Economie monetară

Extras din proiect Cum descarc?

Modalitati si instrumente de plata
Mecanismele si instrumentele cu care se face plata bunurilor si serviciilor sunt asigurate de banci. De altfel, intregul sistem de plati este strans legat de sectorul bancar. In calitatea lor de intermediari financiari, bancile efectueaza platile intre vanzatori si cumparatori, intre debitori si creditori, intre ,,actorii" de pe piata monetara.
Numai bancile, ca mari institutii financiare in sens larg, au puterea de a asigura mari lichiditati necesare complexelor operatiuni monetare si valutare din economie. Lichiditatile sunt procurate prin banci si pentru ca acestea acorda marea majoritate a creditelor. Rezulta ca participantii la sistemul si operatiunile de plati sunt moneda, bancile, banca centrala, casele de compensatii, alte institutii financiare, agentii economici si persoanele fizice.
Dupa ce moneda de credit a luat locul monedei de aur cu valoare intrinseca, a avut loc o mare accelerare a platilor.
Platile trebuie sa fie efectuate rapid pentru a fi eficiente. Pe masura accelerarii platilor s-a dezvoltat sfera afacerilor.
Clientii, actorii participanti la sistemul de plati sunt titulari de cont, adica au deschise conturi in banci. In aceste conturi sunt inserate, operate creantele si datoriile reciproce. Contul reflecta orice operatiune de incasari si plati efectuata, de aceea, de fiecare data el se afla intr-o alta pozitie (situatie), sau situatia dintre banca si client este alta de fiecare data. Cand contul in banca al clientului se crediteaza, inseamna ca a avut loc o incasare, iar cand se debiteaza, s-a facut o plata.
Un client poate deschide la o banca mai multe conturi, printre care: cont curent, conturi de depozite, conturi de imprumut.
Plata, in sensul normelor in vigoare ale Bancii Nationale a Romaniei este ,,orice operatiune, atat de plata, cat si de incasare, rezultata in urma unei operatiuni comerciale realizata de o unitate bancara pentru contul unui client al sau, sau in numele si pentru contul sau".
Platile se fac prin doua modalitati si anume:
- in numerar;
- prin virament.
Activitatea Bancii Centrale
In calitatea sa de banca de emisiune, Banca Centrala este singura institutie autorizata sa emita bancnote si monede metalice pe intregul cuprins al tarii. Ea administreaza direct rezerva de bancnote si monede metalice, elaboreaza programul de emisie a acestora si asigura emisiunea regulata de bancnote si monede metalice. Acestea reprezinta mijloace monetare, care trebuie acceptate la valoarea nominala, pentru plata tuturor obligatiunilor publice si private.
In orice tara cu o economie de piata dezvoltata, exista o banca centrala, care dirijeaza procesele si fenomenele financiar-bancare de mare insemnatate pentru tara si natiunea respectiva. In mare parte, bancile (fie ele si comerciale) isi mentin rolul de institutii publice, deci activitatea lor trebuie reglementata riguros si bine coordonata de catre banca centrala.
Banca Nationala este garantul stabilitatii monedei nationale. Ea are atributii aproape exclusive in emisiunea baneasca, in punerea si retragerea banilor din circulatie. Banca Nationala a constituit un sprijin substantial in activitatea de organizare a bancilor. De asemenea, pe parcursul intregii lor activitati, bancile sunt sustinute cu credite si cu alte fonduri de catre banca centrala.
Banca Nationala este o banca cu capital integral de stat. In Legea privind activitatea bancara nr. 227/2007 se stipuleaza ca: ea este organul de emisiune al statului si stabileste reglementarile in domeniul monetar, de credit, valutar si de pret. Banca Nationala a Romaniei refinanteaza societatile bancare si asigura lichiditati sistemului bancar. Banca Nationala a Romaniei asigura supravegherea activitatii tuturor societatilor bancare. Banca Nationala are multe alte atributii ce deriva din calitatea de banca centrala si de emisiune. Astfel, ea promoveaza, reglementeaza si supravegheaza activitatile de intermediere bancara, poate contribui la formarea veniturilor in mai mare masura decat orice alta institutie sau agent economic, are un rol mai mare in activitatea de curs valutar, este principalul partener in relatiile financiar-valutare cu organismele bancare internationale. Banca Nationala stabileste norme privind volumul minim al capitalului social si cota minima de varsamant in momentul subscrierii, precum si perioada de subscriere. Banca Nationala este singurul agent al statului desemnat sa supravegheze tranzactiile valutare efectuate de societatile bancare. Banca Nationala este sesizata de catre Ministerul Economiei si Finantelor si Garda Financiara despre eventualele nereguli de ordin fiscal comise de societatile bancare. De asemenea, Banca Nationala, ca banca centrala, stabileste reguli privind intocmirea bilanturilor societatilor bancare si contului de profit si pierderi, precum si tinerea contabilitatii si controlul acestor societati bancare.
Datorita monopolizarii dreptului de emisiune monetara, de-a lungul timpului, banca centrala s-a transformat intr-o institutie de supraveghere, control si sustinere a sistemului bancar in ansamblul sau, dobandind de aceea denumirea "bancherul celorlalte banci" sau de "banca a bancilor".
Banca Centrala actioneaza ca ,, un imprumutator de ultima instanta" , in sensul ca bancile apeleaza la Banca Centrala doar dupa ce au epuizat celelalte modalitati de atragere de resurse;


Fisiere în arhivă (1):

  • Economie monetara.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!