Evolutia Politicilor Agricole Americane

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS 1
CAP. I CARACTERISTICILE SI EVOLUTIA POLITICILOR AGRICOLE AMERICANE 3
CAP. II STRUCTURA SECTORULUI FERMIER 7
CAP. III POLITICILE AGRICOLE DIFERENTIATE PE CATEGORII DE FERME 10
BIBLIOGRAFIE 16


Extras din proiect Cum descarc?

CAP. I CARACTERISTICILE SI EVOLUTIA POLITICILOR AGRICOLE AMERICANE
Statele Unite au pus baza fermelor moderne de azi inca de la crearea lor, prin trecerea din suprafetele publice in proprietatea familiilor care se asigurau sa lucreze in ferme si sa plateasca impozite. Prima lege agricola americana, din anul 1993, a pus bazele politicii agricole in secolul XX. Instrumentele de politica agricola si institutiile de baza stabilite de lege sunt valabile si azi. Legea a creat organismul public de interventie pe piata agricola Agentia Federala de Investitii, ale carei mecanisme au suferit modificari, dar actioneaza cu succes si azi. Politica agricola a fost directionata spre obiectivul sprijinirii fermelor familiare, cresterea veniturilor fermierilor si apropierea de cele ale altor categorii sociale. In acest scop au fost sustinute puternic preturile agricole care au contribuit la structurarea si dezvoltarea sistemului fermier. S-a produs un proces de diferentiere a fermelor, cu tendinta de formare a unui sector comercial puternic. Legea Federala a Ameliorarii si Reformei Agriculturii din 1996 a marcat o etapa noua fata de sistemul de interventii in vigoare dupa anii '30 si are consecinte variat asupra agriculturii americane pe termen mediu. Legea stabileste continutul programelor de sustinere a agriculturii pentru perioada 1996- 2002 si cuprinde prevederi pe sectoare si produsele agroalimentare esentiale beneficiaza de preturi garantate si de ajutoare directe, dar sunt favorizati indirect de masurile de sustinere a produselor vegetale care determina costul furajelor pentru animale. 
Agricultura a fost si este considerata un sector strategic in economia americana, intrucat gestioneza resursele de pamant si apa, este o piata de desfacere pentru produsele si serviciile furnizate de ramurile indistriale, asigurand securitatea alimentara si importante venituri din exportul produselor agricole, este un protector al mediului si al vietii. Agricultura americana se caracterizeaza printr-o inalta performanta in utilizarea resurselor naturale, materiale si de forta de munca. Ploliticile agricole care au promovat modernizareaau avut in vedere programarea productiilor in functie de nevoile pietei interne si ale exportului. Desi s-au stabilit programe guvernamentale menite sa limiteze excedentele, acestea au continuat sa produca cheltuieli bugetare pentru sustinerea preturilor si a exporturilor. Atunci cand agricultura atinge un inalt nivel de competitivitate, nevoile se deplaseaza catre alte domenii de interes decat sustinerea productiei. Restrictiile impuse de programele guvernamentale prin sistemele sofisticate de control asupra productiei, in sensul limitarii cantitative a unor produse si a sustinerii privilegiate a altora, creaza dezavantaje fermelor competitive pe piatele interne si externe. Beneficiile obtinute pe pietele concurentiale de catre agricultorii competitivi pot fi mai mari decat subventiile de care beneficiaza. Concurenta formeaza comportamente de piata si creaza strcturi agricole performante care au o deosebita importanta pe termen lung. 
Experienta americana arata ca politicile de control a ofertei nu sunt suficiente si ca efectele pot aduce mari prejudicii pietei prin excedentele produse care scad preturile si distorsioneaza pietele. Urmarea acestor dezechilibre a pietei este reducerea veniturilor fermierilor si disparitia unui numar mare de fermieri necompetitivi, cu impact negativ asupra zonelor rurale si a mediului. Sustinerea indelungata a agriculturii a avut un impact pozitiv asupra modernizarii fermelor si aceasta, la randul sau, a determinat o explozie a productivitatii agricole. Politicile agricole au sustinut cercetarea stiitifica si operatiunile pietei, incusiv ale pietelor de export, precum si cresterea veniturilor fermierilor din ocupatii din afara fermelor. Productivitatea agricola a dus mari schimbari in sectorul fermier. Concentrarea resurselor in ferme si tehnologiile moderne a dublat in 50 de ani productia agricola. O persoana ocupata in ferme produce azi produse agricole pentru circa 90 de americani si importante cantitati pentru export. Mecanismele de politica agricola au ditectionat subventiile prin intermediul preturilor garantate ridicate, practicate o lunga perioada de timp spre fermele care produceau mari cantitati de produse comercializabile. Asa se explica abandonarea fermelor de catre micii fermieri si concentrarea terenurilor in ferme de dimensiuni medii si mari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Politicilor Agricole Americane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!