Diagnosticarea si Evaluarea Unitatilor de Alimentatie Publica si Agroturism

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Diagnosticul nu inseamna a descrie, ci a identifica variabilele-cheie ale starii si dinamicii fenomenelor, precum si a studia interactiunea lor in vederea determinarii obiectivelor de progres ale intreprinderii.
Diagnosticul economico - financiar este cel mai important diagnostic si are ca obiectiv esential studiul static si dinamic al activitatii desfasurate de intreprindere, care sa permita expertului sa-si exprime o opinie asupra rezultatelor obtinute, a echilibrelor financiare referitoare la sursele de finantare si destinatiile acestora, precum si in legatura cu randamentul capitalului investit.
Acest diagnostic se realizeaza pe baza datelor cuprinse in situatiile financiare de sinteza, intocmite in conformitate cu reglementarile contabile in vigoare.
Bilantul contabil, ca document oficial de gestiune, trebuie sa asigure imaginea clara, sincera, fidela, completa a patrimoniului, a rezultatelor si pozitiei financiare a acesteia.
In activitatea practica este recomandabil ca diagnosticul economic-financiar si aplicarea metodelor de evaluare bazate pe profit sau flux de disponibilitati (cash-flow), ce necesita proiectii economico-financiare, sa fie realizate de acelasi specialist sau grup de specialisti, tocmai pentru a asigura convergenta celor doua mari componente ale procesului de evaluare: analiza-diagnostic si evaluare propriu-zisa.
Fiecare firma de consultanta isi construieste propria metodologia de realizare a evaluarii afacerilor, in general, si a diagnosticului economico-financiar, in special.
O mentiune speciala trebuie facuta in legatura cu nivelul indicatorilor calculati urmare analizei - diagnostic: cu se se compara acestia pentru a stabili daca nivelul lor este multumitor sau mai putin multumitor in cazul firmei diagnosticate? Nivelul indicatorilor-etalon, de referinta, cu care se compara indicatorii calculati, este stabilit de marile firme specializate in consultanta economico-financiara (pe baza unor cercetari periodice efectuate fie in cadrul firmelor carora le asigura evidenta contabila, audit, consultanta, etc., fie pe baza unor anchete periodice desfasurate pe un panel de 200 - 300 firme) pe perioade si zone caracteristice, pe domenii si tipuri de firme, intr-o activitate foarte specializata si dinamica (precum activitatea de afaceri in sine) si care se numeste elaborarea de Ghiduri de buna practica (Best Practice Guidelines). Folosind criteriile si indicatorii din aceste ghiduri de buna practica, ale firmelor-lider din domeniu, firmele isi pot compara nivelul indicatorilor cu acestea. Aceasta operatiune se numeste Benchmarking si are o mare importanta pentru pozitionarea firmelor intre competitori si pentru orientarea deciziilor managementului. Aceasta este o comparatie in plan orizontal (sincronic), cu alte firme care au aceleasi conditii - de aceeasi talie (micro-intreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari, etc.), din aceeasi zona si din acelasi domeniu. In lipsa unor niveluri reale de referinta, nivelul oricarui indicator calculat este lipsit de orice relevanta si utilitate.
Pe de alta parte, firmele isi pot compara propriile performante dintr-un an cu performantele lor din alti ani, realizand astfel o comparatie in plan vertical, in timp (diacronic).
Figura nr.1. Tipuri de analize-diagnostic
1. Scopul si importanta analizei diagnostic
Conducerea activitatii de turism solicita factorilor de raspundere un orizont larg, eforturi intense pentru cunoasterea in profunzime, prin analiza stiintifica, a mediului de valorificare a patrimoniului turistic al tarii, a modului de folosire a resurselor alocate.
Intreprinderea de turism, ca sistem, este un organism social economic complex, compus din subsisteme intre care exista multiple legaturi dinamice. Activitatea sistemului si a subsistemelor sale este influentata de o multime de factori, a caror actiune trebuie cunoscuta pentru a asigura o functionare stabila si optima intr-un mediu dinamic. In procesul de asigurare a functionarii normale a intreprinderii ca sistem, un rol deosebit de important revine analizei economice, de diagnoza si reglare a activitatii si actiunii factorilor determinati.
Diagnoza presupune cercetarea functionarii sistemului sub raport structural si functional cauzal si se intemeiaza pe baza informatiilor de stare ale acestora. In intreprinderea turistica, intre obiectivele prestabilite si cele efectiv realizate pot aparea neconcordante ce conduc la dereglarea functionarii sistemului. Pe baza analizei se stabilesc abaterile fata de termenul de referinta, se determina eventualele puncte de dezechilibru, se stabilesc factorii si cauzele dereglarii sistemului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagnosticarea si Evaluarea Unitatilor de Alimentatie Publica si Agroturism.doc

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!