Economie Mondiala

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I
Fundamentele economiei mondiale
1.1. Formarea economiei mondiale 3
1.2. Globalizarea - trasatura caracteristica a economiei mondiale 3
1.3. Tipologia globarizarii si a exercitiului puterii 4
Capitolul II
Investitiile straine directe si societatile transnationale, factori active ai globalizarii mondiale
2.1. Rolul societatilor transnationale in procesul globalizarii 5
2.2. Tendinte actuale ale fluxurilor de capital strainpe plan mondial 5
Capitolul III
Uniunea Europeana
3.1. Istoricul constituirii U.E. 7
3.2. Politica comerciala a U.E. 8
Capitolul IV
Aspecte economice si tendinte de dezvoltare ale SUA si Japonia
4.1. Aspecte reprezentative ale economiei Americii 9
4.2. Japonia - o mare putere economica 10
Capitolul V 
Banca Mondiala
5.1. Rolul si importanta Bancii Mondiale 11
5.2. Strategia de asistenta a Grupului Bancii Mondiale pentru
Romania 11
Bibliografie 12


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I
Fundamentele economiei mondiale
1.1. Formarea economiei mondiale
Conditia esentiala a formarii economiei mondiale o constituie trecerea de la economia naturala, bazata pe autoconsum, la economia de schimb in cadrul careia bunurile capata character marfar, apar banii iar piata reprezinta locul central de desfasurare al activitatilor. Premisele esentiale ale aparitiei economiei de schimb sunt doua si anume: diviziunea sociala a muncii, prin care producatorii devin specializati iar productia este destinata schimbului si autonomia producatorilor bazata pe proprietatea privata. Initiatorii schimburilor la mare distanta au fost fenicienii, fondatorii targurilor din Malta, Sicilia si Sardinia, in care vindeau o gama larga de produse, de la cereale la mirodenii, stofe si bijuterii. Practic, comertul intre negustorii straini era, in mod absolut, dominat de bunuri de consum iar volumul sau in raport cu schimburile interne era redus.
Inceputul secolului al XVI -lea deschide un nou capitol in istoria schimburilor externe fiind considerat decolul de debut al pietei mondiale. In aceasta perioada aria geografica inclusa in sfera raporturilor de schimb extern se largeste considerabil, atat prin includerea celor doua Americi cat si prin cuceririle geografice, care au stat la baza formarii coloniilor.
Trecerea, la inceputul secolului al XIX-lea, la productia masinista determina modificari importante atat in ceea ce priveste cadrul productiei autohtone, cat si cel al relatiilor comerciale cu exteriorul. Pe plan intern, productia masinista adduce cu sine o crestere fara precedent a productivitatii muncii, dar si a ocuparii mainii de lucru. Se trecea de la ateliere mici, cu cativa lucratori la fabrici cu zeci si chiar sute de angajati, care lucrau folosind cuceririle tehnicii, de la acel moment, aplicate in productie.
Ansamblul schimburilor internationale de activitati reprezinta o posibila definitie a economiei mondiale. Conceptul de economie mondiala nu trebuie redus la sfera circulatiei de bunuri, ori de capital, ci trebuie extins catre sferele productiei materiale, a cercetarii stiintifice si consumului. Baza functionarii economiei mondiale o constituie fluxurile economice internationale, care fac legatura intre diferitele tari ale lumii, punand in miscare bunuri materiale si capitaluri.
1.2. Globalizarea - trasatura caracteristica a economiei mondiale
Renumitul economist englez John Dunning defineste globalizarea ca fiind: "procesul prin care evenimentele, deciziile si activitatile desfasurate intr-o parte a lumii au consecinte semnificative pentru indivizi si comunitati situate la mari distante una de alta".
Globalizarea economiei se poate spune ca a inceput inca din perioada preindustriala prin extinderea spatiului de desfasurare a activitatilor economice, procesul fiind marcat, de-a lungul timpului, de cresterea rolului raporturilor comerciale, a investitiilor straine directe precum si a societatilor transnationale.
Spre deosebire de "globalizare", prin "globalism" percepem, in mod unilateral, prioritatea pietei mondialesi subordonarea tuturor relatiilor dintre state economicului, fapt care limiteaza criteriile de analiza ale legaturilor si spatiilor transnationale. In abordarea globalizarii este necesar sa se delimiteze anumite aspecte mai importante cum ar fi cauzele si importanta globalizarii, aria de manifestare si amploarea numerica a relatiilor transnationale precum si adaptabilitatea statelor si limitele integrarii globale.
Fenomenul de globalizare poate fi abordat atat mono cat si multi-cauzal tinand seama, an primul caz, de un singur factor considerat ca fiind de o importanta majora (resurse naturale ori financiare), ori in al doilea caz, luand in discutie un ansamblu de elemente considerate in interdependenta lor functionala.
Globalizarea isi are originile in nevoia de comunicare, de a stabili legaturi, retele, in nevoia de a depasi granitele nationale pentru o mai buna satisfacere a nevoilor dar si pentru un castig mai mare.
1.3. Tipologia globarizarii si a exercitiului puterii
Discutia referitoare la formele si limitele globalizarii este legata in mod direct de problema puterii si mai exact a modului in care aceasta se executa si a efectelor pe care le produce.
Regulile, dar mai ales resursele, stabilite si utilizate de catre anumiti operatori pe piata mondiala confera, in mod discretional, putere si autoritate in luarea deciziilor structurand astfel in "conducatori si condusi" si chiar in "puternic dezvoltati si restul lumii".
Pe baza stabilirii unor asemenea raporturi asistam la extinderea globalizarii iar aceasta, la randul sau, transforma si distribuie exercitarea puterii.
Pornind de la aceasta se poate constitui o tipologie bidimensionala a globalizarii si a exercitarii puterii :
o globalizarea care are la baza o retea foarte ampla de relatii stabilite intre un numar mare de participanti dar in cadrul careia intensitatea acestor relatii este relativ redusa
o globalizarea pentru ca nu mai are o importanta foarte mare amploarea relatiilor ci intensitatea acestora.
Globalizarea contemporana reprezinta de fapt un ansamblu de procese de integrare bazate pe constituirea retelelor de interactiune si schimb interregionale. Aceste retele constituite pe relatiile stabilite intre state, institutii internationale si corporatii multinationale au o structura flexibila si evolutiva, conferind putere comunitatilor dar impunand si limite ori restrictii in anumite situatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economie Mondiala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Moise, Elena, Economie mondiala, Bucuresti, Editura Victor, 2005 
2. http://www.scribd.com/doc/43664652/Grupul-B%C4% 83ncii-mondiale
3. http://www.undp.md/border/scurt_istoric.html
4. http://www.bloombiz.ro/Puterea/puterea-astazi-in-japonia-_1460608


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!