Cumpararea unei Societati Comerciale cu Capital Privat

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Tranzactiile intre diferite parti economice au un rol major intr-o economie, favorizand relationarea persoanelor, intreprinderilor cu un efect favorabil pentru ambele parti. Decizia de tranzactionare este in general in functie de diversi factori de influenta, proprii fiecarei parti, care urmareste prin aceasta actiune atingerea propriilor obiective ori scopuri. Am ales sa prezentam incheierea unei tranzactii comerciale intre doua persoane juridice, societati comerciale, ai caror reprezentanti au decis incheierea unui acord prin care una din societati intra sub proprietatea celeilalte. Contractul incheiat este unul de cesiune de parti sociale, in care cedentul contra unei sume de bani vinde toate partile sociale detinute, respectiv in proportie de 100%. Cesionarul cumpara practic drepturile de proprietate ale societatii cesionate. In urma inregistrarii contractului de cesiune de parti sociale la Registrul Comertului, cesionarul devine noul proprietar al firmei, pe o perioada nedeterminata, orice responsabilitate sau decizie ulterioara referitoare la activitatea desfasurata este a noului proprietar. Ambele parti componente ale tranzactiei analizate sunt societati comerciale cu activitate in domeniul informaticii si al telecomunicatiilor.
I. Caracterizarea generala a tipului de tranzactie ales
1. Tipuri de contracte
Tranzactia poate fi definita in mod literar ca reprezentand o conventie intre doua sau mai multe parti, prin care se transmit anumite drepturi, se face un schimb comercial, etc. Intelegere, invoiala, acord.
Potrivit art.942 C. civ., contractul este acordul intre doua sau mai multe persoane, pentru a constitui sau a stinge intre dansii raporturi juridice. In doctrina, contractul este definit ca fiind acordul de vointa intre doua sau mai multe persoane, prin care se nasc, se modifica sau se sting drepturi si obligatii, adica un raport juridic de obligatii. 
Cesiunea reprezinta transmiterea de catre o persoana altei persoane a unui drept de creanta cu titlu oneros in temeiul unui contract; contract prin care creditorul transmite unei persoane, contra unei sume de bani, drepturile pe care le are fata de datornicul sau.
Cesiunea de creanta este o modalitate de transmitere a obligatiilor in forma conventionala, prin care un creditor (cedent) transmite o creanta a sa unei alte persoane (cesionar), debitorul creantei fiind obligat fata de cesionar, odata cu indeplinirea formalitatilor de opozabilitate a acestei operatiuni, fara a i se cere consimtamantul.
Cesiunea de creanta odata investita cu formula executorie reprezinta un titlu executoriu supus executarii silite. Debitorul cedat are la indemana impotriva cesionarului, toate mijloacele de aparare pe care le putea opune cedentului, pe alta cale procesuala specifica contestarii executarii, a carei nulitate se poate constata pe alte cai. Notificand cesiunea de creanta debitorului cedat, inainte de plata datoriei, acesta devine obligat fata de cesionar, pentru valoarea nominala a creantei, pastrand natura si garantiile acesteia. (Sectia comerciala, decizia nr.2852 din 10 octombrie 2006) 
Cesiunea partilor sociale reprezinta operatiunea prin care se transfera dreptul de proprietate asupra partilor sociale la o societate comerciala. Persoana care transmite se numeste cedent, iar cea care preia partile sociale se numeste cesionar.
Practic, se vand - in intreg sau in parte - partile sociale la o societate comerciala, transmitandu-se, evident, si drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de asociat. Daca asociatul vinde toate partile sociale pe care le detine la societatea respectiva, atunci va iesi din afacere. Daca este vanduta doar o parte din partile sociale, persoana care a vandut ramane in continuare asociat la societatea comerciala.
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea acestora catre una sau mai multe persoane, care astfel vor dobandi calitatea de asociati. Aceasta operatiune juridica se realizeaza prin intermediul contractului de cesiune de parti sociale incheiat intre cele doua parti, actualul asociat care urmeaza sa cedeze partile sociale detinute si viitorul asociat care va prelua partile sociale.
Cesionarea partilor sociale se poate realiza la valoarea nominala a acestora, mentionata in actul constitutiv al societatii, sau se poate realiza la o valoare mai mare decat cea nominala, in aceasta situatie noul asociat avand obligatia de a achita catre stat impozitul in cuantum de 16%, procent ce se aplica asupra diferentei dintre valoarea nominala si valoarea achizitionarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cumpararea unei Societati Comerciale cu Capital Privat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!