Echilibru, Dezechilibru Economic

Extras din proiect Cum descarc?

I. ECHILIBRUL ECONOMIC
Echilibrul economic face parte din categoria conceptelor care sufera de un exces de sens, fiind utilizat in cele mai diferite imprejurari si cu cele mai numeroase semnificatii, adesea fara preocupari de a i se defini continutul, deoarece este considerat ca de la sine inteles. Etimologic, termenul ca atre provine din latinescul "aequilibrium"( aequs = egal; libra = balanta), exprimand ideea egalitatii de forte, de greutati asezate pe cele doua talere ale balantei. 
Problema echilibrului economic preocupa economia de la inceputurile sale, mai precis de cand gandirea economica s-a constituit intr-o stiinta de sine statatoare. Viziunea clasica privind echilibrul economic o intalnim incepand cu operele lui A. Smith, D.Ricardo si J.St.Mill, ei fiind cei mai reprezentativi exponenti ai liberalismului clasic. 
"Una din cele mai spectaculoase contributii este cea a lui Adam Smith, care ramane in teoria economica cel putin prin cunoscutele concepte de "ceas mecanic" si "mana invizibila". In fond, teoria ,,mainii invizibile" enuntata de A.Simth poate fi socotita ca o forma de exprimare a unei conceptii cu privire la echilibrul economic." Potrivit acestei teorii, economia bazata pe mecanismele pietei concurentiale isi asigura in mod spontan, echilibrul intre productie si consum, oferta si cerere, fapt care face de prisos interventia statului in economie. 
Spre deosebire de A. Smith, care cercetase sursele avutiei, adica productia nationala, D. Ricardo s-a interesat de problemele repartitiei, orientand astfel gandirea economica spre problemele mai umane. Bazandu-se pe teoria valorii - munca, el face din repartitia valorii create de munca omeneasca intre clasele sociale problema esentiala a economiei politice, punand in evidenta variabilele echilibrului productie-repartitie. "In sens general, la baza conceptiei sale cu privire la echilibrul economic, Ricardo pune teoria valorii-munca, inlaturand "dogma" lui Smith. Astfel, dupa el, raportul dintre cerere si oferta face ca preturile sa varieze intotdeauna pe piata, dar aceasta are doar un caracter temporar, fiindca echilibrul va fi restabilit prin influentarea ofertei, ceea ce va readuce pretul la nivelul sau natural sau necesar." 
Mai tarziu, neoclasicii au reluat ideea echilibrului economic, pornind de la independenta generala a agentilor economici, de la conceperea ansamblului economic ca suma a partilor. In optica lor, echilibrul dintre cerere si oferta se asigura prin gasirea unui pret de echilibru intemeiat pe maximizarea avantajelor proprii ale agentilor economici - producatori si consumatori, vanzatori si cumparatori. De pe aceste pozitii si-a elaborat Leon Walras teoria asupra echilibrului economic care a devenit punct de referinta pentru intreaga gandire economica ce l-a succedat..
In ultimele trei decenii au aparut noi teorii ale echilibrului economic. Printre cei care au adus contributii de seama in acest domeniu se numara Gerard Debreu, Kenneth Arow si Frank Hahn. De-a lungul anilor s-au adus argumente stiintifice menite sa clarifice problema echilibrului economic si din acest punct de vedere contributia gandirii economice este incontestabila. Dar sunt cercetatori care afirma ca in pofida valorii lor cognitive, teoriile echilibrului economic ,,sunt virtual lipsite de putere explicativa", in sensul ca ,,par sa aiba prea putin de-a face cu economiile reale" . 
Atunci cand schimburile de bunuri si servicii intre consumatori si producatori sunt orientate de un sistem de preturi, exista un joc al preturilor astfel incat cererea si oferta sunt egale pentru orice bun si serviciu iar situatia economica cu acest joc al preturilor, este ,,optima"; in acest sens nu este posibil sa se imbunatateasca pozitia unui consumator fara a o inrautati pe-a altora. Se convine ca o situatie astfel definita nu este unica. Fiecare distribuire a bogatiei initiale intre consumatori corespunde unei situatii optimale particulare. Daca o situatie nu este optimala este posibil sa se gaseasca o varianta in care un consumator nu pierde dar ceilalti castiga. In acelasi timp, fiecare consumator apreciaza propria sa pozitie fara sa-l intereseze a celorlalti. 
Echilibrul economic seamana cu o balanta in care partile componente tind sa fie egale intre ele, adica echivalente. El poate fi definit ca o tendinta permanenta de egalare a diferitelor marimi economice interdependente. Echilibrul economic poarta un caracter relativ, odata atins el este indata incalcat. Punctul de echilibru este mereu schimbator. Permanente sunt doar dezechilibrele care insa tind mereu sa se echilibreze, aceste tendinte asigurand in ultima instanta evolutia economica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia intre Echilibru si Dezechilibru.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!