Contribuția investițiilor străine în servicii de consultanță asupra dezvoltării economiei României

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I Principalele coordonate ale investitiilor straine mondiale 4
1.1. Conceptul de investitie externa directa 4
1.2. Trasaturi si tendinte in evolutia investitiilor straine la nivel mondial 8 
1.3. Contributia investitiilor externe directe la dezvoltarea economica mondiala 13 
Capitolul II. Locul si rolul investitiilor marilor companii asupra economiei Romaniei 16
2.1. Dinamica si orientarea investitiilor externe directe in Romania 16
2.2. Impactul investitiilor externe directe asupra economiei nationale 24
2.3. Promovarea si atragerea investitiilor externe directe in Romania 36
2.4. Piata serviciilor de consultanta in Romania 51
Capitolul III. Analiza investitiilor companiei KPMG 59 
3.1. Prezentarea generala a companiei KPMG 59
3.2. Contextul dezvoltarii serviciilor de consultanta KPMG 62 3.3. Cultura si politicile KPMG 64
CONCLUZII 76 
BIBLIOGRAFIE 77


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Rolul major al investitiilor straine directe in relansarea si dezvoltarea economica a Romaniei este deja verificat. Solutie viabila pentru construirea unei economii de tip capitalist, investitiile straine directe reprezinta o alternativa care nu genereaza indatorare straina. Desi fluxurile de capital extern sunt relativ reduse la nivelul Romaniei, comparativ cu tarile vecine, sau situate in imediata vecinatate a Romaniei, analistii economici sunt optimisti, bazandu-se pe anumit considerente precum piata cu potential imens, pozitia strategica in care se gaseste situata Romania, forta de munca bine instruita si inalt calificata etc.
“Contributia investitiilor straine in servicii de consultanta asupra dezvoltarii economiei Romaniei” reprezinta o tema de o certa actualitate, structurata pe trei capitole. In cuprinsul acesteia sunt abordate probleme teoretice si probleme concrete, cel mai elocvent exemplu fiind studiul de caz, in care am evidentiat avantajele si dezavantajele derularii unui proiect investitional in domeniul consultantei in Romania, atat din punctul de vedere al investitorului, cat si din cel al tarii receptoare.
In prima parte a lucrarii avem in vedere “Principalele coordonate ale investitiilor straine in economia Romaniei”, am evidentiat principalele trasaturi si tendinte inregistrate de investitiile straine directe. Tot in acest capitol abordam conceptul de investitie straina directa, plecand de la definitiile date de catre institutiile internationale OCDE, Comisia Europeana, FMI sau OMC. 
Cel de-al doilea capitol, “Locul si rolul investitiilor marilor companii de consultanta asupra pietei serviciilor de consultanta din Romania”, trateaza evolutia fenomenului investitional in context national. Dinamica valorii capitalului social subscris, stocul de investitii straine directe pe locuitor, ponderea investitiilor straine in Romania pe ramuri de activitate sunt analizate avand la baza informatiile furnizate ONRC, UNCTAD, etc Am evidentiat deasemenea pe parcursul acestui capitol principalele domenii in care s-a investit in Romania precum si principalele firme care au investit in tara noastra. Atragerea investitiilor straine, factorii generali care stau la baza deciziei investitionale, climatul care poate atrage investitorii, dar si factorii care duc la blocarea procesului investitional, sunt aspectele urmarite pe parcursul capitolului.
Studiul de caz reflecta aspectele teoretice abordate si completeaza in acelasi timp lucrarea prin multitudinea de informatii referitoare la piata serviciilor de consultanta din Romania. 
CAPITOLUL I.
Principalele coordonate ale investitiilor straine mondiale
Aspectele teoretice privind investitiile straine directe constituie subiectul primului capitol; plecand de la definitia conceptului de investitie straina directa data de institutii internationale ca OCDE, FMI, sau Comisia Europeana, se evidentiaza importanta acestora pentru economiile receptoare, rolul pe care investitorul il are in cadrul investitiei, si tipurile de investitii straine pe care le putem deosebi la nivelul unei economii receptoare. Un alt aspect urmarit este acela al rolului jucat de corporatiile transnationale, ca principal actor pe scena economiei mondiale, adevarata sursa de progress tehnologic. 
1.1. Conceptul de investitie straina directa
Elaborarea unei definitii cu privire la conceptual de investitie straina directa a preocupat deopotriva economistii care au studiat fenomenul investitional international, dar si institutii internationale precum OCDE, Comisia Europeana, FMI sau OMC. Parte a fluxurilor financiare private, investitiile straine directe sunt cheltuieli investitionale legate functional si teritorial de obiectul de baza al investitiei. Investitiile straine directe pot fi definite drept:”investitii realizate pentru a castiga un profit de durata intr-o intreprindere, operand intr-un mediu economic altul decat cel al investitorului, scopul investitorului fiind acela de a participa la managementul intreprinderii ”.
Aparute in economia mondiala inca din vechi timpuri, investitiile straine directe au cunoscut o dezvoltare exploziva in ultimile decenii in tranzactiile internationale. Comisia Europeana a elaborat urmatoarea definitie: ”infiintarea sau achizitionarea unui active generator de venit intr-o tara straina asupra careia firma investitoare detine controlul ”. Investitiile straine directe se pot defini si ca “proprietate a unui resident strain asupra unor active, cu scopul de a controla folosirea acestor active”(Graham Krugman, 1989). Investitiile straine au ca particularitate controlul pe care investitorul il exercita asupra activelor in care a facut investitia. Investitiile straine directe constau in transferul unui “pachet industrial” care cuprinde capital, tehnologii, metode de organizare industriala, expertiza manageriala, cunostinte de marketing, etc. Investitorul detine controlul asupra activelor si ia decizii cu privire la operatiunile sale in strainatate. “Controlul presupune transferarea de catre agentul emitent al fluxului de capital, a posibilitatii de decizie asupra activitatii agentului receptor “. Investitorii pot alege varianta construirii unei fabrici pe un loc gol, acest tip de investitie poarta denumirea de “greenfield”, dar si in aceasta situatie controlul asupra managementului si activitatilor companiei nou infiintate va fi detinut de catre investitor. Alaturi de investitia de tip “greenfield”, investitiile straine mai pot imbraca si alte forme:


Fisiere în arhivă (1):

  • Contributia Investitiilor Straine in Servicii de Consultanta asupra Dezvoltarii Economiei Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!