Fiziocratia - Scoala Pionier a Liberalismului

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE.3
CAPITOLUL 1 
INCEPUTUL LIBERALISMULUI SI GANDIREA FIZIOCRATA .4
CAPITOLUL 2 
FIZIOCRATIA - PRIMA DOCTRINA A LIBERALISMULUI CLASIC.8
CONCLUZIE.12
BIBLIOGRAFIE.13


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Societatea zilelor noastre este reprezentata ca un sistem global, avand structuri si mecanisme proprii , precum cele politice, economice, religioase, culturale, militare etc. Dintre toate aceste mecanisme, cursul istoriei a demonstrat ca cel mai important rol l-a jucat economia, indiferent de motivele ce au stat la baza unui razboi (politic sau religios) sau de cele ale necesitatii unei expansiuni teritoriale sau din dorinta suprematiei asupra unui teritoriu etc. ; toate actiunile omenirii s-au rezumat la economie, exprimata fie prin bunuri, teritorii sau bani.
Prin urmare, inca din cele mai vechi timpuri, plecand din Antichitate (de exemplu interesul economic a lui Aristotel) si pana in zilele noastre, oamenii s-au preocupat de viata economica din punct de vedere teoretic sau practic. Toata aceasta preocupare a omului a condus la diverse opinii sau reflectii asupra economiei, conducand la un amplu limbaj economic care sa precizeze ce vrea sa exprime cu adevarat economia in ansamblul ei. Astfel, se poate ajunge la urmatoarele intrebari: ce semnifica gandirea economica? sau ce semnifica teoria economica?, si mergand mai departe: ce reprezinta doctrina economica? Desigur, aceste intrebari au diverse raspunsuri, atat in timp si spatiu, cat si in momente de declin social, economic, moral sau in timp de expansiune economica, in momente de stabilitate sau instabilitate politica, economica, religioasa etc.
Cert este faptul ca: doctrina reprezinta totalitatea principiilor, ideilor, tezelor fundamentale ale unui sistem politic, stiintific, filozofic, religios, economic. Intr-o idee general valabila, se poate spune ca doctrina economica reprezinta totalitatea principiilor, ideilor, tezelor fundamentale, la care au contribuit sau si-au adus aportul diversi economisti, si nu numai, in incercarea de a rezolva sau intelege aspectele economiei si locul pe care ea il ocupa in aceasta societate globala. Prin urmare, au aparut diverse doctrine ce au preluat numele persoanei care si-a pus in mod substantial amprenta sau si-a adus contributia la elaborarea ei, sau de la personalitatea politica sub conducerea careia a aparut doctrina. 
Tematica ce va fi analizata in aceasta lucrare face referire la geneza liberalismului, 
pornind de la fiziocratii care au pus bazele liberalismului.
Obiectivele urmarite in aceasta lucrare sunt:
- Explicarea fiziocratiei si-a liberalismului (definitii si istoric)
- Ce a stat la baza aparitiei liberalismului si cum a evoluat acesta
- Care sunt trasaturile si principiile liberalismului economic
- Idei pe care fiziocratii le-au promovat in favoarea liberalismului 
- O scurta analiza a punctelor comune dintre fiziocratie si liberalism
- Concluzii cu privire la punctele esentiale ce reflecta de ce fiziocratia este scoala pionier a liberalismului
INCEPUTUL LIBERALISMULUI SI GANDIREA FIZIOCRATA
Conform dictionarului, liberalismul reprezinta o doctrina politica si economica bazata pe ideea dreptului individului la egalitate, proprietate, libertate de expresie si actiune, care proclama principiul neinterventiei statului in economie, existenta economiei de piata etc. Deasemeni, fiziocratia provine din grecescul phyris - natura si craton - putere, convingerea fiind ca si in economia societatii domneste o ,,ordine" naturala la fel ca si in natura. 
Liderul scolii fiziocrate a fost medicul-economist Francois Quesnay. Fiziocratii au fost promotorii unui program viguros de relansare si dezvoltare a agriculturii din secolul XVIII in gandirea economica franceza. Ideea centrala pe care s-au bazat a constituit-o ,,suprematia naturii", astfel ca numai natura creeaza, iar omul are rol doar de transformare sau inmultire a bunurilor naturale existente. Prin urmare, agricultura este locul unde natura este cea mai prezenta. 
Principala lucrare a lui Quesnay se intituleaza ,,Tabloul economic", ce se bazeaza pe doua idei:
o Dreptul la proprietate este fundamental
o Structura tripartita a economiei: clasa productiva, clasa proprietarilor si clasa sterila. 
Marele merit al fiziocratiei este acela ca bogatia, dupa cum considera fiziocratii, se
creeaza prin productie, si nu prin cumulare de metal pretios cum credeau mercantilistii. Prin urmare, se poate afirma faptul ca gandirea fiziocrata s-a nascut ca o reactie critica fata de ideile existente pe care le sustineau mercantilistii; ba mai mult, conceptia fiziocrata despre ,,ordinea naturala" si ,,legile naturale" din economie, a constituit un argument esential in apararea liberalismului economic impotriva mercantilistilor. Intreaga paradigma de gandire fiziocrata se fundamenteaza pe inviolabilitatea proprietatii, sub 3 forme:
- Proprietatea personala - drepturile omului de a dispune de facultatile sale fizice si 
intelectuale
- Proprietatea mobiliara - dreptul de a dispune de rezultatul muncii sale
- Proprietatea funciara - cheltuieli cu terenurile


Fisiere in arhiva (1):

  • Fiziocratia - Scoala Pionier a Liberalismului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://bogdanmandru.wordpress.com/doctrine-politice-liberalismul/
http://www.stiucum.com/economie/doctrine-si-curente/319/gandirea-economica-a-fiziocrat65596.php
http://www.seap.usv.ro/~ro/cursuri/ECTS/ECTS_IGE.pdf
http://dexonline.ro/definitie/liberalism
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:2WgAGV6cxfIJ:http://studentpenet.ro/wp-content/uploads/2009/12/doctrine-economice.docx%2Bfiziocratia+stiinta+ordinii+naturale&hl=ro&gbv=2&&ct=clnk
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Ii0oBPSAzFEJ:http://xa.yimg.com/kq/groups/23293604/1829822994/name/economie%2Bpolitica,%2Bdrept%2Banul%2BII.doc%2Bfiziocratia+stiinta+ordinii+naturale&hl=ro&gbv=2&&ct=clnk
https://archive.org/stream/Anonim-Doctrine_Economice_08__#page/n15/mode/2up
Popescu, G., Evolutia Gandirii Economice, Ed. Gheorghe Baritiu, Cluj-Napoca, 2000.
Maha, L. G., Schimburile comerciale internationale intre teorie si realitate, Ed. Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2013.
Florian, A., Fundamentele Doctrinelor Politice, Ed. Universitara, Bucuresti, 2006.
Guillaume, F. Le Trosne, De l'administration provincial, et de la reforme de l'impot, Ed. A Basle, 1779.
http://www.economie.gouv.fr/facileco/physiocrates
http://www.britannica.com/


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!