Dezvoltarea Economica in India

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Raportul dintre agricultura si industrie-Generalitati-pag.2
2.Agricultura in India-pag.2
3.Industria in India-pag.7
3.1 Energia electrica-pag.8
3.2 Industria chimica-pag.9
3.3 Industria farmaceuticelor-pag.9
3.4 Industria metalurgica-pag.10
3.5 Industria textile-pag.11
4.Telecomunicatiile-pag.11
5.Sistemul bancar-pag.12
6.Resurse naturale-pag.12
7.Evolutia economica a Indiei-pag.13
8.Situatia prezenta-pag.15
9.Relatiile economice externe-pag.17
10.Concluzii -pag .19


Extras din proiect Cum descarc?

DEZVOLTAREA ECONOMICA IN INDIA 
1.Raportul dintre agricultura si industrie-Generalitati
Intre industrie si agricultura se manifesta anumite raporturi, determinate de multiplele legaturi (materiale, financiare, umane, informative) necesare functionarii sistemului economic, in ansamblul sau.
Raporturile, respectiv legaturile dintre aceste ramuri economice, pot fi abordate teoretic dintr-o dubla perspectiva:
- in functie de rolul rezervat puterii publice (statului) de catre politica economica in vederea realizarii echilibrului dintre industrie si agricultura, in cadrul procesului de dezvoltare economica generala;
-in functie de perspectiva integrarii, in primul rand, a agriculturii cu industriile din amonte sau aval de ea, iar in al doilea rand, a proceselor de productie agricole cu cele industriale din cadrul agriculturii.
Politica agrara trateaza deopotriva cele doua categorii de raporturi, cu accent, evident, pe prima abordare, pe cand economia agrara se limiteaza la efectele asupra eficientei economice induse de integrarea in cadrul ramurii si, partial, asupra celor rezultate din legaturile exterioare agriculturii cu industria.
Integrarea agriculturii cu industria pe cele doua trasee mentionate anterior constituie forma principala, de multe ori singura consemnata, in aproape toata literatura de specialitate contemporana. Este un punct de vedere unilateral,deoarece omite, constient sau nu, rolul puterii publice in economie. Aceasta abordare reprezinta o maniera tipica in care doctrina comunista interpreta fenomenele economice.
2. Agricultura in India
India are una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din lume. Acest lucru se datoreaza investitiilor business, consumului privat, productiei agricole si a sectorului serviciilor. Din pacate, cresterea exploziva a economiei nu influenteaza si PIB-ul per cap de locuitor, care este de departe cel mai mic din acest clasament. Motivul este numarul ridicat al locuitorilor, India fiind cea mai populata tara din lume, dupa China.
Cele mai vechi urme de locuire apartin oamenilor paleolitici care se ocupau cu vanatoarea, culesul sau pescuitul. In timpul neoliticului (mileniul V i.Hr) oamenii au inceput sa cultive pamantul (cereale, pomi fructiferi) si sa domesticeasca animale (boi si capre). Descendenti ai acestor oameni primitivi se intalnesc si astazi in unele locuri ale Indiei: santalii (la vest de Calcutta), khonzii (Orissa) sau gonzii (India Centrala).
Activitatile economice se practica in India din cele mai vechi timpuri. In antichitate, dezvoltandu-se aici o mare civilizatie, activitatile economice erau reprezentate de agricultura, comert si mestesuguri. Agricultura se baza pe sisteme de irigatie (canale), ingrasaminte naturale, rotatia culturilor, iar cultura principala era orezul, alaturi de care se mai cultivau: orzul, graul, meiul, trestia de zahar, canepa si unele legume. Se cresteau ovine, porcine, bovine (vacile erau animale sacre), bubaline si se practica pescuitul. Activitatile mestesugaresti, organizate in bresle, erau reprezentate de prelucrarea unor produse agricole, confectionarea uneltelor, armelor, olaritul, tesutul panzei de bumbac, prelucrarea lemnului, metalelor, pietrei, pieilor, fildesului, producerea de bijuterii etc. Comertul se facea, atat pe apa cat si pe uscat (drumuri de caravana), in tara sau cu alte regiuni dezvoltate ale Asiei si Africii in special cu Mesopotamia, Asia Centrala, Persia, Arabia, Indonezia sau Egipt.
In perioada coloniala economia Indiei este legata de nevoile de materii prime si produse agricole ale Coroanei britanice. Acum s-a dezvoltat industria extractiva, plantatiile agricole (ceai, iuta, cafea, indigo ), transporturile feroviare si activitatile portuare (pentru expedierea mai rapida a produselor spre metropola sau desfacerea celor britanice).
In prima perioada a existentei sale principala activitate a Companiei britanice a Indilor Orientale a fost comertul cu marfurile indiene in Europa. Aparitia revolutiei industriale in Marea Britanie si extinderea cailor ferate in India a facut ca multe produse industriale englezesti (mai ieftine decat cele indiene) sa patrunda rapid pe pietele indiene, fapt ce a afectat profund economia locala (a fost afectata in special industria textila, bine dezvoltata in India). In aceste conditii agricultura a devenit principala ocupatie a populatiei pana in preajma primului razboi mondial).
Jawaharlal Nehru (1889-1964) a fost unul dintre cei mai importanti lideri politici ai Indiei in lupta pentru independenta si reformatorul economiei indiene.
Politica sa economica a constat in planificarea economiei. Primul plan cincinal a fost lansat in 1951 si cele mai multe resurse au fost alocate refacerii infrastructurii de transport feroviar si realizarii de sisteme de irigatie. Astfel productia de cereale a crescut de la 51 mil tone in 1951 la 82 mil tone in 1961, la sfarsitul celui de-al doilea plan cincinal (1956-1961). In aceasta decada insa populatia Indiei a crescut de la 360 mil. la 440 mil. estompand beneficiile reale ale cresterii economice.
Din punct de vedere politic J.Nehru a pastrat India ca tara nealiniata ideologic ceea ce a permis dezvoltarea economica cu ajutorul sprijinului primit din ambele tabere. Dezvoltarea industriei siderurgice este un exemplu international de coexistenta, cu SUA construind o uzina, URSS o a doua, Marea Britanie a treia si Germania de Vest a patra.
In prezent India este un stat cu o economie in curs de dezvoltare (peste 500 md. dolari) dar care se remarca inca printr-un procent foarte mare (circa 2/3) de populatie care este ocupata in agricultura. Industria miniera si prelucratoare au cresteri importante in ultimul timp contribuind cu circa 1/3 la PIB.
Fig. 1 Principalele sectoare ale economiei in India
Desi culturile ocupa jumatate din teritoriul tarii (55% terenuri arabile), peste 590 mii km2 de terenuri agricole sunt irigate, fertilitatea solurilor este ridicata iar in multe zone se realizeaza doua culturi pe an, randamentul agriculturii este inca redus (slaba dotare tehnica, insuficienta ingrasamintelor chimice, faramitarea terenurilor, calamitati naturale).


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Economica in India.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!