Evaluarea întreprinderii prin actualizarea fluxurilor de trezorerie disponibile

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Fluxurile de trezorerie in conpetia specialistilor 3
1.1. Fluxurile de trezorerie in conceptia specialistilor romani 3
1.2. Fluxurile de trezorerie in conceptia specialistilor anglo-saxoni 5
Capitolul 2. Metoda fluxurilor de trezorerie 6
BIBLIOGRAFIE 9


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Fluxurile de trezorerie in conpetia specialistilor
In ultimii ani, tabloul de fluxuri de trezorerie (Statement of Cash Flows) s-a impus drept un instrument de apreciere a performantei firmelor, in acelasi timp cu conttientizarea limitelor informationale ale conturilor de rezultate. Cu toate ca investitprii isi pun baza deciziilor de investire pe informatiile cu privire la rentabilitate, dar au existat si cazuri in care informatiile cu privire la profit nu au fost de ajuns pentru a si evaluate in mod corect performantele firmei si de a realiza un plasament eficient.
In acest caz, au existat momente in care intreprinderile ce au obtinut profituri, nu au dispus de lichiditati suficiente pentru a reusi sa-so plateasca impozitul pe profit, sallariile personalului ori chiar dividendele datorate actionarilor. Chiar daca a existat o gestiune buna in ceea ce privesc vneiturile generatoare de profit si a cheltuielileor, putem afirma ca managementul fiermei a gestionat fluxurile de trezorerie in mod defectuos, iar din aceasta cauza, nu au reusit sa isi procure liciditatile pe masura nevoilor de plata. Multi dintre actionari, actuali sau potentiali, au prezentat un interes mai mare in ceea ce priveste capacitatea intreprinderii de a plati dividendele viitoare, decat de profitul contabil din prezent. 
1.1. Fluxurile de trezorerie in conceptia specialistilor romani
Doi dintre specialistii romani, Constantin Stanescu si Aurel Baicusi, sunt de parere ca ,,componenta cea mai importanta pentru a se analiza situatia dinanciar-patrimoniala, este constituita de cercetarea fluxului de disponibilitati, astfel ca in practica economica , orice activitate desfasurata, trebuie sa genereze bani, sa rezulte un surprplus de capital, fata de cel investit an afaceri. Societatile comerciale pot fi rentabile, realizatoare de profit si in acelasi timp sa nu fie solvabile, din cauza lipsei lichiditatilor, urmare a decalajului dintre incasari si pliti efectuate in timpul ciclului financiar." Din cele mai sus mentionate, se poate concluziona faptul ca fluxurile de numerar pun in evideta circuitul banilor existenti antr-o intreprindere. 
Specialistul Aurel Giurgiu pune sub semnul egalitatii fluxurile de incasari si cash-flowrile unei investitii. 
Dupa parerea lui Stere Popescu, ,,atat in interiorul, cat si in exteriorul intreprinderii se pot naste o multitudine de fluxuri, fluxurile banesti consitutind rolul si locul cel mai important. Aceste fluxuri se afla intr-o stransa legatura cu formarea capitalului, remunerarea acestuia si sporirea capitalului, atat prin cresterea numarului actionarilor, cat si prin finantarea externa ori cotizatia la bursa." De aici putem concluziona faptul ca, dupa parerea autorului, fluxul banesc constituie modul de formare, remujnerare si sporire a capitalului. Cu toate acteste, specialistul roman pierde din vedere trei componente importante ale activitatii care ar putea genera si consuma fondurile banesti si anume: activitatile de exploatare, investitii si de finantare. 
In conceptia profesorului Toma Mihai, cash-flow-ul reprezinta ,,excedentul de trezorerie care imbraca fie forma bruta, fie forma efectiva". Se mai poate spune ca excedentul de trezorerie constituie forma de manifestare a trezoreriei intreprinderii la un anumit moment, iar celelalte forma sunt reprezentate de deficitele de trezorerie sau echilibrul trezoreriei, adica, rezultaatul final al miscarii fondurilor banesti. De adaugat in acest caz mai este si faptul ca fluxurile de trezorerie trebuie sa puna in evidenta si cauzele ce au geneerat, intretinut si aplifixat/diminuat miscarea fondurilor banesti ale unei intreprinderi, pe parcursul unei perioade de timp determinate. 
Profesorul Ion Stancu este de parere ca ,,cresterea trezoreriei nete in timpul exercitiului financiar constituie cash-flow-ul persioadei, respectiv fluxul monetar net al exercitiului financiar." Profesotul mai este de parere ca prin cash-flow se intelege variatia trrezoreriei nete de la inceputul exercitiului financiar si pana la sfarsitul acestuia. In teproia economica, acesta subliniaza doua curente de explicare in ceea ce priveste cash-flow-ul: curentul france si curentul anglo-saxon. Curentul franceza face referire la variatia de cash care se desfasoara in baza interactiunii dintre echilibrul pe termen lung si cel pe termen scurt si asemenea, pe seama variatiei fondului de rulment si a nevoii de fond de rulment. Curentul anglo-saxon face referire la variatia aceleiasi trezorerii nete care se desfasoara in baza variatiilor de cash datorate catre operatiunile de gestiune si a variatiilor nevoii de fond de rulment care se datoreaza operatiunilor investitiilor -  active fixe si imobilizari - si a operatiunilor de finantare, cum ar fi capitalurile proprii si capitalurile imprumutate. 
Daca ar fi sa facem o grupare a opiniilor, putem spune ca prin cash-flow analistii romana inteleg: 
-  Fluxuri de disponibilitati -  de trezorerie, monetar, de lichiditati -  ce emite un surplus/excedent de capital/trezorerie fasa de cel investit in afacere;
-  Fluxuri de disponibilitati monetare nete care sunt calculate ca diferenta intre intrari si iesiri de numerar;
-  Metoda de actualizare a veniturilor viitoare;
-  Metoda folosita in analiza si strategia intreprinderilor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Evaluarea intreprinderii prin actualizarea fluxurilor de trezorerie disponibile.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
1. Dragota V., Obreja L., Ciobanu A., Dragota M., ,, Management financiar", vol.I, Ed. Economica 2003;
2. Tugui, Iuliana - Contabilitatea fluxurilor de trezorerie: modelari, analize si previziuni financiar-contabile, Bucuresti, Editura Economica, 2002 
3. Feleaga, Liliana si Feleaga, Niculae, ,,Contabilitate financiara. O abordare europeana si internationala"; Bucuresti, Editura Economica, 2007 
4. Feleaga N.-  Sisteme contabile comparate, Ed. Economica, 2000;
5. Gheorghiu Alexandru - Analiza economico- financiara la nivelul microeconomic, Ed. Economica 2004;
6. Standardul International de Contabilitate 7 (IAS 7) -  Situatia fluxurilor de numerar; 
Site-uri web:
1. www.armyacademy.ro
2. www.focusfinanciar.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!