Drepturile Speciale de Tragere

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 17228
Mărime: 95.69KB (arhivat)
Publicat de: Leonid Farcaș
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Definirea DST

D.S.T. este primul activ de rezervă, purtător de dobândă, creat prin decizie internaţională; existenţa lui este legată de completarea activelor de rezervă existente, şi este alocat de către Fond membrilor participanţi la Departamentul D.S.T.

În cadrul statutului F.M.I. unitatea valorică a unui D.S.T. este definită ca echivalentul a 0,888671 grame aur fin, ceea ce corespunde valorii paritare a dolarului valabile la 1 iulie 1944.

În anul 1974 s-a renunţat la definirea în aur a D.S.T., trecându-se la o definire pe baza coşului valutar.

În urma primului amendament al statutului Fondului s-a creat, alături de contul general (prin care se efectuează operaţiunile şi tranzacţiile ordinare ale F.M.I.), un cont special de tragere, prin care se alocă D.S.T. ţărilor participante.

D.S.T.- urile sunt „emise” şi „anulate” de către F.M.I. Acesta are autoritatea, conform statutului, să creeze lichidităţi prin alocarea de D.S.T. membrilor Fondului, proporţional cu cotele acestora în cadrul F.M.I. De asemenea, statutul F.M.I. dă posibilitatea anulării Drepturilor Speciale de Tragere, deşi până în prezent nu a avut loc nici o astfel de anulare.

În cadrul statutului este prevăzut ca orice decizie de alocare de D.S.T. trebuie să aibă la bază nevoia globală pe termen lung, de suplimentare a rezervelor de mijloace de plată internaţionale. Procedura de emisiune cuprinde în primul rând propunerea Directorului general al F.M.I. către Consiliul Guvernatorilor, la care se asociază directorii executivi. Consiliul Guvernatorilor are puterea să aprobe sau să modifice propunerea, cu o majoritate de 85 % din

totalul voturilor.

Metoda iniţială de evaluare a D.S.T. prin intermediul aurului a rămas în vigoare până la 30 iunie 1974. În 1970, când a început să funcţioneze Contul Special de Tragere, 1 D.S.T. a fost egal cu 1 U.S.D.

Începând cu iulie 1974, D.S.T.-ul este definit pe baza unui coş de 16 monede naţionale ale ţărilor care deţineau în comerţul internaţional o pondere mai mare de 1%. Ponderea aleasă pentru fiecare monedă a fost bazată pe participarea emitentului la exportul mondial. Dolarul făcea excepţie de la această regulă, considerându-se că importanţa sa în tranzacţiile internaţionale este mai mare decât partea din exportul mondial care revine S.U.A.

Din 1981, coşul include monedele a cinci ţări membre ale F.M.I., care au ponderea cea mai semnificativă în exportul mondial de bunuri şi servicii. Acestea sunt cele cinci monede liber utilizabile: dolarul american, marca germană, yenul japonez, francul francez, lira sterlină.

Procentul deţinut de fiecare valută în total rezultă din importanţa fiecărei valute în comerţul şi plăţile internaţionale.

În ceea ce priveşte revizuirile coşului D.S.T., ponderea fiecărei valute în coş este modificată la fiecare cinci ani.

De asemenea, de la 1 ianuarie 1999, ca urmare a introducerii monedei EURO, structura DST se prezintă în funcţie de noua monedă. (DM + FF = 32% EURO).

Funcţiile şi utilizarea D.S.T.

Conform statutului, D.S.T. îndeplineşte următoarele funcţii:

funcţia de etalon monetar internaţional, prin D.S.T. putându-se exprima parităţile şi

cursurile valutare;

 funcţia de mijloc de rezervă, D.S.T. figurând între rezervele ţărilor, alături de aur şi valutele de rezervă. Rolul D.S.T. ca mijloc de rezervă internaţională rămâne limitat, în mare parte, deoarece moneda F.M.I. poate fi deţinută şi utilizată numai la nivel oficial în ţările membre. Deşi a fost creat şi ”D.S.T.-ul privat”, piaţa sa a rămas limitată;

funcţia de instrument de credit, de procurare de monedă convertibilă prin intermediul F.M.I. şi în anumite condiţii;

funcţia de mijloc de plată, limitată la plata de dobânzi şi comisioane datorate F.M.I.

O ţara membră a Fondului care primeşte D.S.T. de la F.M.I. le poate utiliza astfel:

- Participantul căruia i s-au alocat D.S.T. are dreptul să obţină în schimbul lor o sumă echivalentă în valută de la un alt membru al F.M.I., indicat de către Fond.

- Pentru ca un participant să fie desemnat de Fond, ca furnizor de valută, este necesar ca el să aibă o balanţă de plăţi şi rezerve monetare suficient de puternice.

Participantul care furnizează valută unui alt participant, va primi în schimb o sumă echivalentă în D.S.T. F.M.I. presupune că toate operaţiile cu D.S.T. sunt efectuate doar pentru a face faţă unor nevoi ale balanţei de plăţi, sau pentru cazul unei evoluţii nefavorabile a structurii rezervelor monetare internaţionale.

participantul poate plăti cu D.S.T. dobânzi şi comisioane către F.M.I. sau poate răscumpăra cu D.S.T. moneda sa aflată la F.M.I., cu anumite excepţii;

D.S.T.-urile pot fi utilizate pentru creşterea rezervei monetare oficiale, corespunzător cotei alocate;

încheierea de acorduri swap, prin care un membru poate transfera altuia D.S.T. în schimbul altui activ de rezervă, cu excepţia aurului, cu obligaţia de a restitui valuta la o dată viitoare şi la un curs stabilit de comun acord;

efectuarea de operaţiuni forward, prin care o ţară membră a F.M.I. poate vinde sau cumpăra D.S.T. cu obligaţia plăţii la o dată viitoare, în schimbul oricăror active monetare, cu excepţia aurului, la un curs la termen previzionat în momentul încheierii tranzacţiei;

D.S.T. pot fi folosite pe piaţa financiară internaţională, prin emiterea de obligaţiuni exprimate în această monedă

Prima alocare de D.S.T. s-a realizat în 1970. Din 1981 au aderat la Fond 38 de ţări, iar faptul că ele nu au beneficiat de alocaţii de D.S.T. ridică anumite întrebări. În septembrie 1996, Comitetul interimar a cerut Consiliului Executiv să-şi finalizeze munca printr-un Amendament la statut privind furnizarea de alocaţii de D.S.T. astfel încât toţi membri să primească o parte echitabilă din alocările cumulative de D.S.T.

Rata de dobândă a D.S.T. Ca activ de rezervă, D.S.T. este purtător de dobândă, cu scopul ca moneda F.M.I. să devină atractivă pentru deţinători. Astfel, toţi deţinătorii de D.S.T. primesc dobânda pentru deţinerile lor, iar fiecare participant plăteşte un comision Fondului pentru suma alocărilor de D.S.T. Rata de dobândă a D.S.T. este o medie ponderată a ratelor dobânzilor pentru instrumentele pe termen scurt de pe pieţele monetare ale celor cinci state ale căror monede alcătuiesc D.S.T.

Emisiuni de titluri exprimate în D.S.T. Cumpărarea unei obligaţiuni exprimate în D.S.T. se realizează plătindu-se contravaloarea acesteia exprimată în dolari la cursul pieţei. Dacă peste un anumit timp obligaţiunea în D.S.T. este vândută de către deţinător, vânzarea se face la cursul dolar – D.S.T. din momentul respectiv.

Astfel, deşi numai autorităţile desemnate pot deţine D.S.T., înscrisurile exprimate în D.S.T. pot fi deţinute şi de alte persoane fizice sau juridice. D.S.T.- urile utilizate în tranzacţii în afara Fondului, în sectorul privat, se numesc D.S.T.- uri private. Dezvoltarea operaţiunilor cu D.S.T. a avut la bază ideea de a oferi acestei monede internaţionale un loc cât mai important în ansamblul relaţiilor valutar – financiare internaţionale, înlocuind astfel aurul sau alte valute naţionale cu funcţii internaţionale.

Preview document

Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 1
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 2
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 3
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 4
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 5
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 6
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 7
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 8
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 9
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 10
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 11
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 12
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 13
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 14
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 15
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 16
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 17
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 18
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 19
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 20
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 21
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 22
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 23
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 24
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 25
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 26
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 27
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 28
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 29
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 30
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 31
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 32
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 33
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 34
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 35
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 36
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 37
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 38
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 39
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 40
Drepturile Speciale de Tragere - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Drepturile Speciale de Tragere.doc

Te-ar putea interesa și

Rolul FMI în cadrul sistemului monetar internațional - participarea României la activitatea FMI

CAPITOLUL I. CONFERINŢA DE LA BRETTON-WOODS – BAZA CREĂRII NOULUI SISTEM MONETAR POSTBELIC 1.1.PREGĂTIREA ŞI SEMNAREA ACORDURILOR LA BRETTON-WOODS...

Fondul Monetar Internațional - Creditări, crizele financiare și influența lor pentru România

La înfiinţarea sa, la Bretton-Woods, în iulie 1944, FMI a fost conceput într-o lume caracterizată prin cursuri fixe de schimb şi control al...

Rolul Fondului Monetar Internațional în stabilizarea economică

INTRODUCERE Rolul organismelor financiare internaționale este deosebit de disputat în ultima perioadă, ca urmare a gestionării defectuoase a...

FMI și politica monetară a țărilor membre

CAPITOLUL 1 FMI – ORIGINE ŞI EVOLUŢIE 1.1 ORIGINE ŞI EVOLUŢIE Raţiunea obiectivă a apariţiei FMI îşi are originea în necesitatea existenţei...

Fondul Monetar Internațional

CAP.1. Structura organizatorica a Fondului Monetar International 1.1. Sistemul monetar internaţional şi originea creării Fondului Monetar...

Fondul Monetar Internațional și Relația cu România

Introducere Divergenţele economice şi politice şi adesea conflictele de interese ale celor mai mari ţări reprezintă o mare provocare pentru...

Credite acordate de FMI - evoluții recente

Introducere Fondul Monetar International este o organizatie ce cuprinde 185 de tari membre, infiintata pentru a promova cooperarea monetara...

Drepturile Speciale de Tragere

Drepturile Speciale de Tragere D.S.T. este primul activ de rezerva, purtator de dobânda, creat prin decizie internationala; existenta lui este...

Ai nevoie de altceva?