Fondul Monetar International

Extras din proiect Cum descarc?

FONDUL MONETAR - institutie importanta de cooperare monetara internationala
1.1. Organizarea Fondului Monetar International
Fondul Monetar International reprezinta o organizatie internationala din Natiunilor Unite creata pe baza acordului Conferintei monetare si financiare din anul 1994, de la Bretton Woods S.U.A., pentru a facilita cooperarea valutara si financiara intre tarile membre
F. M. I. si-a inceput activitatea operationala in mai l946, avand sediul la Washington D.C., S.U.A.. Crearea Fondului Monetar International raspundea vointei comune a statelor aliate in perioada celui de-al doilea razboi mondial, in special a SUA si Marii Britanii, de a se instaura, dupa razboi, o ordine monetara care sa faciliteze reconstructia postbelica si sa permita evitarea crizelor economice si sociale in anii treizeci. S-a urmarit deci crearea unei institutii. internationale care acordand asistenta financiara tarilor cu probleme in domeniul balantelor de plati. Sa permita evitarea recurgerii, de catre acestea, la protectionism sau devalorizari competitive, ca metode de redresare a balantelor lor de plati.
Fondul Monetar International reprezinta o institutie interguvernamentala ce acopera aproape in totalitate comunitatea mondiala. Activitatile si politicile promovate de F.M.I. sunt orientate de ,,Articole ale Acordului F.M.I." sau Statutul F.M.I. si conduse sub o structura decizionala care a de-a lungul anilor.
Fondul Monetar International este unic printre organizatiile interguvernamentale din punctul vedere al regulamentului de functionare, al asistentei si functiilor financiare care deriva din scopurile pentru care a fost infiintat : 
-promovarea cooperarii monetar internationale; 
-facilitarea cresterii echilibrate a comertului international;
-promovarea stabilitatii ratei de schimb;
-oferirea de asistenta in stabilirea unui sistem multilateral de plati si in eliminarea restrictiilor in schimburile internationale, restrictii care impiedica cresterea comertului mondial;
-realizarea accesului la resursele Fondului pentru echilibrarea balantei de plati a tarilor membre; 
-furnizarea de informatii, consultatii si colaborare in problemele monetare internationale; 
Astfel Fondul Monetar International se preocupa nu numai de problemele individuale ale tarilor membre, ci, de asemenea, si de sistemul monetar international.
Activitatile F.M.I. sunt concentrate spre promovarea politicilor si strategiilor prin care tarile membre pot colabora pentru asigurarea unui sistem financiar mondial stabil si a unei cresteri economice sustinute.
Politica si practica F.M.I. sunt intr-o evolutie continua ca raspuns la noile provocari
dintre cele mai recente - globalizarea pietelor de capital si riscul crescut de aparitie a crizelor
financiare si a efectelor sale extinse.
1.1.1. Obiectivele si functiile Fondului Monetar International
Potrivit articolului l al actului sau constitutiv , in politicile si deciziile sale, FMI trebuie sa aiba in vedere realizarea urmatoarelor obiective:
(a) Promovarea cooperarii monetare internationale prin asigurarea, pe o baza permanenta, a mecanismelor necesare de colaborare si consultare in problemele monetare intern .
(b) Facilitarea expansiunii si cresterii echilibrate a comertului international, contribuind astfel la promovarea si mentinerea unui nivel ridicat al venitului real si folosirii fortei de munca si la dezvoltarea resurselor productive ale tuturor membrilor, ca obiectiv al politicilor lor economice;
(c) Promovarea stabilitatii regimului de schimb, mentinerea intre statele membre a unor regimuri de schimburi ordonate si evitarea devalorizarilor monetare concurentiale
(d) Asigurarea asistentei in stabilirea unui sistem multilateral de plati pentru tranzactiile curente dintre tarile membre si eliminarea restrictiilor in schimburile internationale care stanjenesc dezvoltarea comertului mondial:
(e) Siguranta oferita tarilor membre prin disponibilizarea temporara a resursele generale ale
Fondului, in scopul folosirii lor de catre membri, cu anumite masuri de precautie, astfel dandu-le posibilitatea de a face in mod corect ajustarile in balantele de plati, fara a recurge la masuri distructive pentru prosperitatea nationala sau internationala;


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Monetar International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!