Consumul de servicii in Romania comparativ cu UE

Extras din proiect Cum descarc?

Principala destinatie actuala a cheltuielilor gospodaresti este consumul de bunuri si servicii, al carui marime a acoperit in ultimul deceniu in jur de trei sferturi din cheltuielile totale. In anii 2011 si 2012, acesta s-a ridicat la 73% din cheltuielile totale. Potrivit INS, cheltuielile de consum au reprezentat in anul 2002 in medie 4.744,7 mii lei pe gospodarie.
Restrictiile majore care conditioneaza, in mod curent, exprimarea optiunilor de consum ale populatiei din tara noastra, deriva pe de o parte, din relatiile ce se constituie intre nivelul real al veniturilor populatiei si ponderea cheltuielilor de consum cu caracter obligatoriu, implicate de modelele de consum dominante, iar pe de alta parte, dintre inclinatiile spre consum ale populatiei (exprimate prin cererea efectiva de bunuri si servicii) si gradul de adecvare la cerere a ofertei de marfuri.
Tarifele din servicii reprezinta in Romania doar 30% din nivelul mediu inregistrat in zona euro, ceea ce va pune in continuare presiuni inflationiste in procesul de convergenta, iar orice majorari de venituri se vor regasi si in scumpiri pe acest segment, apreciaza Mihai Gheroghe, director in INS.
Directorul directiei de preturi din Institutul National de Statistica a aratat ca inainte de debutul crizei, in 2008, preturile bunurilor au atins circa 70% din nivelul UE 15, in timp ce tarifele depasisera cu putin 40% din media zonei euro, insa pana anul trecut declajul s-a marit din nou, iar preturile bunurilor au coborat spre 60%, in timp ce tarfele la servicii au venit spre 30%.
In acelasi timp, diferenta mare dintre preturile interne si cele din zona euro este explicat de Mihai Gheroghe si printr-o posibila deficienta in tranzactionare sau in reputatia bunurilor si serviciilor produse in Romania.
Din prezentarea directorului INS se observa insa ca procesul de recuperare in materie de preturi coincide in mai mare masura cu politicile de curs de schimb, perioadele de apreciere fiind cele care aduc cele mai mari reduceri ale decalajelor.
In ceea ce priveste rata inflatiei, reducerea decalajului intre Romania si zona euro este vazuta de Gheorghe in primul rand ca rezultat al cresterii competitiei, cu o influenta dupa declansarea crizei in special in zona preturilor bunurilor, serviciile inregistrand cresteri nominale constante, chiar daca decalajul fata de zona euro s-a marit.Diferentialul mare este explicat de oficialul INS mai ales prin nivelul redus al venitului pe cap de locuitor din Romania, ceea ce sugereaza ca procesul de catching up ar putea fi un factor de crestere a inflatiei si de modificare a comportamentului de consum, dar si de productie.
In perioada anilor 1990- 2008 au existat doua etape de recesiune accentuata (1990- 1992, 1997- 1999) si doua de relativa crestere economica (1993- 1995, 2000- 2004). Evolutii similare au avut loc si in unele tari vecine, precum Bulgaria sau Slovacia, dar in Polonia, Ungaria sau Cehia a avut loc o singura etapa de recesiune, la inceputul anilor '90. In Romania a existat si crestere economica relativ ridicata, intre anii 2004- 2008.
In Romania, puterea de cumparare a salariului minim pe economie a avut tendinta de scadere, in intervalul 1990- 2008, atingand nivelul minim in anii 1999 -  2000, cand salariul minim real reprezenta un sfert din salariul minim real aferent anului 1990. Din 1994 pana in 2002, exceptand anii 1999 si 2000, puterea de cumparare a salariului minim pe economie s-a situat cam la o treime din cea aferenta anului 1990 (INS, 1990...2008).
In Uniunea Europeana, puterea de cumparare se defineste si in raport cu marimea salariului minim pe economie. In Comunitatea Europeana exista diferente majore privind salariul minim pe economie. Ponderea angajatilor ce primesc salariul minim pe economie este de 16,8% in Franta, 16% in Bulgaria, 12% in Letonia, 10,3% Lituania si 9,7% in Romania.
Structurile consumului de bunuri si servicii al populatiei la interval de un deceniu, intr-un an de mari dificultati economice (1997) si, respectiv, intr-un an de crestere economica (2007), este ilustrativ pentru tensiunile destul demari existente intre diferitele capitole ale cosului de consum, in anii '90.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consumul de servicii in Romania comparativ cu UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Cambir, A., Coordonate ale nivelului de trai in Romania. Veniturile si consumul populatiei in anul 2006, Bucuresti, INS, 2007
2. Constantin ANGHELACHE si Ion CAPANU, 2003, "Indicatori macroeconomici. Calcul si analiza economica", Editura Economica, Bucuresti
3. Institutul National de Statistica (INS), "Metodologia de calcul a Indicelui Preturilor de Consum", Bucuresti
4. INS, Economia romaneasca, 12 ani de tranzitie, 2002.
5. www.insse.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!