Consumului Efectiv al Gospodariilor Populatiei si al Formarii Brute de Capital Fix asupra Pib-ului Trimestrial

Extras din proiect Cum descarc?

Aceasta lucrare isi propune sa studieze starea Economica a Romaniei, prin descrierea evoulutiei unor indicatori, in decursul anilor 2000-2010 si a cauzelor produse de acestia in ansamblul economiei nationale si testarea legaturilor dintre acestia prin modele econometrice de regresie ,prin intermediul programului Excel.
Sursa datelor analizate o reprezinta site-ul Institutului National de Statistica : http://www.insse.ro/cms/rw/pages/PIB-trim.ro.do 
Prezentarea Modelelor si a Indicatorilor utilizati
Prin folosirea instrumentului Excel, am avut in vedere studierea legaturii nivelul Pib -ului, influentat de doi indicatori - Consumul efectiv al gospodariilor si al Formarii Brute de Capital Fix, indicatori care in urma articolelor intervin cel mai puternic in determinarea cresterii sau scaderii Pib-ului pentru anii 2000-2010.
Indicatori utilizati :Formarea Bruta Capital Fix , Consumului Efectiv al Populatiei, Produsul Intern Brut.
Indicatorii sunt exprimati in milioane RON pentru anii 2000-2010, pe trimestre, astfel ca in total sunt 44 date pentru fiecare indicator din cei 3 , corespunzatori celor 44 de trimestre ale anilor 2000-2010. 
Produsul intern brut (prescurtat PIB) este un indicator macroeconomic care reflecta suma valorii de piata a tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului final, produse in toate ramurile economiei in interiorul unei tari in decurs de un an. Acesta se poate calcula si la nivelul unei regiuni sau localitati.
PIB-ul este suma cheltuielilor pentru consum a gospodariilor private si a organizatiilor private non-profit, a cheltuielilor brute pentru investitii, a cheltuielilor statului, a investitiilor in scopul depozitarii ca si casigurile din export din care se scad cheltuielile pentru importuri.
PIB = consum + investitii + exporturi - importuri
Economistii (pornind de la Keynes) au impartit termenul de consum general in doua parti: consumul privat si cheltuielile sectorului public. Doua avantaje ale impartirii consumului total in acest mod in teoria macroeconomica sunt:
- Consumul privat este o preocupare centrala a economiei bunastarii. Investitiile private si subdiviziunile comerciale ale economiei sunt directionate ultimativ (in curentul principal al modelelor economice) inspre cresterea pe termen lung a consumului privat.
- Deoarece este separat de consumul privat endogen, consumul sectorului public poate fi considerat exogen, astfel incat diferite niveluri ale consumului sectorului public pot fi considerate ca facand parte din domeniul plin de sensuri al macroeconomiei.
Astfel PIB poate fi exprimat:
PIB = consum privat + consumul statului+ investitii + exporturi nete
exporturi nete = exporturi - importuri
Componentele PIB:
- Consumul privat - este in mod normal cea mai mare componenta a PIB, reprezentand cheltuielile gospodariilor in economie. Aceste cheltuieli pot fi clasificate in : bunuri durabile, bunuri perisabile si servicii. Exemple: hrana, chirie, bijuterii.
- Cheltuielile statului - sau consumul sectorului public, reprezinta suma tuturor cheltuielilor guvernamentale pentru bunuri finite si servicii. Include salariile angajatilor din sectorul public, cumpararea de armament etc
- Investitiile - includ investitii in fabrici, echipamente, inventar si nu include schimburile de active existente. De exemplu: constructia unei mine, cumpararea de software, cumpararea de masini si echipamente. Cheltuielile gospodariilor pentru noi locuinte fac parte din investitii.
- Exporturile - reprezinta exporturile brute ale unei tari, incluzand bunuri si servicii, destinate consumului intr-o alta tara
- Importurile - reprezinta importurile brute.
PIB nominal masoara valoarea productiei efective brute la preturile din perioada cand bunurile si serviciile au fost produse, in timp ce PIB real masoara valoarea productiei la preturile unui an de baza.
Produsul intern brut trimestrial la pret de piata (PIBT), principalul agregat macroeconomic al contabilitatii nationale, reprezinta rezultatul efectiv al activitatii de productie al unitatilor productive rezidente, in decursul unei perioade, respectiv un trimestru. 
Produsul intern brut trimestrial la pret de piata se estimeaza prin doua metode: 
a. metoda de productie: 
PIBT = VAB+IP-SP, 
unde: 
VAB = valoarea adaugata bruta la pret de baza; 
IP = impozitele pe produs; 
SP = subventiile pe produs. 
b. metoda cheltuielilor:
PIBT = CF+FBC+E-I,
unde: 
CF = consumul efectiv efectiv; 
FBC = formarea bruta de capital; 
E = exportul de bunuri si servicii; 
I = importul de bunuri si servicii. 
Principalele surse de date utilizate pentru estimarea produsului intern brut trimestrial sunt: 
- surse statistice: anchete infra-anuale privind productia industriala, de constructii, servicii, comert; contul de productie al agriculturii; anchete infra-anuale privind castigurile salariale si efectivul de salariati; 
- surse financiar-contabile: bilanturi contabile ale institutiilor financiare; 
- surse administrative: executia bugetului de stat si a bugetelor locale, precum si a bugetului asigurarilor sociale de stat; balanta de plati. 
Consumul efectiv al gospodariilor populatiei cuprinde: cheltuielile gospodariilor populaiei pentru cumpararea de bunuri si servicii in scopul satisfacerii nevoilor membrilor lor, cheltuiala pentru consum efectiv al administratiilor publice (invatamant, sanatate, securitate sociala
si actiuni sociale, cultura, sport, activitati recreative, colectarea de deseuri menajere) si cheltuiala pentru consum efectiv al institutiilor fara scop lucrativ in serviciul gospodariilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consumului Efectiv al Gospodariilor Populatiei si al Formarii Brute de Capital Fix asupra Pib-ului Trimestrial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!