Evidenta Persoanelor

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere pag 2
I.Istoric pag 2
II.Atributii pag 3
III. Cadrul legal al evidentei persoanelor pag 3
IV. Raportul de evaluare a activitatii D.E.P.A.B.D in anul 2011 pag 6
V. Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu 
Caracter Personal pag 8
VI. Cooperare internationala pag 10
CONCLUZII pag 11
BIBLIOGRAFIE pag 11
ANEXE pag 12


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date este un organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica. El face parte din structurile de ordine si siguranta publica din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor si este parte componenta a Departamentului de Ordine si Siguranta Publica.
Principalele atributii care ii sunt date in competenta prin lege sunt referitoare la organizarea si coordonarea activitatii de evidenta a persoanelor, precum si gestionarea si administrarea la nivel national a bazelor de date privind evidenta persoanelor, cartilor de identitate, pasapoartelor, permiselor de conducere, certificatelor de inmatriculare a vehiculelor si a altor documente necesare persoanelor in relatiile cu statul.
Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date asigura punerea in aplicare, intr-o conceptie unitara, a legislatiei in vigoare in domeniul starii civile, al evidentei persoanelor si al programelor de reforma privind modernizarea relatiilor dintre administratia publica si locala si cetatean.
Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date are obligatia de a sprijini, indruma, coordona si controla din punct de vedere metodologic activitatea tuturor serviciilor publice comunitare teritoriale de evidenta a persoanelor, de a lua masuri pentru imbunatatirea activitatilor ce intra in sfera sa de competenta si de a da dispozitii pe linia muncii specifice.
In indeplinirea prerogativelor cu care este investita, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date coopereaza cu celelalte unitati ale Ministerului Administratiei si Internelor si colaboreaza, pe probleme de interes comun, potrivit prevederilor actelor normative in vigoare, cu autoritatile publice, agentii economici, precum si cu persoanele fizice.
Atat activitatea Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, cat si cea a serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor are in vedere crearea si respectarea cadrului legal privind tinerea evidentei persoanelor si eliberarea, in sistem de ghiseu unic, a certificatelor de stare civila, a actelor de identitate, a pasapoartelor, a permiselor de conducere si a certificatelor de inmatriculare, precum si prestarea unor servicii de calitate si in conditii civilizate cetatenilor.
I. Istoric
In Romania, evidenta persoanelor a fost infiintata in anul 1949, prin inscrierea in evidenta a tuturor locuitorilor tarii si eliberarea actelor de identitate tuturor romanilor implinisera varsta de 15 ani.
Inscrierea in evidenta persoanelor s-a realizat prin intocmirea unor fise personale care au constituit evidenta locala si centrala, datele inscrise in acele fise fiind actualizate, in sistem manual, ca urmare a modificarilor intervenite in statutul civil al cetatenilor, in cazul schimbarii domiciliului ori al eliberarii unui nou act de identitate.
In anul 1990, s-a impus ca o necesitate modernizarea evidentei persoanelor, astfel incat a fost reglementata si s-a realizat, prin preluarea in sistem informatic a datelor existente in fisele de evidenta locala manuala, infiintarea Registrului National de Evidenta a Persoanelor ca principala parte componenta a Sistemului National Informatic de Evidenta a Populatiei.
Registrul National de Evidenta a Persoanelor reprezenta ansamblul datelor cu caracter personal ale cetatenilor romani, rezultate in urma procesarii automate, intr-o conceptie unitara, in scopul cunoasterii numprului, structurii si miscarii populatiei pe teritoriul tarii.
Cele doua sisteme, manual si informatic, au functionat in paralel, pana in anul 2000, cand evidenta manuala a devenit arhiva activa, pentru istoricul datelor cetatenilor romani. 
Tinerea in actualitate a evidentei persoanelor si eliberarea actelor de identitate si a altor documente in sistem de ghiseu unic sunt realizate de catre serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor, care functioneaza din aprilie 2005, in subordinea consiliilor locale municipale, ale sectoarelor mun. Bucuresti, orasenesti si comunale, dupa caz, si a consiliilor judetene, respectiv a Consiliului General al municipiului Bucuresti.
II. Atributii
Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date are urmatoarele atributii principale: 
- Organizarea, coordonarea si urmarirea modului de aplicare de catre serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor, a reglementarilor legale in domeniul evidentei persoanelor, al starii civile si al schimbarii pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice;
- Elaborarea normelor si metodologiilor de lucru utilizate de serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor;
- Actualizarea, utilizarea si valorificarea datelor din Registrul National de Evidenta a Persoanelor.
- Furnizarea, in conditiile legii, a datelor de identificare a persoanei, solicitate de autoritati si institutii publice, operatori economici si de alte persoane juridice pentru derularea unor actiuni de interes general.
- Solutionarea cererilor depuse de cetatenii romani care si-au stabilit domiciliul in strainatate anterior anului 1989 sau de reprezentantii lor legali privind comunicarea datelor de identificare cu care acestia figureaza inscrisi in evidente;
- Stabilirea caracteristicilor si elementelor de securizare ale cartilor de identitate si ale cartilor de alegator;
- Gestionarea si administrarea Sistemului national informatic de evidenta a populatiei;
- Asigurarea dotarii serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor cu registre si certificate de stare civila, precum si cu materialele necesare producerii cartilor de identitate si a cartilor de alegator.
- Colaborarea cu celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale pentru constituirea unor registre permanente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evidenta Persoanelor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!