Evaziunea fiscală - cauze și modalități de combatere

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL I - Consideratii generale privind evaziunea fiscala
1.1 Definirea evaziunii fiscal
1.2 Formele de manifestare ale evaziunii fiscal
1.3 Cauzele si factorii favorizanti ai evaziunii fiscal
1.4 Efectele evaziunii fiscale
1.5 Curba Laffer
1.6 Posibilitatii de diminuare si mentinere sub control a evaziunii fiscale
1.7 Economie subterana
1.8 Veniturile fiscale
CAPITOLUL II - Consecintele evaziunii fiscale asupra veniturilor fiscale din Romania
2.1 Evolutia fenomenului de evaziune fiscala in Romania
2.2 Calculul evaziunii fiscale la TVA
2.3 Venituri bugetare 2014-2017
2.4 Arieratele bugetare
2.5 Situatia fiscala a Romaniei comparativ cu statele membre
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Evaziunea fiscala este pacatul pe care contribuabilul il poate face fata de stat prin nerespectarea legii. Daca orice pacat al omului este vazut de catre Dumnezeu si iertat, pacatul savarsirii evaziunii fiscale nu este intotdeauna descoperit de Dumnezeul contribuabilului si anume statul, iar iertarea acestuia nu trebuie sa fie permisa (Evaziune fiscala -  Nicolae Hoanta).
Fenomenul de evaziune fiscala este practic imposibil de a fi eliminat, fapt care obliga statele sa caute noi modalitati si masuri cat mai eficiente pentru a putea limita evaziunea fiscala si de a mari nivelul veniturilor.
Existenta unui numar mare de obligatii fiscale pe care contribuabilul trebuie sa le achite precum si marimea acestora pot genera tendinte ale acestuia de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale, fapt care duce la fenomenul de evaziune fiscala, iar acesta la scaderea veniturilor statului.
Economia subterana sau "economia neagra" ca forma de manifestare a evaziunii fiscale este reprezentata de totalitatea activitatilor ascunse de autoritatile publice pentru evitarea platii impozitelor si taxelor.
Din nefericire Romania se numara printre statele membre ale Uniunii Europene care are destul de multe probleme in ceea ce priveste gestionarea evaziunii fiscale. La capitolul monitorizare stam prost, deoarece sunt foarte multi care practica acest fenomen si foarte putini sunt cei prinsi si sanctionati de catre organele de control. Evaziunea fiscala este ajutata la randul ei de catre coruptia si birocratia sistemului public,"dar si de o resemnare a organelor de control, printr-o atitudine de tipul <<nu avem ce sa-i facem>>" (Viorel Brasoveanu, 2011).
Asadar lucrarea de fata isi propune sa prezinte intr-o nota cat mai realista, situatia evaziunii fiscale din Romania, cauzele ce conduc aparitia acesteia dar si modalitatile de combatere. 
Am ales aceasta tema deoarece evaziunea fiscala reprezinta un fenomen foarte des intalnit in economie in zilele noastre cu care se confrunta toate statele si ale carei consecinte nu pot fi eradicate, ci mai degraba limitate. De asemenea reprezinta una dintre cele mai raspandite infractiuni cu caracter economic.
Lucrarea de fata este structurata in doua capitole, primul dintre aceasta va contine o descriere a consideratiilor generale privind evaziunea fiscala, in timp ce al doilea va prezenta situatia si atitudinea statului roman pentru monitorizarea si combaterea acestui fenomen. Prin concluziile acestei lucrari voi incerca sa expun eficienta sau ineficienta metodelor de combatere a evaziunii fiscale din Romania. 
CAPITOLUL I
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND EVAZIUNEA FISCALA
1.1 Definirea evaziunii fiscale
Inca de la inceputul aparitiei fenomenului de evaziune fiscala, specialistii au cautat in permanenta noi exprimari pentru a explica modul de manifestare al acestuia, astfel au aparut foarte multe definitii, iar in cele ce urmeaza vor fi prezentate cateva dintre acestea.
Din punct de vedere legal, evaziunea fiscala este definita in Legea 87/1994 ca fiind ,,sustragerea, prin orice mijloace, in totalitate sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale extrabugetare, de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane si straine, denumite contribuabili..." .
Evaziunea fiscala poate fi definita ca "totalitatea procedeelor licite sau ilicite cu ajutorul carora cei interesati sustrag, in totalitate sau in parte, materia lor impozabila, obligatiilor stabilite prin legile fiscale" , fapt ce conduce intotdeauna la scaderea veniturilor statului.
Tinand cont de faptul ca obligatiile fiscale sunt stabilite de catre stat, in folosul statului, orice sustragere de la indeplinirea obligatiilor de aceasta natura este denumita evaziune fiscala. Intotdeauna evaziunea fiscala are un character de intentionalitate, pentru ca dorinta oricarui contribuabil este aceea de a-si pastra o parte cat mai mare din venit sau sa isi protejeze materia ipozabila din calea impozitarii. 
Totusi exista procedee juridice care permit scaparea de impozitare fara a eluda legea, insa acestea vor fi expusa mai tarziu, in capitolele urmatoare. 
Economia romaneasca a constituit un mediu prielnic in aparitia si amplificarea fenomenului de evaziune fiscal din cauza instabilitatii legislative, colerata cu o abordare ezitanta a reformelor structurale si cu o lipsa de continuitate a politicilor la nivel macroeconomic, sub toate aspectele si formele sale de manifestare. 
Unele dintre cauzele aparitiei fenomenului de evaziune fiscala sunt defectele si inadvertentele unei legislatii imperfecte si rau asimilate, a metodelor defectuoase de aplicare, precum si a neprevederii si nepriceperii legiuitorului. 
Totodata evaziunea fiscala nu este numai reprezentarea fiscalitatii ci si a climatului politic, social sau religios.


Fisiere în arhivă (1):

  • Evaziunea fiscala - cauze si modalitati de combatere.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Adina Trandafir, Optimalitatea politicii fiscal din Romania din pespectiva curbei Laffer, Economie teoretica si practica, vol. XVIII (2011), Nr. 8 (561), pp. 53-61, Univ. Spiru Haret
2. Arthur B. Laffer. The Laffer Curve: Past, Present and Future, The Heritage Foundation, 2004
3. Adrian Amarita, Evaziunea fiscal in Romania, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Revista Romana de Statistica, Supliment nr.1, 2017
4. Botea P. Ion, Metode si tehnici fiscale, Tipografia Somesul S.A., 1998
5. Corduneanu Carmen, Sistemul fiscal in stiinta finantelor, Editura Codecs, Bucuresti, 1998
6. Emil Dinga, Consideratii teoretice privind evaziunea fiscal vs frauda fiscala
7. Hoanta Nicolae, Evaziunea fiscala, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 1997, pag. 231
8. Iulian Vacarel, Finante Publice, Editura Didactica si Pedagogica, R.A.,Bucuresti, 2004
9. Iulian Viorel Brasoveanu, Economia subterana si coruptia, problem majore ale economiei romanesti, Economie teoretica si aplicata, vol. XVII (2010), no. 11(552), pp.68-80.
10. Legea nr87/1993 privind combaterea evaziunii fiscale
11. Mrejeru Theodor, Florescu Dumitru, Safta Marieta, Evaziunea fiscala -  practica judiciara, legislatie aplicata, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2000
12. Saguna Dan, Drosu Tutungiu, Mihaela Eugenia, Evaziunea fiscala, Editura Oscar Print, Bucuresti, 1995
13. Segneanu Adrian, Evaziunea fiscal prin intermediul paradisurilor fiscale, 2012
14. Raportul anual pe 2012 apropat de Presedintele Consiliului Fiscal, conform prevederilor art.43, alin(2),lit.d) din Legea nr.69/2010
15. Raport anual, Romania Consiliul Fiscal, 2013
16. Virgil Codrescu, Evaziunea fiscala in Romania, Teza de doctorat in stiinte economice, Iasi, 1936
17. https://legestart.ro/creante-si-obligatii-fiscale/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!