Dezvoltarea Turismului Montan pe Plan International

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Muntele a fost din totdeauna o adevarata dovada a maretiei naturii. De aceea, oamenii au incercat, de-a lungul timpului, sa cucereasca muntele sub diferite forme - intre care practicarea schiului pare sa se fi impus. Astazi putem vorbi insa despre o ,,colonizare a spatiului montan", destinat satisfacerii unei varietati de nevoia desfasurarii unei largi palete de activitati, fenomen regasit mai ales in Europa, America si, partial, Asia.
Odata cu dezvoltarea turismului din ultimele decenii si transformarea lui intr-o miscare de masa, muntele s-a impus mai mult in atentia investitorilor si promotorilor acestei forme de turism, tocmai datorita numeroaselor conditii pe care le ofera pentru desfasurarea unei activitati economice cu rezultate benefice. Efectele dezvoltarii turismului montan in plan economic si social, desi uneori greu de cuantificat, sunt apreciate ca fiind foarte importante. Se estimeaza astfel ca arealele turistice din Muntii Alpi, Anzi, Stincosi si Himalaya asigura, prin activitatea de turism peste 90% din veniturile regionale. De asemenea, in numeroase zone montane, turismul constituie una din principalele ocupatii ale locuitorilor, multe comunitati depinzand de activitatea turistica (ca, de exemplu, in Alpi sau Himalaya).
Capitolul I: Definirea Conceptului de turism Montan
Muntele a fost din totdeauna cea mai sugestiva dovada a maretiei naturii, de aceea el a devenit astazi una dintre principalele destinatii de vacanta fiind considerat in esenta pentru multe popoare ca un simbol al spiritualitatii .
Dezvoltarea de ansamblu a turismului in general si tansformarea lui intr-o miscare de masa a facut ca muntele sa se impuna tot mai mult prin atentia investitorilor si promotorilor turismului montan.
Astfel in prezent efectele dezvoltarii turismului montan in plan ecomonic, social si cultural desi sunt foarte greu de cuantificat, sunt tot mai mult apreciate datorita importantei lor.
Aspecte ale motivatiei in turismul montan
Cererea pentru turismul montan a cunoscut atat in Europa cat si pe plan mondial o evolutie continuu ascendenta cu importante mutatii mai ales in privinta motivatiei de traseu.
In acest sens , la inceputul secolului XX muntele era solicitat pentru sezonul estival, iar motivatia de baza a clientelei consta in dorinta acesteia de a beneficia din timp de conditiile climatice pentru odihna si tratament, pentru practicarea drumetiei sau pentru satisfacerea unor curiozitati .
Spre sfarsitul secolului XX se constata o crestere spectaculoasa a numarului amatorilor sportului de iarna, iar practicarea acestor sporturi a devenit motivatia de baza a circulatiei turistice in sezonul de iarna.
Capitolul II: Particularitatile turismului Montan
Zona montana in general se caracterizeaza printr-o mare concentrare de resurse turistice. Relieful, ca suport al tuturor componentelor mediului geografic, reprezinta in acelasi timp si suportul activitatilor turistice; de aceea, el este considerat principala componenta a potentialului turistic al unei zone, iar acest lucru este cu atat mai evident in zona montana.
Relieful montan impresioneaza prin altitudine, prin forma crestelor si a varfurilor montane, prin pitorescul abrupturilor, prin platourile situate la mari inaltimi, prin existenta unor forme specifice de relief, cum ar fi: relieful carstic (de calcare si dolomite, cuprinzind abrupturi, chei, defileuri, ponoare, pesteri sau avenuri), relieful vulcanic (cu masive conice impozante, cratere sau cosuri fumegande, platouri de lava), relieful masiv al muntilor inalti cu creste, piscuri si abrupturi impresionante si spintecat de defileuri etc. Tot relieful montan este cel care ofera vaste domenii schiabile, ce pot fi amenajate pentru practicarea sporturilor de iarna. Prezenta lacurilor (glaciare, vulcanice, de baraj natural sau artificial), a izvoarelor, izbucurilor, apelor minerale sau termale intregesc valoarea peisajului montan si contribuie la atractivitatea turistica. De asemenea, flora si fauna specifice pot determina chiar forme aparte de turism (de cunoastere, de vanatoare si pescuit sportiv, stiintific etc.), iar crearea de rezervatii naturale in zona montana sporeste atractivitatea acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Turismului Montan pe Plan International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!