Evoluția șomajului în România - Politici antisomaj

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere .. 3
2.Abordare teoretica 5
2.1. Definitie si masurare . 5
2.2. Tipuri de somaj . 6
2.3. Cauzele somajului 8
2.4. Efectele somajului 9
2.5. Politici antisomaj . 10
4.6. Lucrari de specialitate -  Legatura dintre somaj si inflatie ... 12
3. Analiza empirica ... 15
3.1. Analiza descriptive .. 15
3.1. Modelare matematica .. 19
4. Concluzii ... 24
5. Bibliografie ... 27
6. Anexa 1- Lista figurilor . 28
7. Anexa 2 -  Lista tabelelor .. 28


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
Motivul pentru care am ales sa abordam aceasta tema in proiectul nostru este situatia actuala a Romaniei, dar si cea a intregii lumi, in care criza generata de noul tip de coronavirus a ,,oprit" in loc intreaga planeta, afectand nu numai sanatatea populatiei, dar si sistemul economic. Astfel foarte multi oameni au ramas fara locuri de munca peste noapte, iar rata somajului a atins cote istorice in foarte multe dintre statele lumii.
Evolutia economica pozitiva pe ansamblu din anul 2019 s-a reflectat si in evolutia indicatorilor ce caracterizeaza piata muncii si castigul salarial. Rata somajului s-a situat la minime istorice, insa tensiunile pe piata muncii au continuat, fiind determinate de oferta insuficienta de forta de munca.
Efectivul salariatilor estimat de INS in ancheta lunara restransa (exceptand unitatile din sectorul economic cu mai putin de 4 salariati si serviciile speciale) a atins nivelul de 5,0 milioane persoane in februarie 2020, cu circa 30 mii de salariati peste nivelul din februarie 2019. Acest flux net anual al locurilor de munca s-a micsorat progresiv in ultimii ani si s-a apropiat ca dimensiune de cel observat in primul trimestru din 2014, maximul fiind atins la finalul anului-2016 (+161 mii). Unul din factorii care atenueaza in continuare expansiunea locurilor de munca noi este limitarea ofertei de personal, acest deficit al fortei de munca fiind intretinut de fenomene precum migratia romanilor, oferta de munca redusa pentru unele meserii, adaptarea limitata a absolventilor de invatamant, cu o rata a somajului in randul tinerilor de 17,7%. Limitarea ofertei pe piata muncii s-a regasit si intr-un minim al ratei somajului inregistrat la 2,95% in luna februarie 2020, corespunzatoare unui numar de 256,7 mii someri.
Conform studiului realizat de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza din Romania, va vom prezenta evolutia productiei industriale in 3 scenarii (scenariul in forma de L este unul ipotetic)
Figura 1- Evolutia trimestriala a productiei industriale in cele 3 scenarii
Trendul prezentat este similar si in cazul altor indicatori macroeconomici, fiind diferita amplitudinea contractiei. Astfel, numarul mediu de salariati va urma o traiectorie intermediara in forma de "V" spre "L" similara celei asteptate pentru activitatea economica, insa cu o amplitudine semnificativ mai redusa. Salariatii intrati in somaj tehnic sunt totodata considerati metodologic ca facand parte din categoria salariatilor activi, ceea ce vine in acord cu un
nivel al ratei somajului ,,mascata", putin modificat fata de scenariul din iarna. In aceste conditii numarul mediu de salariati din economie este prognozat la 5087 mii persoane, in scadere cu 1,6% fata de anul 2019, avand in vedere impactul scaderii de 3 puncte procentuale fata de scenariul din iarna; trebuie precizat ca si in prognoza de iarna 2020, dinamica numarului de salariati, chiar daca se situa intr-un teritoriu pozitiv a fost de 1,7%, corespunzatoare unui numar mediu de salariati de 5242 mii persoane, in conditiile in care se anticipa o continuare a impactului negativ al comertului mondial asupra industriei romanesti. Castigul salarial mediu brut este prognozat la 5212 lei/luna, in scadere cu 4% comparativ cu nivelul estimat in varianta din iarna, avand in componenta si efectul provenit de la persoanele aflate in somaj tehnic.
Diminuarea de ritm a indicatorilor sectoriali a condus la revizuirea dinamicii PIB in scenariul coronavirusului cu circa 6 puncte procentuale, respectiv de la +4,1% la -1,9%.


Fisiere în arhivă (1):

  • Evolutia somajului in Romania - Politici antisomaj.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://cariera.ejobs.ro/somaj/?fbclid=IwAR3HpSkExP8fHpz37xB49okTgzlJfhDxwklOMabV3BhuPThHslj9KNsPFvw
https://www.slideshare.net/adrian83ady/somajul-forme-cauze-evolutii?fbclid=IwAR29TgciuOuGRPmp2XwG5JBpH3tpWldLsI56_sF3QYEpQYfR86SzkAnHprU
http://www.asecib.ase.ro/Roman/am/cap6.pdf
https://academiadeinvestitii.ro/care-este-legatura-dintre-inflatie-si-somaj-2/
http://www.cnp.ro/user/repository/prognoze/Contextul_actual_al_economiei_romanesti_si_impactul_coronavirusului_asupra_principalilor_indicatori_macroeconomici.pdf
https://www.studocu.com/ro/document/academia-de-studii-economice-din-bucuresti/macroeconomie-macroeconomics/note-de-curs/macroeconomie-somaj-lecture-notes-7/2302090/view
https://ec.europa.eu/eurostat/home?fbclid=IwAR0ddQoN07vluOeLcMK2M1RTmjgIRqRAvjWlUlgPLwy5h1ZREDDwIvhFmLA
https://insse.ro/cms/?fbclid=IwAR0Ijlu-oDoLkhwBs5kPvLSLQsV5HISSMOBz_YbEPFCJKTClQuHPBW1RhT0
https://online.stat.psu.edu/statprogram/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!