Economia mediului - dezvoltarea durabilă și globalizarea - concepte și realități

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1: Dezvoltarea Durabila
1.1 Abordare Conceptuala
1.2 Principii ale dezvoltarii durabile
Capitolul 2: Influente asupra Dezvoltarii Durabile
2.1 Componentele dezvoltarii durabile
2.2 Factorii ce influenteaza dezvoltarea durabila
2.3 Obiective ale dezvoltarii durabile
Capitolul 3: Actiuni intreprinse la nivel mondial privind dezvoltarea durabila
3.1 Dezvoltarea durabila la nivel mondial
3.2 Dezvoltarea durabila la nivel UE
3.3 Dezvoltarea durabila in China si SUA
Capitolul 4: Globalizarea 
4.1 Definitii si interpretari
4.2 Globalizarea-avantaje si dezavantaje
Capitolul 5: Cadrul legislativ si institutional
5.1 Coordonate legislative privind protecţia mediului in U.E.
5.2 Instrumente responsabile specializate in cadrul UE : PHARE, SAPARD SI ISPA
5.3 Agenda 21
5.4 Institutii specializate in Romania


Extras din proiect Cum descarc?

ECONOMIA MEDIULUI.
DEZVOLTAREA DURABILA SI GLOBALIZAREA.
CONCEPTE SI REALITATI
Capitolul 1: Dezvoltarea durabila
1.1 Abordari conceptuale
Dezvoltarea durabila presupune cresterea economica in consonanta cu cerintele echilibrului ecologic si cu intreaga dezvoltare umana , ceea ce inseamna ca se au in vedere toate aspectele ce tin de progresul in om si pentru om – cultura, stiinta, civilizatie, egalitate si echitate intre oameni, etnii, natiuni si popoare. 
Dezvoltarea durabila nu reprezinta un concept nou. Este cea mai recenta exprimare a unei etici foarte vechi, care implica relatiile oamenilor cu mediul inconjurator si responsabilitatile generatiilor actuale fata de generatiile viitoare.
“Durabilitatea se refera la capacitatea unei societati, un ecosistem sau orice asemenea sistem existent de a functiona continuu intr-un viitor nedefinit fara a ajunge la epuizarea resurselor cheie”- Robert Gilman, Presedintele Institutului Context
“Un efort de sustinere a comunitatii consta in adoptarea unor sisteme pe termen lung, integrate, de dezvoltare si realizare a unei comunitati viabile prin luarea in considerare a problemelor economice, de mediu si sociale. Alte elemente importante ale unor astfel de eforturi sunt cultivarea unei semnificatii categorice comunitatii si faurirea de parteneriate si intelegeri intre mandatari.”
“Multi oameni considera ca este mai bine ca astfel de probleme sa fie tratate prin metode mai cooperante si holistice, deoarece asemenea probleme sunt confuze, multidisciplinare, multiorganizationale, cu mize multiple si multisectoriale in natura lor”- Beth E. Lachman
“Durabilitatea este doctrina de urgenta prin care dezvoltarea si progresul economic trebuie sa aiba loc si sa se mentina de-a lungul timpului, in limitele stabilite de ecologie in sensul cel mai larg- prin interdependenta fiintelor umane si slujbele lor, biosferei si legilor fizicii si chimiei care -guverneaza... Rezulta ca protectia mediului si dezvoltarea economica sunt intr-adevar procese antagonice”- William Ruckelshaus 
“Cuvantul durabil (de sustinere) are radacini in limba latina, subtenir insemnand ‘a stavili/retine’ sau ‘a sprijini de jos’. -comunitate trebuie sprijinita de jos- de catre locuitorii actuali si viitori. Unele locuri, prin combinarea specifica a caracteristicilor fizice, culturale si poate spirituale, inspira oamenii sa aiba grija de comunitatea lor. Acestea sunt locurile in care durabilitatea are cele mai mari sanse de existenta (mentinere)” – Muscoe Martin, A Sustainable Community Profile
Cea mai cunoscută definiţie a dezvoltării durabile este cu siguranţă cea dată de Comisia Mondială pentru Mediu şi Dezvoltare (WCED) în raportul "Viitorul nostru comun",cunoscut şi sub numele de Raportul Brundtland: "dezvoltarea durabilă este dezvoltarea care urmareşte satisfacerea nevoile prezentului, fără a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi".
Dezvoltarea durabila ofera un cadru prin care comunitatile pot folosi in mod eficient resursele, crea infrastructuri eficiente, proteja si imbunatati calitatea vietii, crea noi activitati comerciale care sa le consolideze economia. Ne poate ajuta sa cream comunitati sanatoase care sa poata sustine atat noua noastra generatie, cat si pe cele care urmeaza.
Dezvoltarea durabila integreaza deci considerentele de mediu natural si demografic cu strategiile dezvoltarii – nationale si internationale- , acestea urmand sa asigure un echilibru relativ si dinamic intre cresterea economica, dezvoltarea culturala, progresul tehnico-stiintific si protectia mediului inconjurator , astfel satisfacandu-se cerintele dezvoltarii sociale.
1.2 Principii ale dezvoltarii durabile
S-a constatat ca pentru a realiza -dezvoltare durabila aceasta trebuie sa se combine cu -dezvoltare economica si demografica, care sa sigure masuri de protectie a mediului si de economisire a resurselor. Astflel relatia economie-mediu a cunoscut 2 directii de abordare si anume: tehnocentrismul si ecocentrismul.
Adeptii tehnocentrismului sustin capacitatea omului si a tehnologiei de a se adapta oricarei lipse a unei resurse naturale datorita substituibilitatii factorilor de productie si nu stabilesc niciun fel de limite pietei, nici pentru productie si nici pentru cumparatori.
De cealalta parte se afla adeptii ecocentrismului care sustin actiunile de protectie a mediului combinate cu -limitare a nivelului productiei, al consumului si al cresterii.
Capitolul 2: Influente asupra dezvoltarii durabile
2.1 Componentele dezvoltarii durabile
Dezvoltarea durabila se caracterizeaza prin:
- compatibilitatea dintre mediul creat de om si cel natural;
- echitatea sanselor egale generatiilor care coexista si se succed in 
timp si spatiu;
- securitate ecologica;
- compatibilitate intre strategiile nationale si internationale;
- interactiunea si compatibilitatea a 4 sisteme: economic, uman,
ambiental si tehnologic.
2.2 Factorii care influenteaza dezvoltarea durabila
Dezvoltarea durabila este influentata de 5 categorii de factori: populatia, resursele naturale, productia agricola, productia industriala si calitatea mediului ambiant. In acelasi timp dezvoltarea durabila este determinata de 3 mari dimensiuni:
-Dimensiunea naturala, care va exista atata timp cat mediul creat de omva fi compatibil cu cel natural;
-Dimensiunea socio-umana, care se refera la asigurarea satisfacerii nevoilor generatiilor prezente si viitoare care se succed in timp;
-Dimensiunea economica, regionala si mondiala. Ea trebuie sa se asigure compatibilitatea criteriilor de apreciere in cele 3 mari planuri ale dezvoltarii societatii umane;
-Dimensiunea culturala, a fost adoptata -Conventie pentru asigurarea si protejarea diversitatii culturale – ca patrimoniu comun al umanitatii.


Fisiere în arhivă (2):

  • DEZVOLTAREA DURABILA SI GLOBALIZAREA.doc
  • Modelul economic Japonez.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!