Econometrie - Judetul Vrancea

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Scurta descriere a judetului Vrancea
Organizare teritoriala
Elemente de relief
Elemente de demografie
Importanta culturala
Elemente de natura economica
2. Scurta descriere a variabilelor primite
Definitie, continut
Evolutie pe perioada 1995-2013
Mentionarea a 3-5 studii nationale si internationale
3. Elaborarea a trei modele de regresie folosind Eviews
Modelul A folosind datele nominale
Modelul B folosind datele reale
Modelul C folosind un model de tip Cobb-Douglas pe date reale
4. Metodologia Box-Jenkins


Extras din proiect Cum descarc?

Scurta descriere a judetului Vrancea
Vrancea este un judet situat in sud-estul Romaniei. Are o suprafata de 4863 km2, iar resedinta este municipiul Focsani. Judetul Vrancea este situat la granita dintre regiunile istorice Moldova si Muntenia, care erau despartite de raul Milcov si se invecineaza cu judetele: Bacau la nord, Vaslui la nord-est, Galati la est, Braila la sud-est, Buzau catre sud, Covasna la vest.
Relieful este dispus in trepte dispre vest spre est si cuprinde muntii Vrancei(cu depresiunile intramontane Gresu si Lepsa), Dealurile Subcarpatice si Campia Siretului Inferior, marginita la nord-est de Podisul Moldovei(Colinele Tutovei) si la sud-est de Campia Ramnicului.
Din punct de vedere al suprafetei, judetul Vrancea ocupa locul 30 printre judetele Romaniei, iar din punct de vedere al populatiei este pe locul 26, avand o populatie de 323.080 locuitori si o densitate de 66,5 locuitori/km2. Trendul sporului natural din judetul Vrancea este unul descrescator si negativ, potrivit Insitutului National de Statistica. In luna iulie 2011 s-au nascut 312 copii, cu 11 mai multi decat in luna iunie. Numarul persoanelor care au decedat in luna iulie a fost de 345, cu 5 decedati mai multi decat in luna iunie. Excedentul numarului decedatilor fata de cel al nascutilor-vii a determinat scaderea numarului populatiei in luna iulie cu 33 de persoane.In luna iunie numarul populatiei a scazut cu 39 de persoane.
In ceea ce priveste importanta culturala, sculptorul Cristea Florin este un nume de referinta, care face cinste judetului Vrancea. Sculptorul s-a nascut pe 22 decembrie 1962. Cristea Florin a studiat trei ani la Scoala Populara de Arte din Focsani, a expus picturile sale in mai multe tari europene si are la activ 23 de ani de creatie in lemn. Artistul a lucrat cu lemn incepand cu 1992 si iubeste sa faca asta. Toate sculpturile sale au pastrat culoarea naturala a lemnului. Au fost tratate cu ulei, dar nu au fost vopsite. Lemnul a fost sculptat cu dalta si la o privire mai atenta, se poate observa rafinamentul si atentia la detalii pe care artistul le-a acordat lucrarilor sale. Urmele de dalta lasate in lemn sunt cu siguranta facute manual, nu de masinarii, ceea ce ofera autenticitate tuturor lucrarilor lui Cristea. El a creat numeroase lucrari care au fost expuse atat national, cat si international. Cristea Florin traieste si lucreaza in comuna Vizantea, judetul Vrancea, Romania, este insurat si are o fiica.
In privinta elementelor de natura economica, evolutia numarului de someri din judetul Vrancea reflecta situatia macroeconomica: in perioada premergatoare crizei economice numarul somerilor a scazut, dupa care a crescut brusc in anul 2009. Incepand cu anul 2011, numarul de someri a inregistrat o tendinta de scadere, dupa care de usoara crestere pana in anul 2013. Dinamica structurii pe sexe pune in evidenta ponderea semnificativ mai mare a barbatilor in totalul somerilor inregistrati la nivelul judetului Vrancea, comparativ cu femeile. Dinamica structurii pe niveluri de pregatire pune in evidenta ponderea semnificativ mai mare a somerilor cu nivel de pregatire scazut (studii primare, gimnaziale si profesionale), comparativ cu somerii care au un nivel de pregatire mediu sau ridicat. Intre anii 2005- 2013 ponderea somerilor cu nivel scazut de educatie in total someri ai judetului a scazut, in timp ce ponderile celor cu studii medii si superioare au crescut. In anul 2013, rata somajului in judetul Vrancea a fost de 5,9%, mai mica cu 0,8 pp. decat cea de la nivelul regiunii Sud-Est. In anul 2000, rata somajului in judetul Vrancea era de 6,1%, cu 5,3 pp. mai mica fata de rata somajului de la nivelul regiunii. Anul 2007 reprezinta anul cu cel mai mic nivel al ratei somajului, iar anii 2009 si 2010 reprezinta anii cu cele mai mari valori. Rata somajului a scazut pana in anul 2007, iar din anul 2008 a inceput sa creasca iar. 
Conform unui clasament facut de ziarul Financiar cu privire la castigurile salariale din Romania, Vrancea se afla la coada clasamentului ca si castiguri. Intr-un judet care avea aproximativ 110.000 de salariati in 1989, astazi in Vrancea mai supravietuiesc 41630 de angajati cu forme legale. Dintre acestia, 18.884 castiga lunar sub 975 de lei brut, adica salariul minim pe tara, in vreme ce 22518 angajati primesc retributii cuprinse intre salariul minim si cel mediu, care este de 2415 lei brut. Mai sunt alti 2059 de vranceni care au salarii cuprinse intre 2415 lei si 5000 de lei/luna, iar 228 de salariati depasesc prin castiguri 5000 de lei/luna.
Scurta descriere a variabilelor primite
Definitie
Produsul intern brut -reprezinta valoarea de piata a productiei de bunuri materiale si servicii finale create in decursul unei perioade de timp de agentii economici care isi desfasoara activitatea in interiorul tarii.
Continut
PIB=C+G+I+(Exp-Imp)
Unde :
C=consum privat
G=cheltuieli guvernamentale
I=investitii 
Exp=export
Imp=import
Caracterizarea variabilei, utilizand indicatorii de dinamica


Fisiere in arhiva (1):

  • Econometrie - Judetul Vrancea.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!