Euro - Moneda Internationala

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1: Introducerea monedei euro
Euro este moneda comuna a 27 de state membre ale Uniunii Europene si moneda unica a 13 dintre acestea, ca si de facto in unele state si teritorii, precum Kosovo. Emisiunea sa este gestionata de Banca Centrala Europeana. Pus in circulatie in 2002 sub forma sa fiduciara, dar in functiune din 1999, ea succede lui European Currency Unit (ECU), respectiv " unitatea de cont europeana ", pus in functiune in 1979.
Simbolul ISO 4217 este EUR iar simbolul uyual este EUR. El este divizat in 100 centi, chiar daca persista alte diviziuni mostenitoare ale vechilor monede.
Aceasta valuta a fost introdusa la 1 ianuarie 1999 la miezul noptii, cand monedele nationale ale zonelor participante, atunci in numar de 11, au incetat sa mai existe ca parte intreaga si devin simple subdiviziuni ale monedei europene.
Grecia a intrat in zona euro la 1 ianuarie 2001. Intrarea sa a fost avizata la 19 iunie 2000, cu ocazia Consiliului european de la Santa Maria de Feira din Portugalia. Grecia a fost deci a douasprezecea tara care a intrat in zona euro.
Cu toate acestea, biletele si piesele monedelor nationale au continuat sa fie utilizate in tarile lor pana la introducerea noilor bilete si monede la 1 ianuarie 2002.
Unele dintre vechile valute isi vor pastra inca valoarea lor legala pana la data de28 februarie 2OO2.
Datele de sfarsit de validitate a monedelor nationale variaza de la un stat la altul. Prima moneda care a disparut a fost marca germana, la 31 decembrie 2001, la miezul noptii; apoi la 28 februarie 2002, data la care toate monedele au incetat sa mai aiba valoare legala in statele lor respective si 1 ianuarie 2007.
Dar bancile centrale din statele zonei euro continua sa accepte bilete si piese ale vechilor monede si acest lucru pentru numerosi ani inca (2011 in Franta pentru unele bitete si 2007 pentru piese). 
1.Nasterea monedei euro
Revolutia monetara intruchipata de euro implica mult mai mult decat eliminarea all monede nationale si distribuirea unor noi bancnote colorate si monede in intreaga Europa. Ea atrage dupa sine unificarea pietei comune de bunuri si servicii a Uniunii Europene, modificari structurale majore in tari grevate de imprudenta fiscala si reorganizarea politicii monetare in unele dintre cele mai avansate economii industrializate ale lumii. Desi la prima vedere poate parea ca o noua moneda trans-europeana va avea o mica semnificatie in afara cercurilor bancare si a celor din turism, euro a invadat de fapt aproape fiecare sector din economia mondiala, definind termenii alegerilor si dezbaterilor politice majore si bulversand mediul international al afacerilor.
In ciuda acestei atentii, euro reprezinta o ,,creatura" profund neinteleasa. In special in randul persoanelor din afara granitelor Europei, care au avut putine motive sa se gandeasca la euro inainte de introducerea sa, noua moneda pare in continuare o fantezie ireala a catorva tari indepartate. Aceasta lipsa de familiaritate provine nu numai din departarea geografica a mediului european, dar si din faptul ca guvernele Uniunii Europene nu au depus aproape nici un efort pentru a explica euro si rostul ei persoanelor din afara granitelor Europei, iar milioanele de dolari cheltuiti in campaniile de informare din interiorul Uniunii Europene au facut ca nici macar europeanul de rand sa nu se simta prea bine informat in legatura cu euro. 
De ce au investit guvernele Uniunii Europene atat de multa energie in euro, un proiect care a implicat 15 natiuni, nenumarate tratate si zeci de ani de cecetari de fundamentare? De ce se afla euro in centrul celor mai importante probleme economice si de afaceri din Europa si care sunt beneficiile si riscurile legate de realizarea uniunii monetare? De ce unii experti considera ca euro va esua total si ce efecte va avea aceasta prabisire asupra economiei mondiale? Daca euro va avea succes ce anume va insemna el? Scopul capitolului este de a raspunde la aceste intrebari.
2. Aparitia ideii unei monede europene unice 
Euro este parte integranta a procesului mai general al unificarii politice europene, un proces care a captivat liderii politicii timp de mai multe decenii si care adesea a fost urmarit fara a se tine seama de logica economica. Procesul a inceput in 1946, atunci cand Winston Churchill a chemat pentru prima data la crearea ,,Statelor Unite ale Europei", care sa aduca ,,fericire, prosperitate si glorie" oamenilor de pe continentul devastat. Motivele sale erau politice. El a crezut ca prin crearea unui guvern european unic se va intra intr-o era de pace de lunga durata pe un continent distrus de doua razboaie mondiale. Alaturi de multi altii, el a crezut ca integrarea economica exclude conflictul armat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Euro - Moneda Internationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!