Econometrie și pachete software

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
-  Definirea fenomenului
Asistenta medicala reprezinta mentinerea sau imbunatatirea sanatatii prin prevenirea, diagnosticarea si tratarea bolilor, ranilor si alte deficiente fizice si mintale ale oamenilor. Asistenta medicala este furnizata de catre medici si asistenti medicali, profesionisti in domeniul sanatatii.
-  Importanta si actualitatea fenomenului
Asistenta medicala joaca un rol foarte important in viata omului, intr-o continua imbunatatire si dezvoltare, fiind de mare actualitate datorita starii pandemice in care ne situam in momentul actual.Totodata, accesul la serviciile medicale a fost ingreunat, vizitele la medic si multe programari de rutina au fost amanate, prioritare fiind persoanele cu afectiuni grave ale virusului Sars-Cov-2, dar si gradul de raspandire a acestuia.
-  Ipotezele de lucru
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), un sistem de sanatate care functioneaza bine necesita un mecanism de finantare, o forta de munca bine instruita si remunerata in mod corespunzator, informatii fiabile pe care sa se bazeze deciziile si politicile si o infrastructura bine intretinuta pentru a furniza medicamente de calitate si tehnologii.
Avand in vedere conditiile sociale problematice, ,,cauze fundamentale" ale deteriorarii starii de sanatate, ne asteptam sa obtinem rezultate care sa ne confirme ca o crestere a gradului de ocupare a fortei de munca va facilita accesul personalului la asistenta medicala, precum si la servicii de calitate.
Studii devenite clasice au demonstrat influenta educatiei asupra sanatatii, facand comparatii intre decalajele educationale fapt ce reflecta in mare masura diferentele referitoare la expunerea factorilor de risc, indicand disparitati in ceea ce priveste accesul la asistenta medicala. Asadar, Nivelul educatiei influenteaza semnificativ accesul la asistenta medicala.
Analiza literaturii in domeniu a furnizat informatii si despre infrastructura, intrucat ne vom astepta ca o imbunatatire a acesteia sa determine o crestere a accesiblitatii serviciilor de sanatate, comunitare si a celor de nivel secundar, in special pentru zonele sarace si izolate.
-  Factorii de influenta ai asistentei medicale
Conform cercetarilor studiate exista numerosi factori ce vor contribui la nevoi nesatisfacute de asistenta medicala. Analiza privind asistenta medicala va fi urmata din punct de vedere ai factorilor ce urmeaza:
-  Factori sociali: Ocupatia/ocuparea fortei de munca, Conditiile de trai (de locuire/ de munca /de mediu), Educatia
Factorii sociali diminueaza accesul la asistenta medicala din cauza zonelelor rurale neaccesibile, diferentelor in ceea ce priveste acoperirea demografica, limitarea accesului la educatie, sanse reduse de participare pe piata fortei de munca si de participare la viata sociala etc.
-  Factori comportamentali: Stiluri de viata, Obiceiuri sanatoase si nesanatoase, Igiena
Factorii comportamentali au, de asemenea, o influenta importanta asupra starii de sanatate, fapt ce previne nevoia unei asistente medicale. Studiile sugereaza ca adoptarea,,comportamentelor de risc pentru sanatate poate fi rezultatul deprivarii si stresului din mediul social" (Mackenbach, 2002), de pilda, fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta bogata in carbohidrati, sedentarismul rezulta ca un raspuns la conditiile dificile de viata.
-  Factori economici: Infrastructura si calitatea sistemului medical, Venitul
Nevoile nerezolvate in materie de asistenta medicala reprezinta o masura importanta a accesibilitatii.Potrivit studiilor, este de cinci ori mai probabil ca gospodariile cu venituri mici sa raporteze nevoi nerezolvate in materie de asistenta medicala in comparatie cu gospodariile cu venituri mari. Exista, de asemenea, angajamente pentru a creste eficienta sistemului de sanatate si a reduce inegalitatile in ceea ce priveste accesul, prin dezvoltarea infrastructurilor sanitare.
-  Variabilele/indicatori care cuantifica atat fenomenul cat, si factorii de influenta
Asistenta medicala- Consultarea unui medic per locuitor (,,Statistica internationala- Analize comparative''-Liviu-Stelian Begu)
-  Factori sociali:
(i) Ocuparea fortei de munca-Proportia persoanelor ocupate in total populatie, rata somajului (,, Statistica internationala- Analize comparative''-Liviu-Stelian Begu)
(ii) Conditiile de trai- Rata de deprimare materiala severa, Ponderea persoanelor care locuiesc in locuinte subocupate in functie de tipul de gospodarie si de venit(,, Statistica internationala- Analize comparative''-Liviu-Stelian Begu)
(iii)Educatia- Nivelul mediu de studiu(,, Statistica internationala- Analize comparative''-Liviu-Stelian Begu)
(iv) Migratia- rata migratiei fortei de munca din domeniul sanatatii(,, Statistica internationala- Analize comparative''-Liviu-Stelian Begu)
-  Factori comportamentali:
(i) Stil de viata- Consumul de calorii per locuitor
(i) Obiceiuri nesanatoase-Prevalenta fumatului
-  Factori economici
(i) Infrastructura si calitatea-Ponderea cheltuielilor cu sanatatea in PIB, personal sanitar angajat in spital, profesionisti in asistenta medicala, paturi de spital, rata de ocupare a patului de ingrijire
(ii) Venitul- nivelul veniturilor raportat la necesitatile gospodariei


Fisiere în arhivă (1):

  • Econometrie si pachete software.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Minca D, Sanatate publica si Management Sanitar, Editura ,,Universitatea Carol Davila", Bucuresti, 2005
-  PRECUPETU I., POP C. ,, Pentru o abordare sociala in domeniul sanatatii. factorii structurali ai determinarii starii de sanatate", Revista Calitatea vietii, pp 5-22, Bucuresti: http://www.revistacalitateavietii.ro/2017/CV-3-2017/01.pdf
-  Dragoi C., Miron D, Impactul economic al sistemelor de sanatate, Revista Jurnalul Economic, Nr. 22, Decembrie 2006, Bucuresti: http://www.rejournal.eu/sites/rejournal.versatech.ro/files/articole/2014-05-12/2352/rej22decembrie2006p5-p13.pdf
-  OECD/European Observatory on Health Systems and Policies (2017), Romania: Profilul Sanatatii in 2017, State of Health in the EU, OECD Publishing, Paris/European Observatory on Health Systems and Policies, Brussels. http://dx.doi.org/10.1787/9789264285392-ro
-  Raport comun privind sistemele de ingrijire a sanatatii si de ingrijire pe termen lung si privind sustenabilitatea fiscala -  European Economy, Institutional Paper 37, octombrie 2016; DG Afaceri Economice si Financiare si Comitetul pentru politica economica:
https://ec.europa.eu/info/publications/economy-finance/joint-report-health-careand-long-term-care-systems-fiscal-sustainability-0_ro
-  Starea sanatatii in UE: Profiluri de tara in domeniul sanatatii: https://ec.europa.eu/health/state/country_profiles_ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!