Disparitati Regionale in Dezvoltarea Economica a Romaniei

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1 - POLITICA DE DEZVOLTARE REGIONALA IN ROMANIA
In Romania, politica de dezvoltare regionala a inceput sa se contureze odata cu functionarea programului Phare, in 1996, doi ani mai tarziu stabilindu-se cadrul legal de dezvoltare a acesteia, respectiv Legea nr.151/1998. Acest act normativ stabileste obiectivele politicii nationale in domeniu, institutiile implicate, competentele si instrumentele specifice promovarii politicii de dezvoltare regionala, completataulterior de alte legi, ordonante si hotarari de Guvern, prin care sunt create sau reglementate mecanismele de implementare a politicii regionale.
Dezvoltarea regionala este un concept nou ce urmareste impulsionarea si diversificarea activitatilor economice, stimularea investitiilor in sectorul privat, contributia la reducerea somajului si nu in cele din urma sa conduca la o imbunatatire a nivelului de trai.
Pentru a putea fi aplicata politica de dezvoltare regionala s-au infiintat opt regiuni de dezvoltare - unitati de implementare la nivel teritorial, care cuprind teritoriul Romaniei. Fiecare regiune de dezvoltare cuprinde mai multe judete. Aceste regiuni de dezvoltare sunt constituite pe baza sistemului existent la nivel comunitar, adica al sistemului de clasificare al unitatilor teritoriale NUTS. Conform acesteia, ele sunt regiuni de nivel NUTS II, adica au o populatie de pana in 2,8 milioane locuitori.
Politica de dezvoltare regionala reprezinta un ansamblu de masuri planificate si promovate de autoritatile administratiei publice locale si centrale, in parteneriat cu diversi actori (privati, publici, voluntari), in scopul asigurarii unei cresteri economice, dinamice si durabile, prin valorificarea eficienta a potentialului regional si local, in scopul imbunatatirii conditiilor de viata.
Principalele domenii care pot fi vizate de politicile regionale sunt:
- dezvoltarea intreprinderilor;
- piata fortei de munca;
- atragerea investitiilor;
- transferul de tehnologie;
- dezvoltarea sectorului I.M.M.-urilor;
- imbunatatirea infrastructurii;
- calitatea mediului inconjurator;
- dezvoltare rurala;
- sanatate;
- educatie;
- invatamant;
- cultura.
Obiectivele politicii de dezvoltare regionala sunt urmatoarele: - diminuarea dezechilibrelor regionale existente, cu accent pe stimularea dezvoltarii echilibrate si pe revitalizarea zonelor defavorizate (cu dezvoltare intarziata); preintampinarea producerii de noi dezechilibre;
- indeplinirea criteriilor de integrare in structurile Uniunii Europene si de acces la instrumentele financiare de asistenta pentru tarile membre (fonduri structurale si de coeziune);
- corelarea cu politicile sectoriale guvernamentale de dezvoltare; stimularea cooperarii interregionale, interne si internationale, care contribuie la dezvoltarea economica si care este in conformitate cu prevederile legale si cu acordurile internationale incheiate de Romania. 
Principiile care stau la baza elaborarii si aplicarii politicilor de dezvoltare regionala sunt:
- descentralizarea procesului de luare a deciziilor, de la nivelul central/guvernamental, spre cel al comunitatilor regionale;
- parteneriatul intre toti actorii implicati in domeniul dezvoltarii regionale;
- planificarea - proces de utilizare a resurselor (prin programe si proiecte) in vederea atingerii unor obiective stabilite;
- co-finantarea - contributia financiara a diversilor actori implicati in realizarea programelor si proiectelor de dezvoltare regionala.
Potrivit prevederilor Hotararii Parlamentului nr.24/2004 pentru acordarea increderii Guvernului, pentru perioada 2005-2008 si in perspectiva pana in anul 2013, obiectivele principale ale politicii de dezvoltare regionale sunt grupate dupa cum urmeaza:
- cresterea competitivitatii la nivel regional si a convergentei intre regiuni;
- dezvoltarea zonelor urbane si rurale;
- promovarea economiei cunoasterii, cercetarii si inovarii;
- cooperarea transfrontaliera si transnationala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Disparitati Regionale in Dezvoltarea Economica a Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!