Contabilizarea taxei pe valoare adăugata la SC Metro Cash & Carry România SRL

Cuprins proiect Cum descarc?

ARGUMENT 2
CAPITOLUL l. PREZENTAREA METRO CASH & CARRY ROMANIA S.R.L. 4
I.1. DATE DE IDENTIFUCARE 4
I.2. SCURT ISTORIC 4
I.3. VALORILE SOCIETATII 5
I.4. ANALIZA S.W.A.T. 6
I.5. RESURSELE FIRMEI 7
I.6. FURNIZORI SI CLIENTI 8
I.7. PROGRAM DE FUNCTIONARE 10
I.8. NORME DE PROTECTIE A MUNCII 10
CAPITOLUL 2. CONTABILIZAREA TAXEI PE VALOARE ADAUGATA 12
II.1. CADRU GENERAL 12
II.2. ASPECTE TEORETICE PRIVIND CONTABILITATEA T.V.A. 13
II.3. CONTURI SI CORESPONDENTE 16
II.4. OPERATII GENERICE PRIVIND CONTABILITATEA T.V.A. 17
CAPITOLUL 3. CONTABILIZAREA TAXEI PE VALOARE ADAUGATA LA "S.C. METRO CASH & CARRY ROMANIA S.R.L." 19
III.1. DOCUMENTE PRIVIND T.V.A. 19
III.2. MONOGRAFII CONTABILE PRIVIND TVA LA "S.C. METRO CASH & CARRY S.R.L." ROMANIA 20
CONCLUZII SI PROPUNERI 22
BIBLIOGRAFIE 25
ANEXE 26


Extras din proiect Cum descarc?

ARGUMENT
Impactul taxei pe valoarea adaugata asupra economiei a avut loc pentru prima data in Franta la initiativa lui Maurice Laure in anul 1954. Ulterior acest impozit indirect a fost introdus si in alte tari din Europe, Asia, Africa si America Latina. Fundamentul introducerii taxei pe valoarea adaugata si-a gasit motivatia in substituirea diverselor taxe practicate asupra cifrei de afacerii si folosirea ei ca taxa unica perceputa in diferitele stadii ale productiei de catre producatori. Fiecare producator era indreptatit prin lege sa deduca taxa pe valoarea adaugata suportata anterior in procesul de productie propriu.
Pe continentul european in 1967 dupa 10 ani de la semnarea tratatului de la Roma, in cadrul Comunitatii Europene, au fost adoptate o serie de directive care au pus bazele legislative ale acestui tip de impozit indirect.In prima etapa organele de decizie ale CEE au mers pe linia armonizarii legislatiei tarilor comunitare pe linia taxei pe valoarea adaugata iar in momentul de fata toate tarile comunitare sunt obligate sa foloseasca acest impozit indirect.
TVA-ul nu s-a numit intotdeauna TVA.Cand era mic... si comunist, i se spunea ICM (Impozitul pe Circulatia Marfurilor) si, desi era spaima gestionarilor dornici sa faca si ei "un ban cinstit", nu beneficia de mediatizarea postdecembrista.In conditiile trecerii la economia de piata, impozitul pe circulatia marfurilor ce functiona in economie ca un impozit indirect nu-si mai justifica mentinerea.
Introducerea TVA-ului in locul impozitului pe circulatia marfurilor a reprezentat un moment de cotitura in perfectionarea sistemului fiscal si in acelasi timp primul pas facut pe linia reformei fiscale in tara noastra. Totodata aceasta a constituit o cerinta pentru trecerea la economia de piata si alinierea la standardele europene. Dar pentru introducerea taxei pe valoarea adaugata trebuiau intreprinse o serie de masuri pe linia impozitului pe circulatia marfurilor care trebuia inlocuit.
Inainte de implementarea TVA-ului s-a cautat sa se extinda campul de aplicare a impozitului pe circulatia marfurilor la unele produse si prestari de servicii ca de exemplu la produsele agricole, activitatea de posta si telecomunicatii, transportul de calatori si de marfuri. Totodata implementarea taxei pe valoarea adaugata necesita apoi o buna cunoastere a mecanismului functionarii ei, trebuiau cadre pregatite si instruite temeinic pentru a asigura initierea agentilor economici si a personalului din economie pe aceasta linie si nu in ultimul rand tehnica de calcul si formularistica necesara evidentierii, colectarii si platii ei la bugetul de stat. Asa cum a fost stabilita aceasta taxa reprezinta un impozit indirect care spre deosebire de impozitul pe circulatia marfurilor se aplica pe intreg circuitul economic, pana la utilizatorul final al produselor sau serviciilor insa numai la valoarea adaugata in faza acestui circuit. Obiectul impozabil este reprezentat de valoare bunurilor, a lucrarilor si a serviciilor la preturile de facturare. 
In tara noastra TVA-ul a fost introdus din urmatoarele considerente:
-  necesitatea inlocuirii formulei anacronice a fostului impozit pe circulatia marfurilor;
-  pentru cresterea resurselor statului;
-  din ratiuni de compatibilitate cu sistemele fiscale din tarile europene;
Pentru platitorul de TVA bunurile sau serviciile necesare desfasurarii activitatii sunt mai "ieftine" cu 20%. Aceasta deoarece taxa aferenta acestora este deductibila. In acelasi fel pentru a fi mai atractiv cu serviciile sau produsele proprii este importanta aceasta calitate si pentru partenerii de afaceri.Si acest motiv trebuie sa fie important in luarea unei decizii deoarece si pentru acestia produsele sau serviciile pe care le furnizeaza sunt mai ieftine.In acest context calitatea de platitor confera o mai mare siguranta partenerilor de afaceri, aceasta demonstrand implicit nivelul afacerilor derulate.
Pentru a putea intelege mai bine toate cele mentionate mai sus, plus un adaos suplimentar de informatii trebuie sa fie urmarit firul creationist al acestui atestat. Acesta fiind compus din 3 capitole principale, dintre care primele doua creeaza o introducere pentru cel de-al treilea capitol care este un studiu de caz realizata pe firma S.C. METRO Cash & Carry S.R.L. Romania.
Primul capitol este o prezentare generala a firmei METRO Cash & Carry Romania care parcurge cateva puncte foarte importante pentru a se putea identifica valorile societatii, resursele firmei (resurse materiale, umane, informationale etc.) precum si cateva norme de protectie extrem de necesare. 
Cel de-al doilea capitol descrie demersul si modul de folosire al taxei pe valoare adaugata precum si conturile necesare pentru a se putea realiza contabilitatea unei astfel de taxe. Printe cele mai importante puncte regasite in acest capitol se poate enumera: "Conturi si corespondente", "Rolurile si caracteristicile T.V.A.-ului " si "Cotele T.V.A.-ului".
Ultimul capitol este o metamorfoza a celor doua capitole precedente care ajuta la calcularea catorva taxe pe valoare adaugata ale firmei S.C. METRO Cash & Carry S.R.L. Acest capitol ajuta la intelegerea practica a intregului fenomen numit T.V.A.


Fisiere în arhivă (1):

  • Contabilizarea taxei pe valoare adaugata la SC Metro Cash & Carry Romania SRL.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Bazele contabilitatii -  O. Calin, M. Ristea, I. Vaduva
Elemente de contabilitate generala - O Calin
Reglementari contabile pentru agentii economici -  Editura Economica
Contabilitatea societatilor comerciale -  M. Ristea
Monitorul Oficial al Romaniei -  Partea I: Legi, Decrete, Hotarari si alte acte
Anghelescu, D.A - "Strategii competitive dinamice", Colectia Nationala, 2014
Ansoff, H.I - "Corporate Strategy", McGraw-Hill, 2010
Bacanu Bogdan -  "Management Strategic", Ed. Teora,Bucuresti, 2007
Buell Victor -  "A strategic Planning Approach", Marketing Management , 2014
Campbell McConnell- "Economics", McGraw-Hill Book Comp., San Francisco, 2017
Desreumaux A. - " Strategie", 2013
Drucker Peter -"Management: Tasks, responsibilities, practices", New York,2013
Dumitru Bucataru, Gestiunea financiara a intreprinderii, Editura Junimea, Iasi, 2004.
Rotaru A., Prodan Adriana, Managementul resurselor umane, Editura Sedcom Libris, Iasi,2005.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!