Economia Serviciilor

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap I. Depasirea conceptului de dezvoltare
Cap II. Principii si criterii internationale
Cap III. Dezvoltare durabila in Romania
Concluzii 
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Cap I. Depasirea conceptului de dezvoltare 
Enutat in anii 1970, in conditiile afirmarii crizei petroliere si de resurse naturale la nivel mondial, si impus in context international sub egida ONU, prin Raportul Comisiei Brudtland (1987), conceptul dezvoltarii durabile a cunoscut epoca sa de glorie in ultimul deceniu al secolului trecut. Documentele Conferintei Mondiale de la Rio de Janeiro (1992) si urmarile sale, strategiile elaborate la nivel national in aplicarea Agendei 21 si alte asemenea demersuri au incercat sa-i exprime conturul in planul realitatilor concrete. In acelasi timp, o ampla dezbatere teoretica s-a angajat pe aceasta tema. Succesele sunt relative si inegale. 
In acelasi timp, evolutiile post-2000 arata reorientari majore in privinta tipului dominant de dezvoltare.
Conceptul de dezvoltare, pe care se sprijina sintagma impusa in plan international prin Raportul Brudt!land (1987), este pus in discutie. Edgar Morin (2003), de pilda, propune sa se renunte la termenul de dezvol!ta!re, identificat prin modelul occidental de crestere economica, afirmat in cur!sul secolului XX, si care, in cele din ur!ma, nu s-ar fi dovedit durabil. Este con-testata, totodata, si notiunea de pro!gres, in conditiile in care el se exprima printr-un PIB masurabil de criterii pur economice.
Abando!na!rea, prin depasire, a notiunii de dezvol!ta!re are scopul de a pune capat si!tua!tiei de pana acum si a surprinde mai bine multidimensionalitatea deve!ni!rii omenirii intr-o lume a globalizarii si, in primul rand, a mondializarii neo!li!berale.
Urmarind argumentarea lui E. Mo!rin, renuntarea la un asemenea ter!men s-ar impune, mai intai, intrucat nu!cleul sau este de natura tehnico-eco!no!mica; modelul actualelor tari dez!vol!ta!te face din el "locomotiva" care trage celelalte "vagoane" ale mersului so!cie!tatii umane, ca sanatatea, cultura, de!mo!cratia, bunastarea s.a. Notiunea de dezvoltare este expresia unei logici ex!clu!siviste, careia ii scapa in mod na!tu!ral alte determinari importante.
In alta ordine de idei, prin ca!rac!te!rul sau tehnico-economic, dezvoltarea se fondeaza pe calcul si se masoara prin cifre, care ignora ceea ce le scapa, res!pectiv aspecte esentiale ale con!di!ti!ei umane.
si conceptul mai nou de "dezvoltare durabila" surprinde mai degraba indi!ca!tori, cifre si ignora dimensiuni majore, in!dispensabile. In acelasi timp, no!tiu!nea de dezvoltare implica o alta notiu!ne globala si generala, cea de subdez!vol!tare; aceasta rezulta din aceeasi sa!ra!cie lucie, din aceeasi lipsa fundamen!ta!la legata de ignorarea diversitatii culturale si urmarea unui model unic. 
A supravietui in actuala civilizatie in!seam!na si o expunere la riscuri multi!ple; printre factorii de criza se numara si criza ecologica, problema devenita mon!diala si provocata de dezvoltarea in!sasi.Aceasta incompatibilitate intrinseca este cu atat mai mult relevatoare, cu cat ideea dezvoltarii durabile isi ga!seste originile, daca nu originea, in mis!ca!rea internationala pentru protectia me!diului. Ca atare, problema relatiei om-natura se afla in inima con!cep!tu!lui, iar eliminarea sa il lipseste de con!ti!nut.
Iesirea din impas poate avea loc, dupa Morin, printr-o politica a uma!ni!tatii si o alta a civilizatiei, comple!men!ta!re si interdependente. Mersul spre o civilizatie planetara viabila presupune de!pasirea ingustimii unor notiuni tra!ditionale precum: crestere economica, dez!voltare si chiar dezvoltare durabila si afirmarea altora noi pe masura. Nu!mai ca aceasta implica, pe langa accep!ta!rea necesitatii schimbarii caii, si mo!di!ficarea insasi a acesteia, prin!tr-un viitor efort istoric de gandire si conceptualizare.
E. Morin sustine ca exis!ta o criza a progresului si a moder!ni!tatii; a existat o necesitate istorica pro!pulsata de progresele stiintei, ratiu!ne si democratie, dar bunastarea anun!ta!ta nu a fost intalnita. "Cred in posi!bi!li!tatea unui progres uman, nu in necesi!ta!tea sa istorica, afirma filosoful. De alt!fel, el nu este linear. Ne trebuie o in!toar!cere la izvoarele sale creatoare pen!tru a depasi o civilizatie sclerozata." O noua era poate astfel porni de aici, o re!vo!lutie tot atat de importanta precum cea a neoliticului este posibila. 
Intr-un studiu intitulat Strategiile Nationale pentru Dezvoltarea Durabila. Pro!vocari, Abordari si Inovari in Actiuni Stra!tegice si Coordonate (Swanson et al., 2004), se arata ca dezvoltarea durabila "for!teaza" reconcilierea ciclurilor elec!to!rale pe termen scurt cu planificarea si programarea pe termen lung, a sco!pu!lui cresterii economice cu suste!na!bi!li!tatea sociala si ambientala, a avan!ta!je!lor coerentei si coordonarii politicilor cu miscarea spre descentralizare 
In conditiile in care orizontul de timp al strategiilor sectoriale de creste!re economica sustenabila in Romania nu depaseste termenul mediu, cu ex!cep!tia unora vizand preluarea acquis-u!!lui co!munitar sau alte angajamente pe plan international (Protocolul de la Kyoto etc.), managementul strategic in acest do!meniu ar trebui sa aiba in vedere ur!ma!toarele:
- realizarea unui mecanism de feedback care sa includa monitorizarea, in!vatarea si adoptarea pe baza unui set integrat de indicatori care sa per!mi!ta o analiza aprofundata a com!pa!ti!bi-lizarii/compromisului (trade-off) din!tre componentele economica, sociala si de mediu, stiut fiind faptul ca nu se poate "ma!nageria" strategic decat ceea ce se poate masura;
- coordonarea dintre obiectivele stra!tegiei (inclusiv masurile subia!cen!te) si bugetele consolidate si locale, pe pe!rioade mai lungi de timp (mul!tia!nua!le), astfel incat Strategiile Dezvoltarii Du!rabile sa nu ramana pe pozitii pe!ri!fe!rice sau sa fie neglijate, asa cum se in!tampla in prezent, in cazul Ro!ma!ni!ei, dar si al altor tari, aceasta pre!su!pu!nand o mai mare implicare a minis-te!re!lor de finante;
- coordonarea si compatibilizarea obiec!tivelor si programelor la nive!lu!ri!le macro si local (Agenda 21 locala), ast!fel incat politicile macro pro!dez!vol!ta!re durabila sa confere coerente si efi-cien!te.
Din analiza experientei mondiale in ceea ce priveste tipologia strategiilor dez!voltarii durabile releva urmatoarele ca!tegorii:
a) strategia cuprinzatoare, multi!di!men!sionala, care sa incorporeze intr-un singur document si proces pilonii eco!no!mic, social si ambiental ai dez!vol!ta!rii durabile, in conformitate cu reco!man-darile Agendei 21 privind strate!gii!le nationale ale dezvoltarii durabile; de regula, cea mai mare parte a tarilor atat dezvoltate, cat si in curs de dez!vol!ta!re au elaborat acest tip de strategie;
b) strategii ale dezvoltarii durabile pe domenii sau probleme (apa, aer, ecoeficienta etc.), in care se stabilesc obiec!tive si politici pentru un singur do!meniu, in contextul intregii eco!no!mii;


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Serviciilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!