Evolutia Sistemului Monetar National al Romaniei

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Sistemul monetar: definire, continut, rol
2. Clasificarea sistemelor monetare
3. Reglementarea emisiunii de moneda
4. Convertibilitatea monetara si cursul de schimb
5. Momente importante in evolutia Sistemului monetar national al Romaniei pana in 1989
6. Momente importante in evolutia Sistemului monetar national al Romaniei dupa 1989


Extras din proiect Cum descarc?

1. Sistemul monetar: definire, continut, rol
Sistemul monetar este definit ca un anumit mod de organizare si reglementare a circulatiei monetare dintr-o tara, pe baza unor legi speciale ale statului respectiv.
Privite in evolutie sistemele monetare au avut in structura lor urmatoarele elemente componente, mai reprezentative, si anume:
1. unitatea monetara;
2. etalonul monetar;
3. modul de batere si de circulatie a monedelor cu si fara valoare integrala (intrinseca);
4. modul de emisiune si punere in circulatie a monedei de hartie (bancnotelor) si a hartiei-moneda.
2. Clasificarea sistemelor monetare
A) Sistemul monetar bimetalist etalon aur-argint
Bimetalismul a fost introdus la inceputul secolului XIX in speranta ca ar putea asigura mai bine, decat monometalismul argint (cel mai vechi etalon metalic), stabilitatea monedei prin procese compensatoare. In cadrul acestui sistem baterea monedelor etalon pentru ambele metale era libera, circulatia lor fiind paralela si simultana. 
In functie de modalitatea de stabilire a raportului valoric dintre cele doua metale, bimetalismul a cunoscut trei variante: bimetalismul integral; bimetalismul paralel; bimetalismul partial.
B) Sisteme monetare bazate pe etalonul aur
a. Sistemul monetar bazat pe etalonul aur-moneda. Forma clasica de existenta a etalonului aur a fost pana la primul razboi mondial cea a etalonului aur-moneda (gold specie standard), metalul monetar circuland liber pe piata interna si internationala. Alaturi de aur, functiile monedei erau indeplinite de moneda de argint si indeosebi de moneda de hartie sub forma bancnotelor si altor semne monetare). 
b. Sistemul monetar bazat pe etalonul aur-lingouri. Acest etalon a functionat o perioada scurta de timp , dupa primul razboi mondial, reprezentand, de fapt, o forma limitata a etalonului aur clasic. In cadrul acestui etalon (gold bullion standard) aurul-moneda este retras din circulatie de pe piata interna si internationala si depozitat la banca emitenta de bancnote sub forma de lingouri.
c. Sistemul monetar bazat pe etalonul aur-devize. Etalonul aur-devize (gold exchange standard) a fost pus la baza sistemelor monetare nationale dupa Conferinta Monetara din 1922 de la Geneva, pentru ca in 1944 la Conferinta Monetara si Financiara de la Bretton Woods sa fie adoptat si de sistemul monetar international nou creat.
Romania a adoptat acest etalon in 1929 concomitent cu celelalte forme ale etalonului aur, fiind abandonate de fapt si de drept prin reforma monetara din 1947. In perioada 1971 - 1974 s-a renuntat la acest etalon ca baza a sistemelor monetare nationale si a celui international, lucru consfintit si prin statutul modificat al FMI.
C) Sisteme monetare bazate pe etalonul putere de cumparare
In prezent aurul nu mai indeplineste functii monetare, nu se mai bat monede decat in scopuri jubiliare, metalul galben fiind cotat la bursa ca o marfa obisnuita.
Deocamdata, locul metalului monetar in aceasta functie a fost luat de etalonul putere de cumparare.
Moneda emisa si pusa azi in circulatie pe plan national si international are drept corespondent un etalon format prin contributia bunurilor si serviciilor create in cadrul fiecarei economii nationale.
3. Reglementarea emisiunii de moneda
A) Emisiunea monedei de hartie
Rolul monedei de hartie in evolutia sistemelor monetare nationale este legat de existenta, de-a lungul unei perioade indelungate de timp, din antichitate pana in Evul Mediu, a anumitor inscrisuri si certificate care atestau existenta unei cantitati de aur si argint bine determinate. Prin trecerea certificatului de la o persoana la alta se producea transferul cantitatii de metal monetar de la un detinatore la altul.
B) Emisiunea monedei divizionare
Monedele divizionare sunt piese metalice cu valori nominale scazute si care au utilitate in realizarea platilor. Sunt confectionate din diferite aliaje, iar emisiunea lor se afla in atributiile Monetariei Statului. Dupa confectionare, sunt depuse la banca centrala unde figureaza in activul bilantului si sunt inregistrate la aceeasi valoare in creditul contului Trezoreriei.
C) Emisiunea monedei scripturale 
Moneda scripturala sau moneda emisa de banci este constituita din depozitele bancilor comerciale, respectiv din soldurile creditoare ale agentilor nebancari care sunt transmise de la un agent la altul prin intermediul cecurilor si al viramentelor.
4. Convertibilitatea monetara si cursul de schimb
Convertibilitatea monetara
Convertibilitatea monedei este o insusire legala a acesteia de a putea fi schimbata cu o alta moneda in mod liber prin vanzare-cumparare pe piata, fara nici o restrictie.
Convertibilitatea actuala a monedelor nationale. Trecerea de la cursurile fixe la cele flotante si generalizarea acestora din urma a condus la renuntarea de facto la convertibilitatea oficiala, daca prin aceasta se intelege preschimbarea unei monede cu alta la cu curs oficial sau cel putin la un curs cunoscut. Din momentul in care o asemenea convertire nu mai era posibila decat la cursul pietei, convertibilitatea oficiala dispare ca obligatie a autoritatii monetare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Sistemului Monetar National al Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!