Decontarile prin Virament - BC Eximbank - Gruppo Veneto Banca SA

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 
In conditiile in care bancile nu existau, singurul procedeu de plata era in bani efectivi, exlusiv in monede, in numerar cum spunem noi azi.
Aparitia si dezvoltarea bancilor, pe de o parte, a modificat esential structura numerarului, iar pe de alta parte a determinat aparitia viramentului.Astazi putem spune cu precizie ca banca si viramentul sunt doua lucruri indispensabile.
Printre cele 15 banci existente in Republica Modova , una din cele mai reprezentative este B.C. "EXIMBANK-Gruppo Veneto Banca" S.A. care a fost infiintata prin decretul nr. 4 din 10 ianuarie 1994 al Presedintelui Republicii Moldova in baza sectiei moldovenesti a fostei banci a URSS "Vneseconombank", transformata ulterior in directia pentru operatiuni valutare a Bancii Nationale a Moldovei. Data oficiala de constituire a bancii este considerata 29 aprilie 1994 - ziua obtinerii autorizatiei de la Banca Nationala a Moldovei.
B.C. "EXIMBANK-Gruppo Veneto Banca" S.A. este unul din participantii Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit in conformitate cu Legea nr.575-XV din 26.12.2003 "Privind garantarea depozitelor persoanelor fizice in sistemul bancar".
In prezent, pachetul traditional de servicii bancare constituie : operatiuni de casa si credite, deschiderea si deservirea conturilor de depozit, operatiuni cu hartii de valoare, servicii si produse bancare de tehnologii inalte, operatiuni cu carduri bancare si nu in ultimul rind operatiuni de decontare prin virament. La momentul actual banca are o retea de subdiviziuni, precum: 18 filiale si 22 reprezentante in intreaga republica si in capitala.
Conform situatiei din 30 septembrie 2009 activele totale ale bancii constituie 3295665690 lei ; obligatiunile - 2469649723 lei si respectiv capitalul actionar -826015967lei In baza "Raportului privind rezultatele financiare" s-a constatat ca B.C. "EXIMBANK-Gruppo Veneto Banca" S.A in aceasta perioada a obtinut o pierdere in valoare de 40567632 lei.
Cu timpul viramentul devine predominant ca procedeu al platilor. Fara virament viata noastra ar fi imposibila. Sa ne inchipuim ca pentru fiecare plata titularul de depozit ar fi nevoit sa se prezinte la banca si sa incarce un plic, o servieta, un geamantan de bancnote si monezi pe care sa le inmineze furnizorului sau creditorului sau, iar acesta sa-i predea la banca.
Decontarea prin virment reprezinta un procedeu special de plata, care se infaptuieste prin tranferul sumei dintr-un cont in altul, prin debitarea contului platitor si creditarea contului beneficiar. Decontarile fara numerar reprezinta orce plata efectuata prin intermediul documentelor de plata si al conturilor deschise fara a intrebiunta meneda in forma sa concreta.
Avantajul decontarilor prin virament: nu e nevoie de a transporta numerarul de la un agent economic la altul; efectuarea plaitilor intr-un timp scurt; se reduce riscul de a fi sustras numerarul; sporeste gradul de asigurare si de confirmare a decontarilor in baza documentelor de plata.
Documentul de plata este documentul prin intermediul caruia se executa o obligatiune baneasca conform prevederilor contractuale, actelor normative in vigoare.
Decontarile fara numerar se efecueaza in Moldova in baza documentelor de plata aprobate prin Hotarirea Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Moldovei. Conform Regulamentului, pe teritoriul Republicii Moldova pot fi folosite numai documente unice de plata, aprobate de Banca Nationla a Moldovei si tiparite in conformitate cu cerintele tehnice pentru aceste documente. Documentele de plata se intocmesc in limba de stat. 
In operatiunile de plati fara numerar sunt implicate urmatoarele parti: platitorul, banca platitoare, beneficiarul, banca beneficiara si BNM.
Banca Nationala a Moldovei este organul de supraveghere si gestionare a sistemului de plati din Repblica Moldova.
Ca procedeu de infaptuire a platilor, viramentul poate fi diferit. Tipul predominant este viramentul de credit si viramentul de debit.
- Concepte generale privind decontarile fara numerar si rolul lor in economia de piata 
1.1 Prevederile legislatiei si ale actelor normative privind
decontarile fara numerar pe teritoriul RM
Platil fara numerar an Republica Moldova se efectueaza, in principal, in baza:
- Documentelor de plata: dispozitie de plata, dispozitie de plata trezoreriala, dispozitie de plata acceptata, cerere- dispozitie de plata, dispozitie incaso, dispozitie incaso trezoreriala;
- Acreditivul documentar;
- Cardurilor bancare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Decontarile prin Virament - BC Eximbank - Gruppo Veneto Banca SA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!