Cuprins
- Capitolul 1: Functia de previziune a managementului
- Capitolul 2: Diagnosticul economico-financiar al exploataţiei agricole
- 2.1. Prezentarea exploataţiei agricole
- 2.2. Analiza potenţialului tehnico-productiv
- 2.3. Analiza forţei de muncă
- 2.4. Rezultatele economico-financiare
- 2.5. Analiza SWOT
- 2.6. Piaţa
- Capitolul 3: Elaborarea programului de producţie
- 3.1. Prognozarea producţiilor medii
- 3.2. Optimizarea structurii de producţie
- Capitolul 4: Programul de comercializare
- Capitolul 5: Programul financiar
Extras din proiect
Cap.1. Programul de productie al planului de afaceri
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana presupune dezvoltarea unui sistem agricol modern,un sistem in care fermierul roman sa reuseasca sa treaca de la agricultura de subzistenta ferme si exploatatii de mare anvergura.Pentru a putea depasi acest prag trebuie sa incepem sa ne adaptam la noul mediu ambiant economic.In momentul de fata in agricultura romaneasca ponderea ce mai mare este detinuta de gospodariile indviduale(cca 90%din suprafata cultivate).Acestea au putere economica scazuta iar pentru a puteau evolua au nevoie de fonduri dar mai ales de planuri de afaceri ce le-ar putea permite ulterior obtinerea de subventii. Elaborarea unei strategii presupune formularea unor obiective, optiuni si prioritati, concomitent cu stabilirea modului de realizare a acestora, inclusiv în ceea ce priveste resursele de diferite feluri ce pot fi alocate.
Obiectivele se pot stabili fie pe termen scurt,mediu sau lung in functie de activitatea ce urmeaza a fi realizata in exploatatia respectiva.Pentru a elabora acest plan trebuie sa avem in considerare urmatorii pasi:
-alegerea domeniului de activitate(origine animal sau vegetala),in vederea alegerii se poate tine seama fie de domeniul deja existent, se poate lua in considerarea diminuare importantei acestuia sau marirea viziunii asupra sa si bineinteles diversificarea in cadrul sectorul de activitate ales;
-obiectivele pentru care se realizeaza aceasta activitate,gradul de profitabilitate,competivitatea cu ceilati participanti existenti deja pe piata;
-de asemenea foarte important este si modul in care ne dorim ca aceste obiective sa fie atinse ,ne dorim un profit imediat,unul pe termen lung ce va atrage dupa el investitii ,marirea domeniului de activitate etc;
-asigurarea mijloacelor necesare inceperii activitatii:suprafata,utilaje,materii prime,angajati,etc,aici intervenind si disponibilitatea noastra financiara in ceea ce priveste viitoarea plantatie;
-intre componentele strategiei se afla si sinergia aceasta reprezentand baza completarii mai multor elemente in cadrul unei activitati;astfel unitatea isi va putea pune in valoare atuurile sale fata de ceilalti concurenti de pe piata.
Fiind vorba de o societate agricola se va tine cont de specificul plantatiilor respective de particularitatiile soiurilor,de posibilitatile de adaptare,dar mai ales de intrarea in productie.
Un alt pas important in realizarea unei strategii este reprezentat de efectuarea prognozelor,astfel putem sa observam in urma “intrarilor” ce “iesiri” am putea avea la terminarea campaniei de productie.Aceasta progoza va tine cont si de imprevizibilul ce ar putea sa apara in timpul unei campanii(de exemplu factorii climatici). Extrapolarea tendintei se bazeaza pe seriile cronologice(serii de timp) ale fenomenelor prognozate. Ea consta in prelungirea, in viitor, a tendintei fenomenului din perioada trecuta si include :
a) metode mecanice (metoda grafica, a sporului mediu, a ritmului mediu, a mediilor mobile etc.);
b) metode analitice care recurg la utilizarea unor functii matematice (functia liniara, exponentiala, logistica etc.).
Pornind de la elementele amintite mai sus, prin programul operativ se vor stabili:
- mijloacele tehnice necesare ;
- randamentul zilnic pe agregat;
-volumul zilnic de lucrari, pentru a asigura încadrarea în perioada optima;
- forta de munca necesara în cazul efectuarii manuale a unor lucrari;
- fixarea unor responsabilitati celor care au atributii în domeniul coordonarii executarii diferitelor procese de munca;
- asigurarea coordonarii proceselor de munca si a unitatii de decizie;
- stabilirea succesiunii de desfasurare a lucrarilor.
Programul productiei vegetale:
-cresterea suprafetei arabile prin, de exemplu: arendarea
de teren, introducerea, daca exista posibilitati, în circuitul
agricol a unor suprafete;
-diminuarea suprafetei arabile din diverse motive(scoaterea din circuitul agricol de teren arabil, potrivit unor reglementari, sau retragerea din societatea agricola a
unor membri);
-imbunatatirea structurii categoriilor de folosinta;
-executarea de lucrari ameliorative pe terenurile cultivate;
Preview document
Conținut arhivă zip
- Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatatie Agricola.docx