Dezvoltarea Turismului Montan pe Plan Internațional

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Muntele a fost din totdeauna o adevărată dovadă a măreţiei naturii. De aceea, oamenii au încercat, de-a lungul timpului, să cucerească muntele sub diferite forme – între care practicarea schiului pare să se fi impus. Astăzi putem vorbi însă despre o „colonizare a spaţiului montan”, destinat satisfacerii unei varietăţi de nevoia desfăşurării unei largi palete de activităţi, fenomen regăsit mai ales în Europa, America şi, parţial, Asia.
Odată cu dezvoltarea turismului din ultimele decenii şi transformarea lui într-o mişcare de masă, muntele s-a impus mai mult în atenţia investitorilor şi promotorilor acestei forme de turism, tocmai datorită numeroaselor condiţii pe care le oferă pentru desfăşurarea unei activităţi economice cu rezultate benefice. Efectele dezvoltării turismului montan în plan economic şi social, deşi uneori greu de cuantificat, sunt apreciate ca fiind foarte importante. Se estimează astfel ca arealele turistice din Munţii Alpi, Anzi, Stîncoşi şi Himalaya asigură, prin activitatea de turism peste 90% din veniturile regionale. De asemenea, în numeroase zone montane, turismul constituie una din principalele ocupaţii ale locuitorilor, multe comunităţi depinzând de activitatea turistică (ca, de exemplu, în Alpi sau Himalaya).
Capitolul I: Definirea Conceptului de turism Montan
Muntele a fost din totdeauna cea mai sugestiva dovada a maretiei naturii, de aceea el a devenit astazi una dintre principalele destinatii de vacanta fiind considerat in esenta pentru multe popoare ca un simbol al spiritualitatii .
Dezvoltarea de ansamblu a turismului in general si tansformarea lui intr-o miscare de masa a facut ca muntele sa se impuna tot mai mult prin atentia investitorilor si promotorilor turismului montan.
Astfel in prezent efectele dezvoltarii turismului montan in plan ecomonic, social si cultural desi sunt foarte greu de cuantificat, sunt tot mai mult apreciate datorita importantei lor.
Aspecte ale motivatiei in turismul montan
Cererea pentru turismul montan a cunoscut atat in Europa cat si pe plan mondial o evolutie continuu ascendenta cu importante mutatii mai ales in privinta motivatiei de traseu.
In acest sens , la inceputul secolului XX muntele era solicitat pentru sezonul estival, iar motivatia de baza a clientelei consta in dorinta acesteia de a beneficia din timp de conditiile climatice pentru odihna si tratament, pentru practicarea drumetiei sau pentru satisfacerea unor curiozitati .
Spre sfarsitul secolului XX se constata o crestere spectaculoasa a numarului amatorilor sportului de iarna, iar practicarea acestor sporturi a devenit motivatia de baza a circulatiei turistice in sezonul de iarna.
Capitolul II: Particularitatile turismului Montan
Zona montană în general se caracterizează printr-o mare concentrare de resurse turistice. Relieful, ca suport al tuturor componentelor mediului geografic, reprezintă în acelaşi timp şi suportul activităţilor turistice; de aceea, el este considerat principala componentă a potenţialului turistic al unei zone, iar acest lucru este cu atât mai evident în zona montană.
Relieful montan impresionează prin altitudine, prin forma crestelor şi a vârfurilor montane, prin pitorescul abrupturilor, prin platourile situate la mari înălţimi, prin existenţa unor forme specifice de relief, cum ar fi: relieful carstic (de calcare şi dolomite, cuprinzînd abrupturi, chei, defileuri, ponoare, peşteri sau avenuri), relieful vulcanic (cu masive conice impozante, cratere sau coşuri fumegânde, platouri de lavă), relieful masiv al munţilor înalţi cu creste, piscuri şi abrupturi impresionante şi spintecat de defileuri etc. Tot relieful montan este cel care oferă vaste domenii schiabile, ce pot fi amenajate pentru practicarea sporturilor de iarnă. Prezenţa lacurilor (glaciare, vulcanice, de baraj natural sau artificial), a izvoarelor, izbucurilor, apelor minerale sau termale întregesc valoarea peisajului montan şi contribuie la atractivitatea turistică. De asemenea, flora şi fauna specifice pot determina chiar forme aparte de turism (de cunoaştere, de vânătoare şi pescuit sportiv, ştiinţific etc.), iar crearea de rezervaţii naturale în zona montană sporeşte atractivitatea acesteia.


Fisiere în arhivă (1):

  • Dezvoltarea Turismului Montan pe Plan International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!