Evaluarea Raportului Cost - Beneficiu

Extras din proiect Cum descarc?

Informatii generale privind proiectul
Obiectivul general al proiectului consta in constructia si echiparea unei centrale termice geotermale pentru a inlocui energia termica provenita din carbune.
Investitia propusa in cadrul prezentului proiect presupune:
o Construirea si echiparea unei centrale termice geotermala ce va produce energia termica necesara pentru a asigura confortul termic la consumatorii Cartierului Iosia;
o Inlocuirea actualei retele de transport agent termic; 
o Echiparae unei statii de reinjectie a apei geotermale;
o Echiparea punctelor termice cu module automatizate .
Amplasamentul investitiei propuse este in judetul Bihor, municipiul Oradea, cartierul Iosia, delimitat de strazile: Ovid Densusianu nr.6-78 - Mestesugarilor 76-116 - Lapusului 2-42 - Onestilor 1-11A; 2-78 - Calea Aradulului (Calea Aradului) - paraul Peta.
Utilizatorii investitiei: blocurile de locuinte din cartier, scoli, gradinite, agenti economici. 
Contextul national in care se impune proiectul
O mare parte din Instalatiile Mari de Ardere (IMA) din Romania genereaza emisii poluante in atmosfera (SO2, NOx, pulberi) mai mari decat limitele admise. In cadrul Tratatului de Aderare la UE, Romania si-a asumat angajamente prin Planul de Implementare al Directivei 2001/80/CE privind limitarea emisiilor anumitor poluanti in aer proveniti din IMA, care este anexa a Documentului de Pozitie Complementar pentru Capitolul 22 - Mediu. 
Romania a obtinut perioade de tranzitie esalonate pana in 2013, pe categorii de poluanti emisi in atmosfera - dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) si pulberi, respectiv 2017 pentru reducerea suplimentara a emisiilor de oxizi de azot, pentru anumite instalatii care intra sub incidenta Directivei 2001/80/CE privind reducerea anumitor poluanti provenind de la IMA.
Pentru municipiul Oradea, obiectivele municipale au in vedere protectia mediului prin:
o respectarea termenelor de conformare pentru IMA din cadrul sistemului de alimentare centralizata din municipiul Oradea, atat in ceea ce priveste VLE pentru emisiile de SO2, NOx si pulberi, cat si in ceea ce priveste plafoanele anuale aferente acestor poluanti; 
o respectarea termenelor de conformare pentru depozitul de zgura si cenusa
Fiind Stat Membru UE, Romania trebuie sa contribuie la obiectivul obligatoriu al UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in anul 2020 fata de anul 1990. Pentru instalatiile sub incidenta Directivei 2003/87/CE privind schema europeana de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (EU-ETS), extinsa si modificata prin Directiva 2009/29/CE, emisiile trebuie sa fie in anul 2020 cu 21% sub nivelul celor din anul 2005. 
IMA din cadrul sistemului de alimentare centralizata din municipiul Oradea sunt sub incidenta prevederilor Directivei 2003/87/CE. Sistemul de alimentare centralizata din municipiul Oradea fiind un sistem mare, IMA genereaza o cantitate importanta de emisii de gaze cu efect de sera(cca 1.000.000 tCO2/an), cu efect negativ asupra incalzirii globale. Implementarea unor masuri de crestere a eficientei producerii energiei termice va avea ca urmare o contributie semnificativa la reducerea efectelor negative ale schimbarilor climatice.
Tinta pentru municipiul Oradea este constituita astfel de cresterea calitatii serviciului public de alimentare cu energie termica la tarife suportabile pentru populatie, corelata cu cresterea eficientei energetice si dezvoltarea durabila a acestui sistem. 
Toate cele trei obiective prezentate (respectare obligatii de mediu, reducerea emisiilor de GES, cresterea calitatii serviciului public de alimentare cu energie termica la tarife suportabile pentru populatie) implica, pentru realizarea acestora, alte doua obiective importante, si anume: 
o cresterea eficientei energetice 
o cresterea ponderii surselor regenerabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Raportului Cost - Beneficiu.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!