Finantarea Deficitului Bugetar si Impactul Acesteia

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 2
Cap. I. Finantarea monetara a deficitului bugetar 3
Cap. II. Impactul finantarii monetare a deficitului bugetar 11
II.1. Folosirea emisiunii monetare in finantarea deficitului bugetar 11
II.2. Efecte ale finantarii monetare a deficitului bugetar asupra pietei valutare 19
III.3. Impactul inflationist al finantarii deficitului bugetar 25
Concluzii 33
Lista figurilor 34
Bibliografie 35


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Finantarea monetara a defictului bugetar, reprezinta o solutie politica bugetara care presupune asa - zisa "creatie de moneda". Aceasta politica de finantarea a defcitului bugetar a debutat pe fundalul inlocuirii monedei cu valoare intrinseca, cu moneda fiduciara. Suportul direct al practicarii sale decurge din dreptul exclusiv al statului de a face emisiune monetara.
Modul acesta de finantare a deficitului, presupune ca statul ofera pe piata o cantitate de moneda mai mare de cat cererea reala, pentru a-i servi ca venit bugetar extraordinar destinat finantarii cheltuielilor sale.
Despre modul de realizarea, consecintele si impactul sau, dar mai ales despre riscurile care le genereaza finantarea monetara a deficitului bugetar, sunt multe de spus, motiv pentru care ele vor fi tratate mai detaliat in paginile urmatoare.
I. Finantarea monetara a deficitului bugetar
Statul are marele privilegiu de a "crea banii" si pe aceasta cale are la dispozitia sa un instrument usor de finantare a cheltuielilor sale: uneori, pentru fiecare unitate monetara tiparita guvernul are o posibilitate in plus de a cheltui mai mult pentru o multime de obiective publice.
Veniturile guvernului provenite din emisiunea monetara sunt considerate venituri publice inflationiste, iar aceasta operatiune se numeste senioraj. Seniorajul exprima profitul exprimat prin exercitarea unui asemenea drept. Concomitent, insa, se presupune ca indispensabila mentinerea sub control sever a emisiunii monetare, pentru ca practica imprumuturilor de stat sa se bazeze numai pe redistribuirea resurselor banesti disponibile, atat din sectorul privat, cat si din cel public.
O asemenea metoda folosita pentru finantarea deficitului bugetar devine deseori mai eficienta pentru guvern de cat majorarea impozitelor sau contractarea imprumuturilor publice externe ori a imprumuturilor publice interne. Expansiunea monetara prin emisiune monetara este foarte usoara. Banii obtinuti prin emisiune monetara pot genera un profit guvernamental prin operatiunile bancii centrale de creditare a statului in scopul acoperirii deficitului bugetar.
Prin emisiunea monetara oferta monetara creste cu "M, iar aceasta crestere este notata cu (S=M) = unitati monetare rezultate din senioraj (S). Valoarea reala a acestui senioraj, in termenii puterii de cumparare, va fi data de raportul S/P, adica oferta monetara este corelata cu indicele pretului inregistrat pe piata marfurilor si serviciilor:
S= "M/P = "M/P * M/P
S="M/M * m
unde: "M/M = rata de crestere a ofertei nominale, pozitiva fata de rata inflatiei;
m = masa monetara cash care, atunci cand piata monetara este in echilibru, descreste cu rata anticipata a inflatiei. Astfel, cu cat rata anticipata a inflatiei este mai mare, cu atat rata de crestere monetara va fi mai mare (si prin aceasta si inflatia curenta creste) si va majora volumul resurselor financiare obtinute prin senioraj.


Fisiere in arhiva (1):

  • Finantarea Deficitului Bugetar si Impactul Acesteia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!