Contabilitatea Marfurilor

Extras din proiect Cum descarc?

In contabilitatea financiara a intreprinderii stocurile sunt clasificate si delimitate in functie de patru criterii: fizic, destinatia, faza ciclului de exploatare si locul de creare a gestiunilor. Corespunzator acestor criterii sunt individualizate urmatoarele structuri:
a) materiile prime, care participa direct la fabricarea produselor, regasindu-se in componenta lor integral sau partial, in starea initiala sau transformata ;
b) materialele consumabile sau furniturile cuprind materialele auxiliare, combustibilii, materiale pentru ambalat, piesele de schimb, semintele si materialul de plantat, furajele si alte materiale consumabile care participa;
c) indirect sau ajuta activitatea de exploatare fara a se regasi, de regula, in produsul rezultat;
d) produsele sub forma semifabricatelor (produse in curs de fabricatie), produselor finite (produse care au parcurs intregul proces de fabricatie) si produselor reziduale (rebuturi, materiale recuperabile si deseuri);
e) animale care nu au indeplinit conditiile pentru a fi trecute la animale adulte, animalele de ingrasat, pasarile si coloniile de albine;
f) productia in curs de fabricatie reprezinta materiile prime care nu au trecut prin toate stadiile de fabricatie, produsele nesupuse probelor si receptiei tehnice sau necompletate in intregime, precum si lucrarile si serviciile in curs de executie sau neterminate;
g) marfurile, respectiv bunurile pe care intreprinderea le cumpara in vederea vanzarii ;
h) ambalajele (cu exceptia ambalajelor de natura obiectelor de inventar si mijloacelor fixe) de transport refolosibile care insotesc bunurile in procesul circulatiei lor (recuperabile facturate consemnate distinct care circula prin restituire sau incluse in pretul marfii si care se pot valorifica sau nu dupa utilizare).
Stocurile trebuie evaluate la valoarea cea mai mica dintre cost si valoarea realizabila neta.
Costul stocurilor trebuie sa cuprinda toate costurile aferente achizitiei si prelucrarii, precum si alte costuri suportate pentru a aduce stocurile in forma si in locul in care se gasesc in prezent.
Costurile de achizitie a stocurilor cuprind: pretul de cumparare, taxe de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care intreprinderea le poate recupera de la autoritatile fiscale), costuri de transport, manipulare si alte costuri care pot fi atribuite direct achizitiei de produse finite, materiale si servicii. Reducerile comerciale, rabaturile si alte elemente similare sunt deduse pentru a determina costul de achizitie.
Costurile de achizitie pot include diferentele de curs valutar care au aparut direct din achizitionarea recenta de bunuri facturate in valuta doar in acele cazuri rare care sunt permise prin tratamentul alternativ prevazut in IAS 21 ,,Efectele variatiei cursurilor de schimb valutar". Aceste diferente de curs valutar se limiteaza doar la acelea care au rezultat dintr-o depreciere monetara accentuata impotriva careia nu exista nici un mijloc practic de acoperire si care afecteaza datorii care nu pot fi decontate, rezultate din achizitia recenta a stocurilor.
Valoarea realizabila neta este pretul de vanzare estimat ce ar putea fi obtinut pe parcursul desfasurarii normale a activitatii, mai putin costurile estimate pentru finalizarea bunului si a costurilor necesare vanzarii.
Exemplu. O societate a achizitionat marfuri din import pentru care sunt necesare lucrari de ambalare si etichetare. Cheltuielile efectuate sunt redate in tabelul de mai jos:
Pretul de cumparare facturat de furnizor 25 000 000 lei
Taxe vamale achitate in vama 2 500 000 lei
Comision vamal 12 500 lei
TVA achitata in vama 400 000 lei
Cheltuieli de transport pe parcurs intern 3 570 000 lei
Cheltuieli de manipulare 100 000 lei
Cheltuieli cu verificarea calitatii marfurilor 700 000 lei
Prima de asigurare platita unei societati pentru marfa asigurata impotriva
calamitatilor 900 000 lei
Reducere comerciala acordata de furnizor 600 000 lei
Diferenta de curs valutar rezultata din plata furnizorului extern 100 000 lei
Intreprinderea estimeaza ca marfurile vor fi vandute la pretul de 60.000.000 lei. In scopul vanzarii vor fi necesare:
- costuri cu evaluarea marfii 20.000.000 lei,
- costuri cu pregatirea vanzarii 6.000.000 lei
- costuri cu vanzarea efectiva 8.000.000 lei
a) calculul costului de achizitie :
- Valoarea in vama 25 000 000 lei
+ Taxe vamale achitate in vama 2 500 000 lei
+ Comision vamal 12 500 lei
+ Cheltuieli de transport pe parcurs intern (exclusiv TVA) 3 000 000 lei
+ Cheltuieli de manipulare 100 000 lei
+ Cheltuieli cu verificarea calitatii marfurilor 700 000 lei
+ Prima de asigurare 900 000 lei
- Reducerea comerciala acordata 600 000 lei
= COST DE ACHIZITIE 31 612 500 lei
b) calculul valorii realizabile nete :
- Pretul de vanzare 60 000 000 lei
- Costuri cu evaluarea marfurilor 20 000 000 lei
- Costurile cu pregatirea vanzarii 6 000 000 lei
- Costurile cu vanzarea efectiva 8 000 000 lei
= VALOAREA REALIZABILA NETA 26 000 000 lei lei
c) Conform IAS 2 ,,Contabilitatea stocurilor" Stocurile trebuie evaluate la valoarea cea mai mica dintre cost si valoarea realizabila neta.
Prin urmare min (31.612.500 si 26.000.000 lei) = 26.000.000 lei este valoarea cu care stocurile vor fi recunoscute in situatiile financiare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Marfurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!