Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatatie Agricola

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap.I. Functia de previziune a managementului 3
Cap.II Diagnosticul economico-financiar al exploatatiei agricole 8
II.1. Prezentarea exploatatiei agricole 8
II.2. Analiza potentialului tehnico-productiv 9
II.3. Analiza fortei de munca 12
II.4. Rezultatele economico-financiare 13
II.5. Analiza SWOT 18
II.6. Piata 19
Cap.III. Elaborarea programului de productie 21
III.1. Prognozarea productiilor medii 21
III.2. Optimizarea structurii de productie 24
Cap.IV. Programul de comercializare 28
Cap.V. Programul financiar 30


Extras din proiect Cum descarc?

I.Functia de previziune
Functia de previziune are in vedere un efort de gandire si actiune a managerilor in scopul de a identifica anticipativ problemele care vor interveni in activitatea unitatii, din interiorul si/sau din afara ei. Cunoscute cu anticipatie se creeaza, datorita timpului aflat la dispozitie, posibilitati mai mari de solutionare a problemelor, de incercare de adaptare la evolutia mediului in care functioneaza unitatea economica.
Previziunea a devenit o parte integranta a mentalitatii managerilor, care trebuie ca prin activitatea pe care o desfasoara, sa anticipeze modul de desfasurare a activitatilor. Managerul trebuie sa orienteze permanent unitatea pentru obtinerea unor performante superioare prin anticiparea modalitatilor de derulare a proceselor economice din unitate, pe baza rezultatelor obtinute si experienta acumulata.
In general, manifestarea functiei de previziune presupune sistematizarea activitatilor si parcurgerea urmatoarelor etape:
- Stabilirea perspectivei, respectiv a directiei in care trebuie dirijata actiunea, urmarind identificarea intregului set de informatii necesar, pe baza carora se formuleaza actiunile posibile de initiat. In aceasta etapa se prefigureaza viitoarele investitii si dezvoltarea mijloacelor de productie, in functie de noua structura a activitatilor ce se va desfasura in unitate.
- Definirea obiectivelor, pe baza informatiilor analizate in etapa anterioara, sunt formulate obiectivele generale, la nivelul unitatii economice, cat si cele derivate la nivelul subdiviziunilor organizatorice care sunt implicate in realizarea acestora. Derivarea obiectivelor generale se realizeaza numai cand previziunea se refera la o perioada de timp mai mica.
- Stabilirea programelor pentru fiecare sector de activitate, acestea fiind considerate ca parte integranta din programul general.
- Definirea mijloacelor materiale si financiare necesare obiectivelor propuse. Se recomanda ca in aceasta etapa, managerul sa efectueze pe baza unui sistem complet de parametrii si / sau indicatori, o analiza amanuntita a eficientei economice privind utilizarea factorilor de productie implicati in realizarea obiectivelor propuse.
- Evaluarea consecintelor deciziilor adoptate, care va cuprinde atat aspecte privind desfasurarea proceselor economice din unitate cat si valorificarea rezultatelor obtinute.
Rezultatele previziunii, dupa orizontul de timp, gradul de detaliere si obligativitatea indeplinirii sunt: prognozele, planurile si programele.
- Prognozele, forma de manifestare a acestei functii, reflecta estimarea evolutiei conditiilor in care vor functiona unitatea la nivelul unui orizont de timp mai mult sau mai putin indepartat.
Gradul in care rezultatele obtinute prin prognoza nivelului unor procese si fenomene va corespunde nivelului efectiv al acestora peste un anumit numar de ani, depinde de mai multi factori, cum ar fi: metodele de prognoza utilizate, gradul de cunoastere a complexitatii conditiilor in care vor evolua procesele si fenomenele cercetate, tehnica utilizata in prelucrarea datelor etc.
De exemplu, in agricultura identificarea si prevederea cu mare exactitate a evolutiei fenomenelor analizate este mai dificila, datorita, in special, interventiei factorilor naturali, cu cunoscuta lor variatie in spatiu si timp, ca si a faptului ca se lucreaza cu organisme vii, care au propriul lor mod de manifestare si de a reactiona la interventiile omului sau ale conditiilor de mediu. Cu toate acestea, prognozele constituie un instrument caruia merita sa i se acorde intreaga atentie din partea managerilor unitatilor agricole, in vederea realizarii obiectivelor generale propuse.
Prognozele se clasifica dupa mai multe criterii:
a. dupa domeniul de activitate la care se refera: 
- prognoze economico-sociale
- prognoze demografice
- prognoze ale stiintei
- prognoze ale tehnologiei
- prognoze ale energiei etc.
b. dupa obiectul de referinta: 
- prognoze ale productiei
- prognoze privind consumul
- prognoze ale costurilor etc.
c. dupa sfera de cuprindere: 
- prognoze macroeconomice
- prognoze zonale, teritoriale
- prognoze pe grupe de produse sau produse 
- prognoze pentru probleme complexe (pregatirea cadrelor, cercetarea stiintifica, resursele disponibile si exploatarea lor, amenajarea teritoriala etc.)
d. dupa orizontul de timp ales:
- prognoze de lunga perspectiva -10-30 ani
- prognoze pe termen mediu - 5-10 ani
- prognoze pe termen scurt - 1-5 ani
Orizontul de timp poate fi ales conventional sau poate diferi in raport cu domeniul stabilit. De exemplu, prognozele demografice se elaboreaza, de regula, pentru un orizont echivalent cu durata de viata a unei generatii, prognozele tehnologice- pentru orizonturi diferite in functie de rezervele cunoscute de materii prime, de schimbarile previzibile in stiinta si tehnologie, de durata de reinnoire a capitalului fix etc.
e. dupa modelele de elaborare utilizate, exista trei optiuni majore privind:
- atitudinea fata de viitor:
- pasiva (metodele alese au caracter explorativ)
- activa(metodele alese au caracter normativ)
- modul de cunoastere a viitorului: 
- teoretic(metode teoretice,bazate pe abstractizare si tehnici specifice de calcul matematic)
- intuitiv (metode bazate pe aprecieri empirice
facute de specialisti)
- caile de cercetare a viitorului:
- tratarea sintetica
- tratarea analitica, morfologica, facuta pe subsisteme
Prognozele, in functie de orizontul de timp , elaborate pe diferite domenii de activitate ale unei unitati economice pot fi punctul de plecare al adoptarii unei strategii de dezvoltare a acestuia. Ele ofera o anumita orientare, fara a avea un caracter imperativ.
Metodele de fundamentare a prognozelor pot fi: matematice, statistice, normative, etc. Optarea pentru una din metode sau alta depinde de gradul de cunoastere a evenimentelor, de nivelul de pregatirii in domeniu a managerului, de tehnica de prelucrare a datelor. Folosirea unor metode moderne si tratarea corespunzatoare a informatiilor disponibile au menirea de a asigura


Fisiere in arhiva (1):

  • Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatatie Agricola.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!