Evolutia Sistemului Bancar

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
B.N.R. este un institut de interes public creat, ca efect al unei legi organice, acum 115 ani. Legea, promulgata in 11/23 aprilie si publicata in ,,Monitorul Oficial", la 17/29 aprilie 1880, ,,pentru infiintarea unei banci de scompt si circulatiune sub denumirea de Banca Nationala a Romaniei" instituia privilegiul exclusiv ala cestei societati anonime - aflata, pe atunci, in proportie de doua treimi in proprietatea actionarilor privati - de a emite moneda statului roman. Pe tot parcursul evolutiei sale istorice, ea a fost continuu banca de emisiune a tarii, chiar daca functiile ei economice, regimul proprietatii si dimensiunile institutionale s-au modificat mult si, uneori, radical.
Sistemul bancar modern romanesc a aparut in secolul al XIX- lea, iar dezvoltarea sa s-a accentuat in special dupa Unirea Principatelor Romane de la 1859. Au inceput sa functioneze primele banci cu capital autohton si /sau starin avand activitate atat comerciala, cat si de emisiune. In 1864 apare Casa de Depuneri si Consemnatiuni, institutie autonoma cu personalitate juridica, supusa controlului strict al Ministerului Finantelor. A devenit principala banca de emisiune a Principatelor Unite pana in 1880..
Activitatea sa consta in atragerea economiilor populatiei in scopul constituirii mijloacelor financiare necesare dezvoltarii economice a tarii (infiintarea unor noi intreprinderi, forme model, asezaminte de cultura si institutii de credit), dar si finantarea bugetului statului. Astfel, se primeau depuneri voluntare din partea populatiei, in vederea fructificarii, si depuneri obligatorii din partea statului. Casa de Depuneri acorda credite atat statului cu prioritate si fara garantii, cat si particularilor cu garantii ipotecare, si numai pe termen de maxim un an.
In 1880 este infiintata Banca Nationala a Romaniei (B.N.R.) cu rol de banca centrala, organizarea fiind conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei. Capitalul a fost stabilit la 30 milioane lei (60.000 de actiuni), participarea statului roman fiind de 33%, adica 10 milioane lei. Capitalul B.N.R. provenea in mare parte din surse romanesti, de stat si particulare, ceea ce pe de o parte asigura controlul asupra economiei nationale, iar pe de alta parte nu permitea controlul strain asupra sistemului bancar romanesc. 
Activitatea B.N.R. era deosebit de complexa : 
o efectua emisiunea monetara, 
o era casierul statului, 
o prijinea dezvoltarea si modernizarea economiei si a sectorului bancar prin creditarea activitatii economice si comerciale,
o sconta cambii si alte efecte de comert, facea comert cu aur si argint,
o primea in depozit metale, sume de aur si argint, sume de bani in cont curent, etc.
La 1 ianuarie 1901, statul roman, puternic afectat de criza economica din 1900, si de marile deficite bugetare inregistrate, a fost nevoit sa se retraga de la capitalul B.N.R. si sa vanda actiunile pe care le detinea; astfel, B.N.R. a devenit banca de emisiune particulara.
In 1881 sunt infiintate la Bucuresti Bursa de Valori si Bursa de Marfuri. Dezvoltarea economica a tarii, industrializarea, cresterea ca numar si anvergura proiectelor de investitii au avut loc in stransa legatura cu dezvoltarea, modernizarea si intarirea sistemului bancar romanesc. Au fost create numeroase banci cu capital autohton sau strain ceea ce a dus la cresterea concurentei pe piata financiara romaneasca, iar fenomenul de centralizare a capitalului bancar a dus la aparitia primelor banci romanesti puternice. Aceasta dezvoltare a caracterizat perioada cuprinsa intre momentul infiintarii B.N.R. (1880) si criza economica din 1929-1933.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Sistemului Bancar.doc

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!