Creditul si Rolul sau in Economia de Piata - Studiu de Caz pe Exemplul Romaniei

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Cap.1 Continutul si trasaturile creditului
Cap.2 Formele creditului
Cap.3 Functiile creditului si riscurile creditarii
STUDIU DE CAZ: pe exemplul Romaniei
CONCLUZII SI PROPUNERI
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Relatiile de credit au aparut pe o anumita treapta a dezvoltarii productiei de marfuri si anume, atunci cand aceasta dezvoltare a permis trecerea marfurilor de la vanzator la cumparator, fara ca in acel moment sa aiba loc si un transfer de valoare in sens invers, acest transfer urmand sa se faca ulterior, deci cu un decalaj in timp.
Conceptul de credit in literatura de specialitate este abordat din doua puncte de vedere: juridic si economic.
Din punct de vedere juridic, creditul exprima o conventie intre creditori si debitori si care serveste procesul de productie si de circulatie a marfurilor.
Din punct de vedere economic creditul exprima relatii de schimb de repartitie a unei parti din produsul national brut sau din venitul national, in vederea satisfacerii unor anumite nevoi de capital.
Marea majoritate a economistilor abordeaza conceptul de credit in sensul ca asemenea relatii (de credit) fac parte integranta din finantele private in sens larg. Cu toate acestea, relatiile de credit au o serie de particularitati distincte care, in final, permit o demarcatie a acestora din ansamblul relatiilor financiare. Aceste particularitati sunt legate, in primul rand, de faptul ca, in cazul relatiilor de credit transferul de valoare se realizeaza cu titlul rambursabil si cu obligatia platii unei dobanzi, in timp ce in cazul relatiilor financiare (in sens restrans) transferul de valoare se realizeaza fara echivalent; in al doilea rand, aceste particularitati privesc caracterul transferului, in sensul ca in cazul relatiilor de credit acest transfer are, de regula, caracter temporar sau de durata, in timp ce in cazul relatiilor financiare propriu-zise caracterul transferului este definitiv.
Necesitatea creditului este de natura obiectiva, in sensul ca procesul reproductiei sociale si desfasurarea acestuia determina, in ultima instanta, manifestarea relatiilor de credit. In cadrul acestui process, apar, pe de o parte, necesitati suplimentare de capital, care nu au alte posibilitati de acoperire decat prin credit, iar pe de alta parte, in cadrul aceluiasi proces apar si resurse disponibile de capital, societati in ansamblul sau nefiindu-i indiferent modul de folosire a acestor disponibilitati de capital.
Cap.1 Continutul si trasaturile creditului
Participarea in proportie ridicata a creditului la finantarea economiei, implicatiile acestuia asupra cresterii economice si echilibrul monetar, explica interesul literaturii domeniului pentru continutul creditului si definirea lui.
Definirea creditului- scria economistul Italian Amedeo Gambino- ramane intr-adevar o chestiune dintre cele mai controversate, iar belgianul Fernand Baudhuin sustine ca nu lipsesc definitii ale creditului si ca, mai fiecare economist propune propia-i definitie.
Sistematizand numeroasele opinii exprimate, putem structura trei conceptii privind elementul fundamental in definirea creditului: creditul de incredere, creditul ca forma a relatiilor de schimb si creditul ca expresie a relatiilor de redistribuire.
1. Creditul ca incredere. Unii economisti apreciaza ca ideea reprezenta principalul continut al creditului. Potrivit acestei conceptii, creditul este o categorie subiectiva, psihologica. Notiunea de credit isi are originea in latinescul "credito" (a avea incredere). Increderea este necesara in relatiile de imprumut, dupa cum fara ea nici vanzarea de marfuri cu plata amanata n-ar putea avea loc. Pentru ca relatia de credit sa se manifeste, creditorul trebuie sa aiba incredere in calitatile morale ale debitorului, sa fie convins de bonitatea sa, de capacitatea sa financiara de a face plata la scadenta, de solvabilitatea acestuia.
2. Creditul de schimb. Unii autori considera creditul ca fiind o forma particulara a schimbului. Astfel, economistul francez Jean Marchal considera creditul ca schimb separate in timp. Definitia creditului de la care plecam - scrie acesta - nu ridica dificultati. Operatiunile de credit sunt operatiuni de schimb care prezinta acea particularitate ca un interval de timp apreciabil separa efectuarea prestatiunii de efectuarea contraprestatiunii. Profesorul Stefan Dumitrescu in "Tratat si moneda" publicat in 1948 considera creditul ca un schimb care incepe in prezent si se termina in viitor (p.126). Creditul- dupa cum se mentioneaza in "Dictionarul economico-financiar si contabil" aparut la Editura Simone, Napoli, 1992- inseamna schimbarea unei prestatiuni actuale in contra unei prestatiuni viitoare intre doi subiecti: creditorul, care transfera bunuri, servicii sau bani (prestatiunea actuala) si debitorul, care-si asuma obligatia de a plati bunurile sau de a restitui banii la scadenta (prestatiunea viitoare).
Totusi, creditul nu este o forma a schimbului. Schimbul se caracterizeaza prin cedarea unei marfi cu o anumita valoare de intrebuintare si obtinerea echivalentului general, a banilor, in vederea procurarii unei alte marfi, cu o alta valoare de intrebuintare.
3. Creditul ca expresie a relatiilor de redistribuire. Ceea ce deosebeste esential creditul de schimbul de marfuri este mobilul creditarii care inseamna redistribuirea valorii. Continutul economic specific al creditului este transferul unei parti din produsul social, de la unii participanti la circuitul economic catre alti participanti la acest circuit, un transfer cu caracter temporar. Continutul economic principal al creditului este transferul de capital intre persone fizice si juridice, un transfer ce constituie- dupa expresia lui Marx- o forma specifica de miscare a relatiilor de imprumut. Creditul este o componenta a relatiilor de repartitie, o forma particulara a acestor relatii cu caracter temporar, spre deosebire de relatiile de redistribuire ce au loc pe linie fiscala, in raporturile cu bugetul public, carora le sunt proprii redistribuiri valorice cu titlu definitiv.
Cele trei grupuri de concepttii asupra creditului- incredere, forma specifica a schimbului, forma particulara a relatiilor de redistribuire- se coreleaza intre ele si numai impreuna configureaza realtiile de credit in ansamblul lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Creditul si Rolul sau in Economia de Piata - Studiu de Caz pe Exemplul Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!