Filosofia Economica Liberala la Friedrich von Hayek

Cuprins proiect Cum descarc?

I. INTRODUCERE 2
II. VIATA SI OPERA LUI FRIEDRICH VON HAYEK 3
III. FILOSOFIA ECONOMICA LIBERALA LA FRIEDRICH VON HAYEK 4
IV. LIBERALISMUL LUI HAYEK IN ROMANIA 9
V. CONCLUZII 10
BIBLIOGRAFIE 11


Extras din proiect Cum descarc?

I. INTRODUCERE
Scoala austriaca contemporana, numita deseori ultraliberala sau cea de a doua scoala austriaca, este intr-un fel mostenitoarea celebrei scoli psihologice de la Viena, intemeiata inca in anii '70 ai secolului al XIX-lea de catre C. Menger. Cei mai de seama reprezentanti ai scolii austriece contemporane sunt: Friedrich A. von Hayek, Ludwig von Mises si J. Schumpeter. Adeptii acestei scoli numiti uneori chiar extremisti , sunt cei mai inversunati aparatori ai economiei de piata "pure". Ei resping si ideea unei economii mixte, economie care predomina astazi in tarile occidentale si care presupune existenta unui important sector public. Ultraliberalii austrieci sunt aparatori consecventi ai individualismului si ai "ordinii naturale".
Neoliberalismul reprezinta o noua formulare a doctrinei liberale clasice si neoclasice, impusa de evolutia faptelor in perioada imediat post-belica. In incercarea de adaptare si schimbare, scopul a fost apararea valorilor fundamentale recunoscute ale liberalismului: proprietatea privata, piata libera, interes individual, competitie, profit etc. 
In opinia autorilor celei de a doua scoali austriece, individul este figura centrala a sistemului economic, iar statul nu face decat sa-l impiedice, interventia lui provocand chiar si crize economice. In viziunea lor, statul trebuie sa se limiteze in politica sa economica doar la elaborarea legilor si la organizarea executarii acestora, precum si la perceperea impozitelor necesare functionarii normale a societatii.
II. VIATA SI OPERA LUI FRIEDRICH VON HAYEK
Friedrich August von Hayek (1899-1992) a fost unul dintre spiritele cele mai fertile ale secolului XX. Ceea ce a reprezentat Adam Smith pentru gandirea liberala a secolului al VIII-lea a fost Hayek pentru secolul XX: un clarvazator, multilateral si profund cercetator al societatii, un om care a vazut cu mult inaintea contemporanilor sai ceea ce era necesar pentru apararea si extinderea libertatii, in conditiile slabiciunilor omenesti, ignorantei, intereselor ascunse si puterii. 
F. A. Hayek s-a nascut in 1899 la Viena, unde a obtinut titlurile de doctor in drept si doctor in stiinte politice. A studiat politicile economice timp de 15 ani in Statele Unite, in special politicile monetare. O influenta majora asupra gandirii sale a exercitat-o Ludwig von Mises, a carui activitate se concentra asupra monedei, ciclului economic, inflatiei, asupra dificultatilor calcului economic in sistemul socialist, precum si asupra fundamentelor unei societati liberale, toate vazute din perspectiva a ceea ce astazi numim Scoala Austriaca de Economie.
In anul 1974 a devenit laureat al Premiului Nobel pentru economie. Hayek a efectuat o analiza complexa a legaturilor dintre economie, psihologie, drept si sociologie, criticand in cei mai duri termeni specializarea ingusta a economistilor, separarea excesiva a activitatilor de cercetare, ruptura artificiala ce se face adeseori intre diferite stiinte sociale.
La mijlocul anilor '80, tot ceea ce Mises si Hayek prevazusera in legatura cu economiile socialiste incepuse sa se implineasca, in Uniunea Sovietica si in alte parti. In 1989 s-a prabusit blocul comunist est-european, iar in 1991 a disparut Imperiul Raului, in timp ce rasareau ca din senin reformisti care isi gaseau inspiratia din Hayek. Cand F. A. Hayek a incetat din viata, in martie 1992, The Economist a scris: "Timp de decenii, atacurile sale neobosite impotriva a ceea ce el a vazut de la inceput a fi un sistem profund malefic nu i-au adus prea multa stima din partea colegilor sai economisti. Cat de minunat este ca a apucat sa vada prabusirea comunismului, pe care el insusi o anuntase, si scoaterea la lumina a intregii sale coruptii, nebunii si nedreptati".
In centrul preocuparilor teoretice ale lui Hayek s-au aflat problemele comportamentului individului in conditiile economiei de piata, statul de drept, sistemul preturilor, ciclurile economice.
Dintre lucrarile care l-au consacrat si i-au adus notorietate merita amintite: Preturile si productia; Teoria monetara a ciclurilor economice; Economia dirijata in regim colectivist; Teoria pura a capitalismului; Calea servitutii; Individualism si ordine economica; Dreptul, economia, libertatea s.a.


Fisiere in arhiva (1):

  • Filosofia Economica Liberala la Friedrich von Hayek.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!