. Tufan - "Dreptul muncii", Editura Global Lex, Bucuresti, 2001. 
N. Voiculescu - "Dreptul muncii. Reglementari interne si comunitare", Editura Rosetti, Bucuresti, 2003.
II. Articole publicate in reviste de specialitate 
S. Beligradeanu, Legea nr. 15/1991 pentru solutionarea conflictelor colective de munca, in ,,Dreptul" nr. 2-3/1991. 
R. Dimitriu, Noul Cod al muncii. Privire asupra principiilor fundamentale, in ,,Raporturi de munca" nr. 3/2003 
I.T. Stefanescu, S. Beligradeanu, Prezentare de ansamblu si observatii critice asupra noului Cod al muncii, in ,,Dreptul", nr. 3/2003.
I.T. Stefanescu, Carta sociala europeana revizuita si legislatia sociala din Romania, in ,,Revista de drept comercial" nr. 6/1999 
I.T. Stefanescu, Modificari si completari recente ale Codului muncii, in ,,Revista romana de Dreptul muncii" nr. 4/2003. 
I.T. Stefanescu, Noi modificari si completari (precizari) al Codului muncii, in ,,Revista romana de Dreptul muncii" nr. 1/2004. 
A. Ticlea, Solutii si propuneri pentru interpretarea si aplicarea unor dispozitii ale Codului muncii, in ,,Revista romana de Dreptul muncii" nr. 1/2004.
A. Ticlea, Omisiuni ale Codului muncii, in ,,Revista romana de Dreptul muncii" nr. 4/2003. 
V. Zamfir, Noul Cod al muncii - evolutie reala sau formala?, in ,,Raporturi de munca" nr. 5/2003.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!