Evoluții și tendințe privind politica monetară și fiscal-bugetară în România

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE ...3
CAPITOLUL 1. EVOLUTII SI TENDINTE PRIVIND POLITICA MONETARA SI FISCAL-BUGETARA IN ROMANIA 4
1.1 NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND POLITICA MONETARA .4
1.2.NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND POLITICA FISCAL-BUGETARA ..7
CAPITOLUL 2. STUDIU DE CAZ (EVOLUTIA POLITICII MONETARE SI FISCAL-BUGETARE AROMANIEI) ... .8
CONCLUZII ...22
BIBLIOGRAFIE ..23


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Scopul acestei lucrari este de a oferi o prezentare si totodata o analiza a evolutiei si tendintelor privind politica monetara si fiscal-bugetara in Romania.
In primul capitol, voi face o scurta prezentare aevolutiei si obiectivelor politicii monetare precum si evolutia politicii fiscal-bugetare.Pentru a raspunde unor cerinte similare conturate din perspectiva implementarii politicii monetare in Romania, aceasta lucrare urmareste sa extinda aria informatiilor pe care le poate furniza analiza monetara in actualul context al economiei romanesti.
In al doilea capitol, voi prezenta si analiza,indicatorii privind politica fiscal-bugetara (cheltuielile, veniturile, si deficitul bugetar) si indicatorii politicii monetare ( rata inflatiei, cursul de schimb valutar si datoria publica) in Romania in perioada 2014-2019, iar la final voi prezenta concluziile aferente acestei lucrari.
1. Evolutii si tendinte privind politica monetara si fiscal-bugetara in Romania.
O mare parte a teoriei economice, precum si a practicii recente a bancilor centrale atribuie monedei si analizei monetare un rol important in formularea si implementarea politicii monetare. Acesta decurge din relevanta informatiilor pe care le ofera bancii centrale o analiza monetara comprehensiva -  in cadrul careia rezultatele generate de tehnicile statistice si econometrice sunt complementate de expert judgement - , cele mai semnificative fiind informatiile referitoare la evolutia preturilor, riscurile la adresa dezinflatiei/stabilitatii preturilor, precum si la dinamica cresterii economice.
1.1. Notiuni introductive privind politica monetara
Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice, prin intermediul careia se actioneaza asupra cererii si ofertei de moneda din economie.
Obiectivele politicii monetare si anume: limitarea cresterii preturilor, eliminarea supraevaluarii monedei nationale in vederea asigurarii sustenabilitatii balantei de plati, au fost compromise de fragilitatea sistemului bancar, de rigiditatea economiei reale precum si de constrangerile de natura sociala. Din acest motiv, s-au succedat perioade de control asupra masei monetare si de echilibrare a pietei monetare si valutare, cu cele in care masa monetara a sporit considerabil, iar cursul de schimb a fost supraevaluat .
In anul 1991, politica monetara a avut ca obiectiv controlul privind cresterea masei monetare, printr-o serie de masuri de limitare a creditului neguvernamental. Efectul generat a constat in amplificarea indisciplinei financiare si fenomenul de neplata a datoriilor, respective blocajul financiar.
In anul 1992 politica monetara a fost ezitanta si marcata de fluctuatii; masa monetara a crescut rapid, iar fenomenul inflationist s-a reinstalat.
Astfel, pentru perioada 1991 -  1993 rezultatele politicii monetare au fost partiale: in anul 1993, inflatia masurata prin indicii preturilor de consum a depasit 250% (nivel mediu anual), fenomen care a demonstrat si apogeul dificultatilor in economie.
Anul 1994 prezinta importanta si prin aceea ca a marcat redobandirea increderii in moneda nationala. Daca pana in acel moment se manifestau intens demonetizarea, dolarizarea si dezintermedierea financiara, din 1994 procesele respectiv au fost stopate. Masa monetara a crescut in termeni reali, economiile si creditul, de asemenea, iar viteza de circulatie a monedei sa stabilizat.


Fisiere în arhivă (1):

  • Evolutii si tendinte privind politica monetara si fiscal-bugetara in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Eugen Radulescu - Inflatia, marea provocare, Editura enciclopedica, 1999.
2. Ludwig van Mises - Money, Method and the Mreket Process, Kluwer Academic Publisher, International Edition, 1990.
3. Vacarel I, Finante publice, Ed. a IVa, E.D.P., Bucuresti, 2003.
4. Ministerul Finantelor Publice -  Rapoarte anuale.
5. Ministerul Finantelor Publice -  Bugete generale consolidate.
6. Banca Nationala a Romaniei, ,,Raport asupra ratei inflatiei", Bucuresti, anul 2014-2019.
7. Banca Nationala a Romaniei, ,,Raport privind cursul de schimb valutar", Bucuresti, anul 2014-2019.
8. Banca Nationala a Romaniei, ,,Raport privind rata dobanzii", Bucuresti, anul 2014-2019.
9. https://www.mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/buget/executiibugetare
10. www.wikipedia.org


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!