Diagnosticul si evaluarea intreprinderilor

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Definirea notiunii de "diagnostic" 3
2. Necesitatea si rolul diagnosticului in evaluarea intreprinderilor 5
3. Tipologia analizei diagnostic 7
4. Metodologia analizei diagnostic 10
5. Diagnosticul in scopul evaluarii 12
Concluzii 16
Bibliografie 17


Extras din proiect Cum descarc?

1. Definirea notiunii de "diagnostic"
Etimologic, cuvantul "diagnostic" isi are originea in limba greaca si este tradus prin sintagma "apt pentru a discerne", iar in analiza economico-financiara acceptiunea conferita termenului este apropiata de cea din medicina (analiza simptomelor si stabilirea cauzelor interne sau externe ale unor stari anormale).
Astfel termenul a fost preluat si in domeniul microeconomic, unde reprezinta o metoda de cunoastere al carei obiect este cercetarea principalelor caracteristici ale unei organizatii, pentru a identifica punctele forte (generate de oportunitatile mediului economic) si punctele slabe (riscuri provenite din mediul economic).
In literatura de specialitate sunt intalnite numeroase abordari privind definirea acestui termen. Diagnosticul poate fi vazut ca o etapa a muncii managerului in exercitarea sarcinilor sale de control-evaluare, avand deci caracter individual, operativ si se refera la activitatea curenta. Insa diagnosticul poate fi utilizat si pentru examinarea unei probleme complexe, fiind, in acest caz, o medota de sine statatoare. Diagnosticul este o operatiune care permite intelegerea situatiei prezente a intreprinderii si difera in functie de obiectivele urmarite si de fundamentarea optiunilor de evolutie viitoare. 
Orientarea economiei spre piata a dat nastere unor ample modificari de structura la nivelul intreprinderilor (restructurari, asocieri, repozitionari strategice, modernizari), antrenand cresterea responsabilitatii managerilor si a expertilor contabili. Astfel, s-a amplificat gama de decizii pe care managerii sunt nevoiti sa le adopte. Acestia intampina probleme de concurenta si risc, aflandu-se in situatia de a lua decizii in conditii de incertitudine. Astfel este necesara o buna capacitate manageriala, dinamism si informatii complete despre mediul intern si extern al organizatiei, acestea fiind doar cateva motive pentru care se solicita analize, previziuni si actiuni de control.
Diagnosticul are rolul de "centru de sistem" in orientarea deciziilor manageriale pentru ca rezultatele sa fie performante si ca actul managerial sa nu se desfasoare spontan si intuitiv. 
Analiza diagnostic asigura investigarea intreprinderii si a componentelor sale (din punct de vedere juridic, al obiectului de activitate, al potentialului sau intern, al relatiilor sale de piata, al performantelor economico-financiare), printr-un instrumentar specific pentru a identifica principalele puncte forte si puncte slabe, fiind o prima etapa in cunoasterea starii unei firme si stabilirea masurilor si recomandarilor necesare corectarii deficientelor si redresarii (ameliorarii) performantelor. Practic, nu se poate realiza o prognoza cu privire la evolutia intreprinderii fara a cunoaste starea ei actuala.
Evaluarea economica a intreprinderii se realizeaza pe baza datelor din contabilitate. Prin diagnostic se face o evidentiere completa si corecta a firmei si se apreciaza atat situatiile trecute, cat si cele prezente, pentru a se putea face previziuni corecte pentru viitor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagnosticul si evaluarea intreprinderilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

BUCATARU. D., Finantele intreprinderii, Editura TipoMoldova, Iasi, 2010;
BUCATARU. D., Evaluarea intreprinderii, Editura TipoMoldova, Iasi, 2011;
MAXIM. E., Diagnosticul si evaluarea intreprinderii, suport de curs, 2006;
NANCU. D., Evaluarea economica si financiara a intreprinderii, suport de curs, 2012;
NICA. D., Evaluarea intreprinderii, Editura Fundatiei "Romania de maine", Bucuresti, 2007;
ONOFREI. M., Management financiar, editia a II-a, Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2007;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!