Euro - avantaje si dezavantaje

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Moneda euro - veriga de unificare europeana 3
2. Avantajele monedei euro 4-7
3. Efectele introducerii monedei EURO ..8-9
4. Dezavantajele monedei euro ...9-10 
5. Bibliografie .11


Extras din proiect Cum descarc?

Asa cum remarca un raport al Comisiei Europene publicat cu ocazia aniversarii celor 10 ani de existenta a monedei euro ,,moneda unica a devenit un simbol al Europei, considerat de cetatenii zonei euro ca fiind intre cele mai pozitive rezultate ale integrarii europene, impreuna cu libertatea de miscare in UE si pacea in Europa''.
Dar oare de ce este atractiva moneda euro? 
Inca de la inceputurile sale, euro apartinea unei piete de talia a 370 de milioane de consumatori implicati. De asemenea, euro este implementat intr-o economie cu finante publice imbunatatite, in acord cu prevederile Tratatului de la Maastricht. Pactul de Stabilitate si Crestere garanteaza efortul durabil de gestionare a acestei situatii, avand in vedere obiectivul pe termen mediu al reechilibrarii finantelor publice ale statelor membre. 
Euro se va baza pe o vasta piata financiara, cu un grad de lichiditate deosebit.
Piata unica si moneda unica sunt de natura sa faca mai atractiv spatiul European pentru investitorii si depunatorii europeni sau straini. 
Avantajele si dezavantajele unei monede unice au fost evidentiate in numeroase randuri, dar totusi e destul de greu de decis care dintre acestea detin ponderea cea mai mare. Prin renuntarea la monedele nationale si adoptarea unei monede unice s-au iscat in mod firesc multe controverse in tarile vizate, existand atat sustinatori ai acestei idei, cat si critici. 
Avantajele monedei euro 
In mod clar, introducerea monedei euro are o serie de avantaje incontestabile. 
1. Principalul avantaj al adoptarii euro pentru tarile membre, mai ales pentru tarile mici cu economii deschise, este legat de posibilitatea de a-si promova comertul. Prin eliminarea volatilitatii ratei de schimb si asigurand o transparenta totala a preturilor, euro este un catalizator important pentru ca activitatile economice sa se extinda in afara hotarelor tarilor. 
De asemenea, s-au realizat numeroase analize care au demonstrat ca gradul de integrare a comertului a crescut rapid in tarile care au adoptat moneda euro si ca a crescut semnificativ comertul intre tarile membre ale zonei euro si investitiile straine directe. In acelasi timp, comertul cu restul lumii a crescut, fiind chiar mai mare decat comertul in interiorul zonei euro, ceea ce a demonstrat ca zona euro este una foarte deschisa.
Cresterea mai mare a comertului cu tarile din afara zonei euro se explica in mare parte prin cresterea sustinuta a produsului intern brut la nivel global, prin accentuarea integrarii comertului global si cu cresterea vizibila a comertului cu China, cu statele emergente din Asia si cu noile state membre ale Uniunii Europene care au aderat in mai 2004 .
Un factor care este important mai ales pentru economiile mici, dar deschise, il constituie faptul ca adoptarea euro poate sa asigure o protectie mare impotriva tulburarilor financiare internationale. Astfel de tulburari au deseori un efect disproportionat asupra tarilor mici, crescand riscul unor socuri externe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Euro - avantaje si dezavantaje.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Liviu Andrei, Euro, Editura Economica, Bucuresti, 2003;
2. Gheorghe M. Voinea, Relatii valutar-financiare internationale, Iasi, 2017/2018;
3. Gheorghe Voinea, Angela Roman, Dan Chirlesan, 10 ani de lansarea EURO, Editura Universitatii ,, Alexandru Ioan Cuza'', Iasi 2010;
4. Christian N. Chabot, Euro -  Moneda Europeana, Editura Teora, Bucuresti;
5. Vasile Turliuc, Valeriu Dornescu, Vasile Cocris, Ovidiu Stoica, Angela Roman, Dan Chirlesan, Moneda si Credit, Editura Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza'' , Iasi , 2008. 
6.www.ecb.europa.eu 
7. Stoica, Ovidiu, Integrare financiar-monetara europeana, Editura Junimea, Iasi, 2003.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!