Economie Mondiala

Extras din proiect Cum descarc?

Existenta si functionarea fiintei umane pe planeta nu este posibila fara satisfacerea nevoilor elementare-fizice si a celor superioare, realizabile prin activitatea economica, productie bazata pe munca din care rezulta veniturile necesare achizitionarii altor produse, respectiv pentru sustinerea activitatilor publice si sociale. 
Dupa criteriile, nivelul desfasurarii activitatilor economice si gradul de complexitate a proceselor induse, economia din punct de vedere stiintific si practic se prezinta pe patru nivele: microeconomia, macroeconomia, economia regionala si economia mondiala. 
Figura 1.1. Nivele de desfasurare a activitatilor economice
Microeconomia: spatiul economic si social de desfasurare a activitatilor economice, motivatiei, interesului, actelor si demersului agentilor economici, participanti la fluxuri economice indiferent de marime si forma de organizare juridica. 
La acest nivel isi desfasoara activitatea: organizatii; intreprinderi; firme; companii; gospodarii familiale; ferme; regii autonome; banci; administratii.
Macroeconomia: integreaza aspectele microeconomice, formand nivelel ramurilor, sectoarelor de activitate, si al integrarii economiei nationale. In realitate se identifica cu economia nationala, spatiul istoriceste format in care se desfasoara activitati economico-sociale.
Ramuri: CAEN - clasificarea activitatilor economice nationale, ce inlocuieste clasificarea ramurilor economice nationale: 21 sectiuni (nivel 1), 88 ramuri (nivel 2).
Sectoare de activitate: sectorul primar (agricultura, silvicultura, industria extractiva), sectorul secundar (industria prelucratoare, constructiile), sectorul tertiar (serviciile), al patrulea sector - cercetarea stiintifica.
Economia regionala: s-a constituit in urma proceselor de regionalizare prin asimilarea experientelor nationale in vederea constituirii unui mediu mai eficient si propice pentru activitatea economica.
Cele trei modele regionale de economie:
Modelul american Modelul european Modelul asiatic
- intrarile si iesirile sunt liberalizate in raport cu exteriorul - iesirile sunt liberalizate, iar intrarile conditionate in raport cu exteriorul - intrarile controlate si iesiri controlate administrativ in relatiile cu exteriorul
- discernamant individual, pe libertate politica - discernamant individual, pe libertate politica, dar si coeziune sociala - exclude pluralismul politic
- accent pe piata, mecanisme libere defunctionare, spirit concurential - mecanismele de piata concurentiala pentru alocarea resurselor - interventie in mecanismul natural de functionare al pietei, pentru a obtine doar performanta economica, fara efecte de pluralism si liberalism politic
- folosirea de munca scumpa si capital ieftin - munca ieftina si capital scump - munca ieftina si capital atras ieftin
- randamental - randamental 
- activitate asociativa, intreprinderi mari - sistem mixt de companii: medii si mari. - perceptia asociativitatii, accent pe cadrul familial: intrprinderi mici si mijlocii, fara a exclude conglomeratele
- integrare concentrica - concurenta care stimuleaza; cooperarea care consolideaza; solidaritatea care uneste
- model de societate cu o ,,forma de viata europeana" - este asociat economiei socialiste de piata
- model postautarhic
Economia mondiala integreaza activitatile economice de nivel national si regional intr- la scara planetara un sistem global extrem de complex - sistemul economiei mondiale. 
Figura 1.2. Nivele de desfasurare explicative a activitatii economice
Ca disciplina stiintifica cu caracter universal, Economia mondiala, s-a perfectionat continuu pe plan teoretico-metodologic, detinand elementele definitorii pentru orice stiinta: un obiect de studiu propriu, o metoda de cercetare, respectiv o terminologie specifica.
-> Obiectul Economiei mondiale, ca stiinta, reprezinta ,,fenomele si legitatile actiunilor economice ale comunitatii internationale, scara mondoeconomica, conditiile internationale ale procesului de reproductie" ?Bari I.], urmarind legatura dintre economia mondiala si statele lumii, influenta si folosirea acestuia pentru a-si creste propriile puteri economice si politice. In obiectul de studiu pot fi incluse coordonatele economice, politice, institutionale a proceselor si fenomenelor mondoeconomice. Stiinta mondoeconomica cerceteaza interconditionarile, dezvoltarea si dinamica vietii economice internationale.
Modelele mondoeconomice aflate inca in curs de dezvoltare: SALTER, Bariloche, model UN, model RIO, modelul MULTIMOD, modelul GEM.
DEFINITIILE ECONOMIEI MONDIALE
In literatura de specialitate internationalea, conceptul de economie mondiala (Global Economy, Weltwirtschaft) apare sub diferite denumiri: in franceza se utilizeaza termenul de economie mondiala, iar in cea anglo-saxona termenul de economie globala, referindu-se in ambele cazuri la cel mai general grad de reflectare operationala a economiei. Economia mondiala este un domeniu dificil de definit, fapt dovedit si de eterogenitatea tabloului de abordari:
1. Economia mondiala reprezinta conceptul cu cel mai generalizat grad de reflectare cu care opereaza stiinta economica.
2. Desi economia mondiala are, in esenta, un caracter unitar, care in ultimele decenii s-a intarit prin accentuarea interdependentelor, acestea se reprezinta sub formarea unor economii nationale, istoriceste formate. [Puiu A.] ? economia mondiala reprezinta o entitate cu caracter unitar, bazat pe componente interdependente reprezentate de economiile nationale.
3. Economia mondiala reprezinta acel stadiu al schimbului reciproc de activitati, cand este implicata majoritatea agentilor economici de pe glob. [Dumitrescu S., Bal A.] ? stadiu al schimbul reciproc de activitati extinse la nivel global.
4. Economia mondiala este rezultatul unui proces indelungat. Ea nu trebuie sa fie confundata cu relatiile economice externe (comert exterior) sau cu piata mondiala. Economia mondiala reprezinta totalitatea economiilor nationale legate intre ele printr-un complex de relatii internationale generate de participarea statelor la diviziunea internationala a muncii si la circuitul mondial si guvernate de ordinea economica internationala specifica etapei istorice date" [Economie politica] ? rezultatul unui proces, interrelatii generate de diviziunea internationala a muncii, circuitul mondial, guvernate de ordinea economica internationala.
5. Economia mondiala poate fi definita ca ansamblul interdependentelor economice, politice, comerciale si financiar-valutare dintre economiile nationale, structurile supranationale, si societatile multinationale, privite si analizate in mod dinamic si evolutiv" [Bari I.] ? interdependente economice, politice, comerciale si financiar-valutare intre actori de dimensiuni si puteri mari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economie Mondiala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!