Factorii Determinanti ai ISD in Cazul Romaniei

Extras din proiect Cum descarc?

Investitiile Straine Directe sunt importante pentru toate tarile gazda, insa pentru cele aflate in procesul de tranzitie la economia de piata, prezenta ISD este decisiva in multe privinte. Insa, nu toate tarile aflate in procesul de tranzitie au beneficiat inca de la inceput de prezenta ISD. Este si cazul Romaniei. 
Atunci cand vorbim despre tarile din Europa Centrala si de Est, putem spune despre Romania ca in primii 9-10 ani din cadrul procesului de tranzitie la economia de piata, aceasta nu a prezentat interes pentru investitorii straini. Situatia s-a imbunatatit foarte mult intre timp.
Pe langa aspectele mentionate anterior, atunci cand vorbim despre tarile Centrale si Est Europene, cum este si cazul Romaniei, ca fiind economii receptoare, ISD au jucat un rol important in procesul de privatizare a sectorului de stat si, in consecinta, in promovarea economiei de piata. De asemenea, au contribuit in mod semnificativ la cresterea nivelului de concurenta pe aceste piete emergente.
Scopul acestei lucrari este de a identifica factorii determinanti ai ISD, si implicit motivele firmelor de a investi intr-o tara straina, mai exact factorii de atractivitate. De asemenea, autorii acestei lucrari isi propun sa dezvaluie contributia principalilor factori determinanti in ceea ce priveste evolutia unuia dintre cei mai relevanti indicatori - ponderea fluxuruilor de ISD in PIB si mai multi factori determinanti, in cazul Romaniei, in perioada 1991-2006. In urma acestei corelari, s-a stabilit ca exista patru factori determinanti ai ISD in Romania , si anume: 
1. F1- Dimensiunea pietei si potentialul acesteia;
2. F2 - Rezultate din progresul reformei;
3. F3 - Liberalizare afacerilor;
4. F4 - Costul fortei de munca.
De ce investitorii straini aleg sa investeasca pe piete noi - Care sunt principalii factori determinanti care explica fluxurile de ISD catre o tara sau un grup de tari- Care sunt motivele firmelor pentru decizia lor de a-si asuma riscul de a investi intr-o anumita tara- Acestea sunt doar cateva intrebari la care autorii acestui articol incearca sa raspunda.
Investitorii straini sunt clasificati in functie de motivele acestora de a investi, dupa cum urmeaza:
- Investitori care cauta piete noi - De obicei, acest tip de ISD este in principal orientat spre piata interna, si produce asa numita integrare orizontala (Markusen, 1984);
- Investitori care cauta eficienta: forta de munca/resurse naturale ieftine. Acest tip de ISD este orientat in principal catre tara gazda , fiind mai degraba vazut ca o platforma de export. Ele produc ceea ce se numeste integrare verticala (Helpman, 1984; Helpman si Krugman, 1985).
Aceste motive "clasice" sau "traditionale" pentru a investi in strainatate sunt completate, in prezent, cu noi motive care determina firmele sa isi extinda activitatea pe plan international. Printre acestea se numara: randamentul, activitatile inovatoare, participarea intr-un cluster, responsabilitate sociala / ecologie morala, etc (Dunning 2007b).
Tarile din Europa Centrala si de Est ofera, in general, anumite conditii atractive, in special costuri mai mici ale fortei de munca, impreuna cu o forta de munca educata si calificata. In plus, regimul fiscal a devenit foarte atractiv in multe dintre aceste tari. Ele concureaza chiar pentru a atrage investitii straine directe. In consecinta, importanti investitorii straini au preferat sa-si re-localizeze, integral sau partial, activitatile sau sa isi deschida filiale in cadrul acestor economii. Printre modalitatile de a patrunde pe aceste piete se numara:
- Realizarea de Investitii noi complete ;
- Ca participant in procesul de privatizare ;
- Prin fuzionarea sau achizitionarea unor companii private sau de stat deja existente
Alegerea modului de intrare pe o piata noua este o decizie importanta pentru o companie. Este evident faptul ca nu singur motiv se ia in considerare atunci cand o companie decide sa investeasca in strainatate
Articolul este structurat dupa cum urmeaza:
- Prima parte este dedicata unei scurte prezentari a principalilor factori determinanti general acceptati ai ISD, si a unor particularitati specifice noilor economii de piata, cum ar fi cele din Europa Centrala si de Est;
- A doua parte prezinta metodologia de cercetare si analizeaza rezultatele obtinute in urma evaluarii contributiei factorilor determinanti, in cazul Romaniei.
- Partea finala consta din concluziile autorilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Factorii Determinanti ai ISD in Cazul Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!