Drumul catre Euro

Extras din proiect Cum descarc?

In primul rand, multumesc d-lui Prof. Fudulu pentru invitatia de a vorbi in fata dvs. astazi, va multumesc ca ati venit in numar atat de mare in pofida faptului ca maine este 1 mai, asa ca am sa incerc sa nu considerati aceste doua ore pierdute. 
Tema pe care vreau sa o discutam astazi este drumul spre Euro al Romaniei, o tema foarte importanta, dar despre care s-a vorbit putin in Romania pana acum. O prima iesire publica pe acesata tema a fost facuta de guvernatorul Bancii Nationale, dl. Mugur Isarescu, acum o luna, la Cluj, intr-un amfiteatru cu foarte multi studenti - o dezbatere organizata de Universitatea din Cluj. Dar in rest, in afara de acea dezbatere, acest subiect nu a fost foarte discutat din diverse motive. Fie s-a considerat ca este prea tehnic, fie jurnalistii considera ca este un post prea indepartat, adica ceva la care ne asteapta peste prea multi ani si deci, nu este de actualitate. In fine, din diverse motive acest subiect nu a razbatut in dezbaterea publica. 
De regula se considera in Romania ca momentul 2007, cand speram cu totii sa accedem la Uniunea Europeana, este un fel de sfarsit de drum. Ei, bine, vreau sa va arat prin cele ce va voi perezenta ca nu este deloc asa, ca deabia atunci incepe greul pentru noi toti, dupa ce intram in UE, si ca exista o alta etapa la fel de importanta ca si aderarea la Uniune, si anume, intrarea in zona Euro. Cu alte cuvinte, adoptarea monedei comune, Euro nu se poate face decat de catre tarile membre cu respectarea anumitor conditii. Si despre aceste conditii o sa vreau sa vorbim acum.
Voi structura prezentarea mea in patru parti. In primul rand, am sa vorbesc despre cele cinci criterii de convergenta nominala, asa-numitele criterii de la Maastricht, care dau dreptul unei tari sa adopte moneda comuna, moneda Euro. Ulterior am sa vorbesc despre cat de pregatite sunt, actualmente, tarile central-europene. Iata abia acum imi dau seama ca prezentarea mea vine intr-un moment istoric, la nici zece ore inainte ca ele, de fapt, sa adere la Uniunea Europeana. Dupa aceea o sa vorbim putin despre sistemul ERM-2, Exchange Rate Mecanism-2, care este o problema mai tehnica, n-am sa insist foarte mult pe detaliile economice, dar totusi trebuie sa va fac cateva precizari despre acest mecanism al ratelor de schimb dupa care, subiect mai intersant si cu implicatii politice sunt argumentel pro si contra unei ,,euroizari" rapide. Merita sa adoptam repede moneda europeana sau merita sa mai asteptam si sa ne pregatim mai bine pentru ea? 
Asa cum spuneam, voi incepe cu recapitularea regulilor jocului. Ideea principala este aceea ca toate tarile candidate care vor adera maine si ulterior trebuie, la un moment dat, sa adopte moneda comuna. Nu se va mai permite nici o derogare de la aceasta regula, asa cum s-a permis Angliei, Danemarcei si Suediei. Deci, din cele 15 state membre, actualmente, ale UE, numai 12 au adoptat Euro ca si moneda nationala, iar celelalte trei tari, de care v-am spus, au ales sa nu intre in acest mecanism. E aici o poveste intersanta. In cazul Angliei si Danemarcei, de pilda, li s-a dat o derogare permanenta. Deci, ele pot sa ramana pe termen nelimitat in afara monedei Euro, sau in afara Eurozonei. Prin Eurozona intelegem cele 12 tari care au adoptat moneda comuna. In schimb Suedia, care nu beneficiaza de o derogare permanenta, face ce face si in fiecare an nu indeplineste cate unul dintre criteriile de la Maastricht, numai pentru ca nu vrea sa adopte Euro, prin acest fenomen amanand permanent intrarea in zona Euro. De ce aceste trei tari procedeaza astfel, pentru ca ele considera ca detinerea unei monede proprii confera mai multe avantaje decat dezavantaje. Totusi, chiar daca tarile candidate vor fi obligate, mai devreme sau mai tarziu, sa adopte moneda comuna, nu exista un calendar ferm, o anumita grila de timp care sa le fie impusa acestora. Adoptarea se va face numai atunci cand tarile vor fi considerate ca fiind pregatite, si in dialog cu Comisia Europeana, pe de o parte, si Banca Centrala Europeana, pe de alta parte. 
Care sunt criteriile pentru ca o tara sa poata pretinde adoptarea Euro? Sunt cele cinci criterii nominale de la Maastricht, prevazute in Tratatul de la Maastricht din 1992, si anume:


Fisiere in arhiva (1):

  • Drumul catre Euro.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!