Evolutia Sistemului Monetar in Romania

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere 4
2. Moneda in Antichitate 5
2.1 Moneda geto-dacilor 6
2.2 Moneda romana 7
3. Monedele in Evul Mediu 8
3.1 Monedele emise in TARA ROMANEASCA 8
3.2 Monedele emise in Moldova 9
3.3 Monedele emise in TRANSILVANIA 9
3.4 Monede straine care au circulat in TARILE ROMANE 10
4. Moneda in Perioada Moderna 11
4.1 Circulatia monetara in Tarile Romane in sec. XVII-XVIII 11
4.2 Zarafii 11
4.3 Regulamentul Organic (1831-1832) 12
4.4 Romanul si romanatul 12
4.5 Legea pentru infiintarea unui nou sistem monetar si pentru fabricarea monedelor nationale din 22 apr. / 4 mai 1867 13
4.6 Primele monede romanesti 13
4.7 Infiintarea Bancii Nationale a Romaniei 14
4.8 Prima emisune de bancnote a Bancii Nationale a Romaniei 14
5. Moneda in Perioada Contemporana 15
5.1 Primul Razboi Mondial (1914-1918) 15
5.2 Perioada interbelica (1919 - 1939) 15
5.2.1 Leul in perioada 1919-1922 15
5.2.2 Unificarea monetara (1920-1921) 16
5.2.3 Marea Criza Economica 1929-1933 16
5.3 Al Doilea Razboi Mondial (1940 - 1945) 17
5.4 Perioada comunista (1946 - 1989) 18
5.4.1 Preturi si salarii in perioada comunista 18
5.4.2 Leul in perioada 1990-2005 18
6. Anexe 20
7. Bibliografie 27


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
Moneda si circulatia monetara au jucat un rol crucial astfel incat modificarile monetare au influentat relatiile economice si raporturile dintre diferite grupuri sociale. Acest proiect urmareste evolutia monetara pe teritoriul romanesc din antichitate si pana in prezent. In Romania sistemul monetar a avut o evolutie fascinanta din toate punctele de vedere. Aparitia monedei a constituit, una dintre cele mai mari binefaceri ale umanitatii. Acest eveniment istoric a deschis calea afirmarii depline a sistemului institutional al diviziunii muncii prin faptul ca a dat nastere posibilitatii calculului economic (monetar). Avantajele utilizarii banilor (ale schimbului indirect) in comparatie cu trocul (schimbul direct) sunt enorme. 
Rolul monedei in economie a dominat, dintotdeauna, scena dezbaterilor economice. Mirajul banilor a fost confiscat prin diverse formulari, devenite treptat, in manualele de economie, aproape proverbiale. De exemplu, filozoful si economistul clasic David Hume scria ca ,,banii nu sunt rotile comertului; ei sunt uleiul care face miscarea rotilor lina si usoara". Si lesne se poate deduce de aici ca mai mult ulei inseamna mai putina frecare si, deci, o mai mare turatie a ,,motorului" economic. Iar rostul mecanicului-sef, cel menit sa asigure "reglajul fin", se legitimeaza, metaforic, de la sine. 
2. Moneda in Antichitate
Primele monede batute pe actualul teritoriu al Romaniei sunt emisiunile oraselor grecesti vest-pontice care apar la aproximativ doua secole dupa aparitia primelor monede in Asia Mica. Histria este primul oras unde este documentata emisiunea de moneda proprie: cele mai vechi monede au fost batute in jurul anului 480/475 i. Hr. Este vorba despre monede de argint turnate care au pe avers simbolul orasului (vulturul pe delfin spre stanga) incadrate intr-un patrat incus iar pe revers doua capete umane alaturate si inversate. Ulterior, aproximativ intre 450-350 i. Hr., Histria a batut si monede din bronz care sunt incadrate in doua tipuri: primul, cu o roata cu patru spite pe avers, iar al doilea cu reprezentarea zeului fluvial Istros pe avers si emblema cetatii pe revers. Alte emisiuni din bronz mai tarzii care pot fi datate pana in sec. I i. Hr. ii reprezinta pe avers pe zeii Helios, Demetra, Hermes si Apollo. Ultimele emisiuni din perioada autonoma a orasului, datate pana spre jumatatea sec. I d. Hr., o reprezinta pe zeita Athena pe avers si un caduceu. 
Al doilea oras pontic care a batut moneda este Callatis ale carui prime emisiuni sunt drahmele de argint, batute dupa sistemul ponderal eginetic folosit in orase ca Heraclea Pontica, Bysantion si Sinope. Iconografia monedelor din argint callatiene este evident influentata de emisiunile lui Alexandru cel Mare: pe avers, Herakles imberb cu blana leului din Nemea pe cap iar pe revers tolba cu arc, maciuca si spicul de grau. Perioada de emisiune a acestor monede pare sa fi fost scurta, mai exact, redusa la domnia lui Alexandru cel Mare si pana in 313 I. Hr., anul asediului cetatii de catre Lysimach. Datate de la sfarsitul sec. III i. Hr. pana spre mijlocul sec. I i. Hr. (in momentul interventiei lui Burebista in Dobrogea), monedele din bronz callatiene cunosc o evolutie iconografica mult mai diversificata decat cele din argint. Pe avers sunt reprezentati Dionysos, Demetra, Herakles, Athena, Hermes si Artemis iar pe revers atribute specifice divinitatilor de pe avers si membrii ai cortegiilor acestora, precum si legenda orasului si/sau numele divinitatii de pe avers, contramarci, nume de magistrati. 
Tomis bate moneda din a doua jumatate a sec. III i. Hr. Exceptand staterii de tip Alexandru cel Mare si Lysimach, acest oras bate numai moneda din bronz. Emisiunile tomitane prezinta o mare varietate iconografica: primele monede il reprezinta pe Apollo pe avers si trepiedul impreuna cu legenda TOMI pe revers, eventual cu aplicarea de contramarci (capul lui Helios sau monograma pe avers iar pe revers nume de magistrati abreviate). Alte tipuri tomitane din epoca autonoma reprezinta capul lui Zeus pe avers si acvila si doua protome de cai pe revers sau un spic, capul lui Hermes pe avers si caduceul (kerykeion) pe revers, capetele Dioscurilor alaturate pe avers iar pe revers doi cai la trap. Adesea pe revers se intalneste numele orasului impreuna cu o mare varietate de sigle si abrevieri de magistrati monetari. 
Toate cele trei orase au batut moneda de tip Filip II si Alexandru cel Mare. Este vorba de stateri si tetradrahme ale caror reprezentari si legende sunt identice cu originalele. Diferite sunt doar siglele care exprima atelierele de emisiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Sistemului Monetar in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!